Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: «Πράσινο φως» για πακέτο - μαμούθ 40 δισ. στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Ουκρανία: «Πράσινο φως» για πακέτο – μαμούθ 40 δισ. στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ

Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να μην θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί άμεσα η χώρα του στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο με τις κινήσεις του δείχνει ότι θα στηρίξει μέχρι τέλος τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Την ώρα που τα σενάρια για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία μόνο θετικά δεν είναι καθώς υπάρχουν φόβοι για εξάπλωση και σε άλλες περιοχές, όπως η Μολδαβία, οι ΗΠΑ με μία κίνηση που προκαλεί αίσθηση, επιχειρεί να στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί το Κίεβο, δίνοντας ποσό – μαμούθ για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Μπορεί ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να μην θέλει σε καμία περίπτωση να εμπλακεί άμεσα η χώρα του στον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο με τις κινήσεις του δείχνει ότι θα στηρίξει μέχρι τέλος τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρέχοντάς του υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα.

Εγκρίθηκε πακέτο μαμούθ 40 δισ. δολαρίων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης (τα ξημερώματα σήμερα ώρα Ελλάδας) σχέδιο νόμου για το κολοσσιαίο πακέτο δαπανών σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για να προσφερθεί στρατιωτική, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Το κείμενο, που εγκρίθηκε με τις ψήφους και των δύο κομμάτων, μένει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού καταλήξει στο γραφείο του αμερικανού προέδρου.

Με το «πρόγραμμα βοήθειας» αυτό «η Αμερική στέλνει στον κόσμο ολόκληρο το μήνυμα πως είναι απαρασάλευτη η αποφασιστικότητά μας να υποστηρίξουμε τον θαρραλέο λαό της Ουκρανίας ως τη νίκη» επί της Ρωσίας, δήλωσε η Νάνσι Πελόσι, η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος, λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία.

Τα 6 δισεκ. προορίζονται για να αποκτήσει η Ουκρανία τεθωρακισμένα οχήματα, να ενισχύσει την αντιαεροπορική της άμυνα και να λάβει διάφορα όπλα και πυρομαχικά, την ώρα που μαίνονται μάχες στο ανατολικό και στο νότιο τμήμα της. Σχεδόν 9 δισεκ. προορίζονται για την εξασφάλιση «της συνέχειας των ουκρανικών δημοκρατικών θεσμών», ενώ μέρος του ποσού προορίζεται για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, έκρινε χθες ότι «η γρήγορη υιοθέτηση της χρηματοδότησης είναι απαραίτητη για να βοηθήσουμε τον ουκρανικό λαό στον αγώνα του εναντίον του απάνθρωπου (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν», κάνοντας λόγο περί «ηθικού καθήκοντος» των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό «των φίλων μας στην Ουκρανία». Η αμερικανική άνω Βουλή αναμένεται να εκφραστεί για το νομοσχέδιο στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας, ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει «αμέσως» τη χρηματοδότηση, καθώς το θέμα είναι επείγον, κατ’ αυτόν.

Η επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών Άβριλ Χέινς υποστήριξε χθες ότι ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, λογαριάζει πως η βοήθεια που προσφέρει η Δύση στο Κίεβο θα αρχίσει να λιγοστεύει.

«Πιθανόν» ο πρόεδρος της Ρωσίας «λογαριάζει στην εξασθένιση της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εν μέσω «ελλείψεων διατροφικών ειδών και ανόδου των τιμών της ενέργειας που ενδέχεται να επιδεινωθεί», κατά την άποψη της κυρίας Χέινς.

Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Την ίδια στιγμή πάντως που οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να στείλουν μία κολοσσιαία βοήθεια στην Ουκρανία δοκιμάζοντας έτσι και τις αντοχές του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, τα σενάρια για μεταφορά του πολέμου στην Υπερδνειστερία αναζωπυρώνονται.

«Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση στην Ουκρανία. Μια ρωσική νίκη στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς μπορεί να μην τερματίσει τον πόλεμο» δήλωσε η διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς.

«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς» τόνισε, σύμφωνα με το AFP.

Τι θα γίνει με την Υπερδνειστερία;

Μπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να μην ανακοίνωσε ούτε επέκταση του πολέμου ούτε γενική επιστράτευση κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας, όπως προέβλεπαν διεθνή ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες, αλλά σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία τόνισε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία θα συνεχιστεί.

Το Politico, σε ανάλυσή του, επισημαίνει ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο θα εντείνεται η μάχη για το μέλλον της Μολδαβίας.

Νέα «πυρά» Λαβρόφ στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι  βασίζεται πλήρως στη γραμμή της Ουάσιγκτον και δεν έχει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψή του στην Αλγερία  πέταξε «καρφιά» εναντίον του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι «κορυφαίος διπλωμάτης και όχι στρατιωτικός ηγέτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Ωστόσο, πιθανότατα σύντομα θα δούμε ότι αυτή η θέση του κορυφαίου διπλωμάτη της ΕΕ θα εξαφανιστεί, διότι η ΕΕ δεν έχει σχεδόν καμία εξωτερική πολιτική και είναι πλήρως εναρμονισμένη με τη γραμμή που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Την ίδια στιγμή επιτέθηκε στον Ζοζέπ Μπορέλ για την πρότασή του να χρησιμοποιηθούν τα παρακρατημένα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας για να καταβληθούν πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024