Δευτέρα 27 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μέχρι το τέλος Μαΐου μέτρα για το ρεύμα στα νοικοκυριά, δηλώνει η επίτροπος Ενέργειας στη Μαρία Σπυράκη

Μέχρι το τέλος Μαΐου μέτρα για το ρεύμα στα νοικοκυριά, δηλώνει η επίτροπος Ενέργειας στη Μαρία Σπυράκη

Ελέγχους στις πλατφόρμες συναλλαγών και εμπορίου του φυσικού αερίου για τυχόν άσκηση πρακτικών που καταστρατηγούν και χειραγωγούν την αγορά, διενεργούν οι υπηρεσίες της Κομισιόν, καθώς οι τιμές στη χονδρική στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτοξεύονται

Το ίδιο ισχύει και για τα επιμέρους στοιχεία τιμολόγησης, τα οποία προστίθενται στα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον στην ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Οι υπηρεσίες μας εποπτεύουν τις εξελίξεις στην αγορά και αν παρατηρηθεί η οποιαδήποτε χειραγώγηση θα προβούμε στη λήψη άμεσων μέτρων» συμπλήρωσε η κ. Σίμσον.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων με την κ. Σπυράκη η Επίτροπος Ενέργειας διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ κινείται στην κατεύθυνση λήψης μέτρων με γνώμονα τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά, εξαιτίας της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου. Παρέπεμψε μάλιστα στην πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) την οποία η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη για τα επόμενα βήματα στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η κ. Σπυράκη, υπογράμμισε ότι οι παρεμβάσεις του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας, στοχεύουν σε μέσο- και μακρο-πρόθεσμα μέτρα και λύσεις στο πρόβλημα των τιμών και ζήτησε τη λήψη βραχυπρόσθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Δεν έχουμε κάρτες «ballader», ώστε η δυναμική των αυξημένων τιμών να διαφοροποιηθεί στο άμεσο μέλλον», διευκρίνισε η κ. Σίμσον, η οποία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν λεπτομερείς ανακοινώσεις από την ΕΕ έως τα τέλη Μαΐου. Παράλληλα,   τόνισε ότι «ένα ακόμη μέτρο το οποίο η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι η πλατφόρμα όπου θα συγκεντρωθεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής ζήτησης και τα κράτη μέλη θα μπορούν να συμμετάσχουν στα κοινά προγράμματα αγορών, συνθήκη η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες μας να βρουν εναλλακτικούς παρόχους φυσικού αερίου σε πιο ανταγωνιστικές τιμές».

Το πλήρες κείμενο της ανταλλαγής απόψεων της ευρωβουλευτή Μ.Σπυράκη με την Επίτροπο Κ.Σίμσον έχει ως εξής: 

Μ.Σπυράκη: Επιτρέψτε μου  να ρωτήσω,

1.Πρώτον, αν η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει με τροποποίηση του Μοντέλου Στόχου προκειμένου να προχωρήσει σε αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από αυτές του ηλεκτρισμού.

2. Δεύτερον, αν η Επιτροπή είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τα διδάγματα της πανδημίας COVID-19, ως προς την αντιμετώπιση κρίσεων, προχωρώντας με συγκεκριμένα και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.

3. Και τρίτον, αν η Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει σε άμεση παρέμβαση στην χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου του Άμστερνταμ.

Κ. Σίμσον:

Σε αυτές τις πρωτόγνωρες εποχές που διανύουμε, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι προκειμένου να εκτιμήσουμε την αμεσότητα των αναγκών που έχουν προκύψει. Για αυτό το λόγο, ήδη από το προηγούμενο φθινόπωρο μια task force του Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας ανέλαβε να διεξάγει μελέτη για το τι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα παρέλαβα τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης τα οποία είναι αρκετά διαφωτιστικά και προτρέπω όλους σας να τα διαβάσετε με προσοχή, καθώς περιλαμβάνουν και άλλες προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επί τη βάσει των οποίων θα χαράξουμε τα επόμενα βήματα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι  την περίοδο της κρίσης αναδεικνύεται έντονα η ανάγκη λήψης για έκτακτα μέτρα και σε αυτό το πλαίσιο μόλις ένα μήνα πριν κατευθύναμε τα κράτη μέλη να λάβουν επιπρόσθετα μέτρα στήριξης με στόχο να προστατεύσουν τους τελικούς καταναλωτές και να αντιμετωπίσουν τις υπέρογκα υψηλές τιμές από την χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου.

Δεν έχουμε κάρτες «ballader», ώστε η δυναμική των αυξημένων τιμών να διαφοροποιηθεί στο άμεσο μέλλον.

Σχετικά με την ερώτηση, τι μπορεί να κάνει η Επιτροπή απέναντι στα διαφορετικά μοντέλα τιμολόγησης ή στις πλατφόρμες συναλλαγών και εμπορίου, ελέγχουμε για τυχόν άσκηση πρακτικών που καταστρατηγούν και χειραγωγούν την αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τα επιμέρους στοιχεία τιμολόγησης τα οποία προστίθενται στα ορυκτά καύσιμα. Επομένως οι υπηρεσίες μας εποπτεύουν τις εξελίξεις στην αγορά, και αν παρατηρηθεί η οποιαδήποτε χειραγώγηση θα προβούμε στη λήψη άμεσων μέτρων.

Μ.Σπυράκη: Αυτά είναι ευχάριστα νέα Επίτροπε και σας ευχαριστώ πολύ για  την απάντηση σας.

Θα ήθελα ακόμη να σημειώσω ότι οι παρεμβάσεις του  Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας στοχεύουν σε μέσο- και μακρο-πρόθεσμα μέτρα και λύσεις στο πρόβλημα των τιμών που έχει προκύψει. Και το ερώτημα που γεννάται είναι αν η Επιτροπή στοχεύει να παρέμβει με τη λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων και για το λόγο αυτόν επιμένω στη λήψη τέτοιων άμεσων μέτρων.

Κ.Σίμσον: Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από την Επιτροπή μέχρι το τέλος Μαΐου. Επί του παρόντος οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε διαβούλευση για το ποια θα πρέπει να είναι η στόχευση και η καθοδήγηση μας και για το λόγο αυτό δεν είμαι αυτή τη στιγμή σε θέση να δώσω σαφείς λεπτομέρειες επί των μέτρων αυτών, αλλά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη τη θέση στην οποία έχουν βρεθεί τα νοικοκυριά μας και το πως έχουν επηρεαστεί από την κρίση αυτή στις τιμές του φυσικού αερίου.

Ένα ακόμη μέτρο το οποίο η Επιτροπή μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι η πλατφόρμα όπου θα συγκεντρωθεί το σύνολο της Ευρωπαϊκής ζήτησης και τα κράτη μέλη θα μπορούν να συμμετάσχουν στα κοινά προγράμματα αγορών, συνθήκη η οποία θα επιτρέψει στις εταιρείες μας να βρουν εναλλακτικούς παρόχους φυσικού αερίου σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Sports in

Πώς αιτιολογεί την απόφαση να μην διαβαστεί το Ευαγγέλιο στην κηδεία της 17χρονης ο Μητροπολίτης Γεράσιμος

«Τι θα πούμε “αυτοκτονήστε, δεν τρέχει τίποτα”;» - Αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την κοινωνία είναι το γιατί 17χρονα παιδιά οδηγούνται στην αυτοκτονία, λέει ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 27 Μαϊου 2024