Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Ακροδεξιοί και αντιεμβολιαστές οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γερμανία: Ακροδεξιοί και αντιεμβολιαστές οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η μελέτη του Cemas διαπιστώνει σημαντικές διαφορές μεταξύ δημογραφικών και πολιτικών ομάδων.

Ένας στους πέντε Γερμανούς πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ενώ αυτή η στάση φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την ακροδεξιά και το κίνημα των αντιεμβολιαστών.

Οι θεωρίες

Όπως αναδεικνύεται από έρευνα του Κέντρου Παρακολούθησης, Ανάλυσης και Στρατηγικής (Cemas) για λογαριασμό του Δικτύου RND, το 12% πιστεύει «απολύτως» και το 20% «εν μέρει» ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «στρέφεται εναντίον μιας παγκόσμιας ελίτ, η οποία κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο».

Αντίστοιχα, το 15% των ερωτηθέντων πιστεύει «απολύτως» και το 16% «εν μέρει» ότι ο ρώσος πρόεδρος είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος της Δύσης προκειμένου να αποσπαστεί η προσοχή από τα πραγματικά προβλήματα, ενώ το 7% θεωρεί ότι είναι αληθής η πληροφορία περί λειτουργίας στην Ουκρανία μυστικών εργαστηρίων για την παραγωγή βιολογικών όπλων, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Το 14% ασπάζεται αυτή τη θεωρία «εν μέρει».

Στην ίδια έρευνα, το 12% δηλώνει ακόμη πεπεισμένο ότι το ΝΑΤΟ προκαλούσε για τόσο μεγάλο διάστημα τη Ρωσία ώστε η Μόσχα έπρεπε να αντιδράσει με πόλεμο. Το 17% υιοθετεί αυτή την άποψη «εν μέρει».

Στο ίδιο πλαίσιο, η άποψη ότι τα δυτικά ΜΜΕ εξεγείρουν τον κόσμο εναντίον της Ρωσίας, προκειμένου να διαστρεβλώσουν την αλήθεια, θεωρείται απολύτως ή εν μέρει ορθή από το 28% των ερωτηθέντων. Μόνο το 12% ωστόσο εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εξυπηρετεί κυρίως την απόσπαση της προσοχής από την πανδημία του κοροναϊού.

Διαφορές μεταξύ δημογραφικών και πολιτικών ομάδων

Η μελέτη του Cemas διαπιστώνει ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ δημογραφικών και πολιτικών ομάδων. Το υψηλότερο επίπεδο αποδοχής των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τον πόλεμο βρίσκεται μεταξύ ατόμων ηλικίας 30-49 ετών (περίπου 24%) και το χαμηλότερο στις ηλικίες άνω των 60 ετών (13%). Σε ό,τι αφορά την εκλογική συμπεριφορά των ερωτηθέντων, το 58,4% των ψηφοφόρων της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) συμφωνεί με αυτές τις θεωρίες, το ίδιο και το 26% των ψηφοφόρων της Αριστεράς. Μεταξύ των ψηφοφόρων των Φιλελευθέρων (FDP) το ποσοστό φθάνει το 15,7%, το 11,9% στους ψηφοφόρους της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) και το 10,3% ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Το χαμηλότερο ποσοστό (3,8%) εντοπίζεται στους ψηφοφόρους των Πρασίνων. Επιπλέον, οι περισσότεροι ψηφοφόροι της AfD φαίνονται να θεωρούν υπεύθυνους για τον πόλεμο την Ουκρανία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ενώ σε ό,τι αφορά την κατάσταση εμβολιασμού των ερωτηθέντων, το 56,2% όσων είναι πρόθυμοι να υιοθετήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας είναι ανεμβολίαστοι και το 56% συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά των μέτρων για την πανδημία.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι στην κοινωνία ισχύει ό,τι και στον ψηφιακό κόσμο: όπου υπήρχε προηγουμένως άρνηση του κοροναϊού, υπάρχει τώρα και υποστήριξη των θεωριών συνωμοσίας για τον πόλεμο», σχολιάζει η ψυχολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου Cemas, η Πία Λάμπερτι, η οποία θεωρεί σημαντικό να αναπτυχθούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της κατάστασης. «Αυτές οι τάσεις δεν θα εξαφανιστούν έτσι απλά – ειδικά όχι ενόψει των πολλαπλών κρίσεων του μέλλοντος», προειδοποιεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024