Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εάν γίνει εισβολή στην Υπερδνειστερία θα επεκταθεί νοτιότερα ο πόλεμος»

«Εάν γίνει εισβολή στην Υπερδνειστερία θα επεκταθεί νοτιότερα ο πόλεμος»

Ο καθηγητής στρατιωτικών σχολών, Γιάννης Παπαφλωράτος υπογράμμισε ότι η εισβολή στο έδαφος ενός ακόμα κράτους, αλλάζει τα δεδομένα του πολέμου.

Την κρίσιμη καμπή, το σημείο που ξεπεράσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, θα μπορούσε να γιγαντώσει τον πόλεμο, επισήμανε ο καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Γιάννης Παπαφλωράτος.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής στρατιωτικών σχολών, αν η Ρωσία περάσει στρατεύματα στην Υπερδνειστερία, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι θα έχει μπει στη Μολδαβία, τότε θα αλλάξουν τα δεδομένα.

«Εάν μιλάμε για την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ενός δεύτερου κράτους τότε τα πράγματα αλλάζουν. Η Υπερδνειστερία είναι μεν de facto αυτόνομη, με τη δική τη βουλή και το δικό της νόμισμα, αλλά ανήκει στη Μολδαβία. Η Μολδαβία αν και δεν είναι κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, είναι αδελφό κράτος με τη Ρουμανία. Άρα είναι πιθανό να επέμβει η Ρουμανία», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής πρόσθεσε δε ότι αν οι Μολδαβοί κάνουν έκκληση για βοήθεια, δεδομένου ότι δε διαθέτουν πολυάριθμο στρατό, οι πρώτοι που θα σπεύσουν είναι οι Ρουμάνοι, εξηγώντας έτσι το πως ο πόλεμος θα επεκταθεί νοτιότερα.

«Τί θα γίνει μετά; Ξέρουμε ότι υπάρχει το άρθρο 5 της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα δεσμευτούν και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ; Επίσης υπάρχει η κίνηση στη Λευκορωσία. Μπορεί ο στρατός της να είναι ολιγάριθμος, αλλά αν έχουμε μια νέα επίθεση από τον Βορρά τότε εκ νέου αλλάζουν οι ισορροπίες», επισήμανε.

Ένα ακόμα σημείο που εστίασε ο κ. Παπαφλωράτος είναι οι γέφυρες πάνω από τον ποταμό Δνείπερο. «Ούτε οι Ουκρανοί τις καταστρέφουν γιατί ππιστεύουν στη νίκη και μέσω αυτών τροφοδοτούν την πρώτη γραμμή αλλά ούτε οι Ρώσοι τις καταστρέφουν. Και δεν το κάνουν γιατί θέλουν να ενισχυθούν οι δυνάμεις, να εγκλωβιστούν και να καταστρέψουν πλέον τον ουκρανικό στρατό. Αν όμως καταστραφούν οι δυνάμεις των Ουκρανών στο Ντονμπάς, ο δρόμος προς το Κίεβο ανοίγει. Είναι πολύ λίγες οι δυνάμεις που βρίσκονται ώστε να σταματήσουν τις ρωσικές δυνάμεις», εξήγησε.

«Οι Δυτικοί πιστεύουν στη νίκη της Ουκρανίας»

Ο Γιάννης Παπαφλωράτος αναφέρθηκε και στο πακέτο «μαμούθ» που ενέκριναν οι ΗΠΑ για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Δύση πιστεύει πλέον στη νίκη της Ουκρανίας.

«Έχει αλλάξει η αρχική εκτίμηση και οι Δυτικοί πιστεύουν ότι μπορεί να νικήσει η Ουκρανία. Για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που οι ΗΠΑ και η Βρετανία εκταμιεύουν τόσο μεγάλα ποσά για να βοηθήσουν με όπλα κάποιον σύμμαχό τους. Βέβαια δεν είναι μόνο τα όπλα, καθώς τα ποσά αυτά χρησιμοποιούνται για να κρατηθεί όρθια η ουκρανική οικονομία, γιατί έχουν σταματήσει οι εξαγωγές, πρέπει να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και να λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας», ανέφερε.

«Ενώ στην αρχή έλεγαν να περιοριστούν οι απώλειες και να μην καταρρεύσει το Κίεβο. Το Κίεβο για την ώρα είναι ασφαλές και όλη η μάχη είναι στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Η κρίσιμη στιγμή

Ερωτηθείς τι θα κρίνει τη ροή του πολέμου, ο κ. Παπαφλωράτος επισήμανε ότι ο οπλισμός που έρχεται πλέον από τη Δύση είναι μαζικός, ωστόσο οι Ουκρανοί θέλουν χρόνο για να εκπαιδευτούν.

«Σήμερα μάθαμε ότι πήγαν 60 Ουκρανοί στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν σε ένα οπλικό σύστημα. Θέλουν ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων. Εξ’ ου και αναμένεται ότι η ροή του πολέμου να αλλάξει στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου», εξήγησε.

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024