Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
KPMG: Πανδημία, γεωπολιτική αναταραχή και ενεργειακή κρίση απασχολούν τις κυβερνήσεις

KPMG: Πανδημία, γεωπολιτική αναταραχή και ενεργειακή κρίση απασχολούν τις κυβερνήσεις

Τα ευρήματα νέας έρευνας – Συμπεράσματα για το μέλλον του δημοσίου τομέα

Οι συνέπειες της πανδημίας, των γεωπολιτικών προβλημάτων και της ενεργειακής κρίσης εξακολουθούν να απασχολούν κατά προτεραιότητα τους επικεφαλής των κυβερνήσεων.

Αυτό προκύπτει από τη μελέτη «The Future of Government & Public Sector» της KPMG.

Ευρήματα και συμπεράσματα

Η μελέτη ανέδειξε μερικές σημαντικές τάσεις και κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για το μέλλον του δημοσίου τομέα.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό δημοσίων δαπανών ανέρχεται περίπου στο 40% του ΑΕΠ για τις αναπτυγμένες χώρες. Το 90% των πολιτών αυτών των χωρών πιστεύουν ότι η παροχή δημόσιων υπηρεσιών πρέπει να είναι ιδίου ή και ανώτερου επιπέδου από τις αντίστοιχες ιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ μόλις το 29% των κυβερνήσεων παρουσιάζει και εφαρμόζει μία ξεκάθαρη ψηφιακή στρατηγική.

Επίσης, στην ανωτέρω μελέτη αναλύονται οι κυριότερες προκλήσεις των κυβερνήσεων για τη χάραξη δημόσιας πολιτικής, οι οποίες είναι: ο εκσυγχρονισμός της κυβέρνησης με τη χρήση ανεπτυγμένων ψηφιακών συστημάτων, η βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών-χρηστών των δημοσίων υπηρεσιών, η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός, η πανδημία της COVID-19, η ενεργειακή κρίση, οι γεωπολιτικές αναταράξεις και η κλιματική αλλαγή.

«Ανάγκη επιτάχυνσης»

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας ο Γεώργιος Ραουνάς, Partner, Consulting KPMG στην Ελλάδα ανέφερε ότι ο δημόσιος τομέας στη χώρα μας, «παρά τη μεγάλη βελτίωση που παρουσιάζει αναφορικά με την προσαρμογή του στην ψηφιακή εποχή για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων και πολιτών, πρέπει να επιταχύνει τις παρεμβάσεις του για να ανταποκριθεί στις αυξημένες προσδοκίες των “πελατών” του».

Τα εργαλεία

Σύμφωνα με τη μελέτη, με σκοπό την υλοποίηση των έργων μετασχηματισμού του Δημοσίου Τομέα, η Ελλάδα δύναται να αξιοποιήσει διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ενδεικτικά:

–      Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ): 26,2 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 21 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΠΔΠ και 5,1 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους)

–      Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ): 31 δισ. ευρώ συνολικά (εκ των οποίων 18 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις και 13 δισ. ευρώ τα δάνεια), για την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0

–      Το DG Reform/ Εργαλείο Τεχνικής Υποστήριξης (TSI): 864 εκατ. ευρώ, με σκοπό την παροχή τεχνικής υποστήριξης κατά την εκπόνηση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης (RRPs) των κρατών μελών της ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξή τους στο RRF.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024