Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ορμπαν: Τμήματα της Αδριατικής έχουν αποκοπεί από την Ουγγαρία - Σφοδρή αντίδραση της Κροατίας

Ορμπαν: Τμήματα της Αδριατικής έχουν αποκοπεί από την Ουγγαρία – Σφοδρή αντίδραση της Κροατίας

Η κυβέρνηση της Κροατίας καταδίκασε με έντονο τρόπο τις δηλώσεις Ορμπαν για ουγγρική κατοχή τμημάτων της Αδριατικής και κάλεσε τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας στο Ζάγκρεμπ για τους ισχυρισμούς του ούγγρου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι τμήματα της ακτής της Αδριατικής έχουν αποκοπεί από την Ουγγαρία και ότι «όσοι έχουν θάλασσα και λιμάνια μπορούν επομένως να φέρουν πετρέλαιο, με τα δεξαμενόπλοια», δηλώσεις που επικρίθηκαν σκληρά από κροάτες αξιωματούχους, αναφέρει το Bloomberg.

Κάλεσε τον ούγγρο πρεσβευτή

«Καταδικάζουμε οποιεσδήποτε εδαφικές φιλοδοξίες έναντι άλλων κυρίαρχων χωρών», δήλωσε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας.

Η κροατική κυβέρνηση κάλεσε επίσης τον ούγγρο πρεσβευτή στο Ζάγκρεμπ για τους ισχυρισμούς του Ορμπαν.

Ο Ορμπαν έχει ενοχλήσει τους γείτονές του στο παρελθόν, με ισχυρισμούς για την εδαφική ιστορία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης στο Facebook το 2020 χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» που περιελάμβανε περιοχές τις οποίες είχε χάσει η Βουδαπέστη, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Τριανόν του 1920 με την κατάρρευση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Η Κροατία, η οποία βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής ακτής της Αδριατικής, με τη Σλοβενία, για περισσότερο από έναν αιώνα, προσβλήθηκε από το σχόλιο του Ορμπαν ότι «το έδαφος αφαιρέθηκε από τους Ούγγρους».

«Οσοι έχουν θάλασσα και λιμάνια μπορούν να φέρουν πετρέλαιο με δεξαμενόπλοια. Αν δεν μας το είχε πάρει, θα είχαμε λιμάνι», είπε ο Ορμπαν σε συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο της Ουγγαρίας.

Το θέμα του ουγγρικού αλυτρωτισμού τίθεται σε μια στιγμή που ο πρώην σύμμαχος του Βίκτορ Ορμπαν, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να καταλάβει εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Υστερία του Τύπου»

Ο Ορμπαν συγκρούστηκε με τους εταίρους του στην ΕΕ για τις παραδόσεις όπλων στο Κίεβο και το εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, αποκαλώντας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «αντίπαλο».

Ο ούγγρος πρωθυπουργός συχνά παρουσιάζεται ως ο ηγέτης όχι μόνο των σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Ουγγαρίας, αλλά και των «εκατομμυρίων» Ούγγρων που ζουν σε γειτονικές χώρες, στους οποίους έχουν χορηγηθεί ιθαγένεια και δικαιώματα ψήφου από την κυβέρνησή του. Ωστόσο, απορρίπτει την κριτική ότι έχει εδαφικές φιλοδοξίες έναντι άλλων κρατών.

Η κροατική κυβέρνηση παρεξήγησε τα σχόλια του πρωθυπουργού Ορμπαν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Τάμας Μέντσερ, υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας.

«Ο πρωθυπουργός ανέφερε ένα ιστορικό γεγονός», είπε ο Μέντσερ. «Ελπίζουμε ότι οι κροάτες φίλοι μας δεν θα ενδώσουν στην υστερία του Τύπου», τόνισε.

Πηγή: bloomberg.com, g4media.ro, echedoros-a.gr,

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024