Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Οκτώ μέλη στήνουν οργάνωση

ΣΥΡΙΖΑ: Οκτώ μέλη στήνουν οργάνωση

Οι άγνωστες πτυχές της μάχης για το νέο καταστατικό και τι προβλέπεται αν περάσουν οι αλλαγές στις 16 Μαΐου - Τι ίσχυε έως τώρα

Με το βλέμμα στη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών για το νέο όνομα του ΚΙΝΑΛ, οι του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ετοιμάζονται πυρετωδώς για τις δικές τους κάλπες της 15ης Μαΐου που θα βγάλουν πρόεδρο και Κεντρική Επιτροπή.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλέξης Τσίπρας κάνει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα, οξύνοντας και την πολεμική του κατά της κυβέρνησης – σήμερα θα βρίσκεται σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Οι κάλπες όμως της 14ης και της 15ης Μαΐου δεν βγάζουν απλώς πρόεδρο από τη βάση και νέα ΚΕ.

Βγάζουν και νέο καταστατικό. Και στον μικρόκοσμο της Αριστεράς το καταστατικό του νέου κόμματος δεν είναι μια αμελητέα μεταβολή. Για πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επικυρώνει μια ολόκληρη νέα φάση μετασχηματισμού, όπως ξεκίνησε μετά την εκλογική ήττα, τον Ιούλιο του 2019.

Για την πιο σκεπτικιστική πτέρυγα του κόμματος, φτιάχνει ένα κόμμα πιο ραμμένο και κομμένο στα μέτρα του προέδρου και με λιγότερες δικλίδες της εσωτερικής δημοκρατίας.

Για τις καταστατικές αλλαγές, έναν πρώτο γύρο του «πολέμου» είδαμε στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και την τελευταία ημέρα, με αφορμή τότε την ταυτοπρόσωπη ή μη παρουσία των μελών, η Ομπρέλα που σήκωσε τους τόνους τάσσεται παγίως υπέρ, έχοντας δεύτερες σκέψεις για τον isyriza και τις ψηφιακές προσελεύσεις.

Μια πιο αθόρυβη διάσταση έχουν οι προτάσεις καταστατικού που έρχονται στην κάλπη της 14ης Μαΐου. Μόνο ψηφιακά και μόνο για όσους ήταν σύνεδροι.

Η διαφωνία

Αν οι αλλαγές περάσουν, στις 16 Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει στο νέο καταστατικό του, για παράδειγμα, πως οκτώ μέλη του κόμματος μπορούν να ιδρύουν οργάνωση. Πρόταση κυρίως της προεδρικής πλειοψηφίας, με το επιχείρημα πως έτσι ταχύτατα μπορεί να συγκροτηθεί το κόμμα ανά δήμο ή δημοτική κοινότητα κ.λπ.

Τι ίσχυε ως τώρα; «Οργάνωση μελών σε χώρο όπου δεν υπάρχει ήδη συγκροτείται με πρωτοβουλία των ίδιων των μελών (8 τουλάχιστον) και η ίδρυσή της αναγνωρίζεται από το ενδιάμεσο όργανο, και όπου δεν υφίσταται τέτοιο, από την ΚΕ».

Οι της εσωτερικής μειοψηφίας επισημαίνουν πως έχει απαλειφθεί η φράση «όπου δεν υπάρχει» και άρα, όπως πρόσφατα έγραψε ο Νίκος Φίλης εκ της Ομπρέλας, «η εμπειρία από άλλα κόμματα προειδοποιεί ότι έτσι δημιουργούνται οργανώσεις βουλευτών με πελατειακά δίκτυα.

Ο κατακερματισμός, ο παραγοντισμός, η αμοιβαδοποίηση του κόμματος, ποιον θα ωφελήσει άραγε;». Στο κέντρο της αντιπαράθεσης όπου αναμετρώνται αυτές τις ημέρες οι μηχανισμοί – και με χαρτάκι προτεινόμενων για τη νέα ΚΕ ανά τάση – είναι το φαινόμενο της μεταδημοκρατίας ή ενός κόμματος ρευστών δικτυώσεων, όπως λένε ορισμένοι εκ των παλαιών.

Μια μικρογραφία

Σε αυτό το κάδρο βάζουν, για παράδειγμα, το ότι πλέον από τις οργανώσεις μελών θα εκλέγονται τα μέλη της Νομαρχιακής. Μια μικρογραφία στα οργανωτικά που προσομοιάζει με την εκλογή προέδρου απ’ τη βάση. Το Σάββατο θα ψηφιστεί επίσης ή όχι το νέο Εθνικό Συμβούλιο που τόσο ήθελαν οι των προεδρικών που θεωρούν πως θα διασφαλίσει ένα όργανο λιγότερο βουλευτοκεντρικό και με στελέχη του όλου κόμματος.

Μαζί με όλα τα παραπάνω θα περάσει ή όχι η πολυθεσία ενός στελέχους (μέλους ΚΕ και ταυτόχρονα σε Συντονιστικό Νομαρχιακής Οργάνωσης), αν τα τμήματα της ΚΕ θα μπορούν να ορίζονται και αν θα εκλέγονται οι συντονιστές τους αλλά και αν για τα κομματικά όργανα θα είναι υποχρεωτικό να μπαίνει σταυρός ισότιμα σε γυναίκες και άνδρες, 50 – 50 (είναι πρόταση στελεχών της Γέφυρας).

Οπως και να ‘χει, νέο καταστατικό ίσον νέο κόμμα, όπως λέει πεπειραμένος τέως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και μένει να δούμε πώς θα καταγραφεί η νέα πραγματικότητα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024