Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τι κρύβει η μαζική συμμετοχή και η επιστροφή του «πράσινου ήλιου»

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τι κρύβει η μαζική συμμετοχή και η επιστροφή του «πράσινου ήλιου»

Το βράδυ της Κυριακής το κλίμα στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν ενθουσιώδες. Όλες οι γενιές του ΠαΣοΚ πανηγύριζαν την επιστροφή του «πράσινου ήλιου», που σφραγίστηκε με μια μεγάλη συμμετοχή.

Το βράδυ της Κυριακής το κλίμα στον έκτο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται το γραφείο του Νίκου Ανδρουλάκη, ήταν ενθουσιώδες. Όλες οι γενιές του ΠαΣοΚ πανηγύριζαν την επιστροφή του «πράσινου ήλιου», που σφραγίστηκε με μια μεγάλη συμμετοχή. Και ήταν όλοι εκεί. Ακόμα και ο ακριβοθώρητος, το τελευταίο διάστημα, Κώστας Λαλιώτης.

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο. Η επικράτηση του ονόματος ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής είχε ως μόνο ζητούμενο το ποσοστό που θα ελάμβανε.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν αργά το βράδυ της Κυριακής το ποσοστό αυτό μπορεί και να πλησιάζει το 90%.  Τα μηνύματα από την Τετάρτη οπότε έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για το συνέδριο και τις οργανώσεις του κόμματος ήταν αισιόδοξα. Οι περίπου 10 χιλιάδες υποψηφιότητες οδηγούσαν στην εκτίμηση ότι ο στόχος, να ξεπεράσει η συμμετοχή τις 100 χιλιάδες, ήταν εφικτός. Κανείς, όμως, ούτε οι πλέον  αισιόδοξοι δεν περίμεναν ότι θα έφτανε τόσο ψηλά ο πήχης της συμμετοχής. Ότι θα ξεπερνούσε τις 170 χιλιάδες.

Η κίνηση του Νίκου Ανδρουλάκη να μετατρέψει τις εκλογές για τους συνέδρους και τις οργανώσεις του κόμματος δε δημοψήφισμα για την επιστροφή, σε πρώτο πλάνο, του ονόματος και των συμβόλων του ΠαΣοΚ, αποδείχθηκε, εκ των πραγμάτων, αποδοτική. Η συμμετοχή δείχνει ότι η σχέση με τη βάση του κόμματος παραμένει ζεστή. Η δημοσκοπική εκτίναξη που ακολούθησε την εκλογή της νέας ηγεσίας δημιούργησε ελπίδες σε ένα κόσμο που βλέπει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αφήσει η παράταξη πίσω της τα πέτρινα χρόνια και να διεκδικήσει την ολική επαναφορά της στο πολιτικό σκηνικό.

Η μεγάλη συμμετοχή και αυτό είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να προσέξουν τα επιτελεία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται μόνο στο κίνητρο της επιστροφής στο ΠαΣοΚ, αλλά στην κινητοποίηση μιας νέας γενιάς στελεχών που εισήλθε δυναμικά στο προσκήνιο κερδίζοντας  το τιμόνι πολλών οργανώσεων. Στις νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος εισήλθε νέο αίμα δίνοντας αέρα ανανέωσης και στην πολιτική ζωή, κάτι που θα φανεί έντονα στις τοπικές κοινωνίες. Στη θέση ενός γερασμένου κόμματος υπάρχει από εχθές ένας αξιόμαχος εκλογικός μηχανισμός. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, η εκλογική μάχη δεν θα είναι υπόθεση μόνο των υποψηφίων βουλευτών του κόμματος αλλά και μιας συντεταγμένης οργάνωσης.

Η μεγάλη συμμετοχή θέτει ψηλά τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι ο πήχης των εκλογών. Ναι, αλλά αυτός ο πήχης καθορίζεται και από γεγονότα όπως αυτά της συμμετοχής στην διαδικασία του ΠαΣοΚ που θα μπουν στη ζυγαριά της σύγκρισης με το εκλογικό σώμα που θα τον αναδείξει πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρουσιάζεται το Προγραμματικό Πλαίσιο

Το βάρος τώρα θα πέσει στην παρουσίαση των θέσεων του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται, για την Τρίτη, συνέντευξη Τύπου κατά την οποία θα παρουσιαστεί το Προγραμματικό Πλαίσιο του κόμματος ένα πολυσέλιδο κείμενο που συνέταξε μια ομάδα στελεχών υπό την εποπτεία του Νίκου Χριστοδουλάκη. Έχει τίτλο «Από την κρίση στην πανδημία και από τον πόλεμο στην ακρίβεια – Το νέο διεθνές περιβάλλον – Οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος», και περιγράφει τις αλλαγές που έγιναν μετά τις εκλογές του 2019 στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον και ένα πλαίσιο προτάσεων για την αντιμετώπιση των νέων προβλημάτων με τη χρήση των όπλων της σοσιαλδημοκρατίας. Αυτό το προγραμματικό πλαίσιο αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα και θα τεθεί σε διαβούλευση.  Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στο πρόγραμμα είναι ότι στις εργασίες του συνεδρίου που θα γίνει στις 20-22 Μαΐου, έχει κληθεί να παραστεί η Marina Goncavles, υφυπουργός Υποδομών του Αντόνιο Κόστα για να παρουσιάσει τις πολιτικές που ακολουθεί η πορτογαλική κυβέρνηση στο ζήτημα στης στέγασης το οποίο θα αποτελέσει μια από τις προεκλογικές σημαίες του Κινήματος Αλλαγής.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024