Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πετρέλαιο: Ευρώπη και Κίνα ρίχνουν τις τιμές σήμερα στις διεθνείς αγορές

Πετρέλαιο: Ευρώπη και Κίνα ρίχνουν τις τιμές σήμερα στις διεθνείς αγορές

Η ανησυχία για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό και για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας λόγω των lockdowns επηρεάζουν το κλίμα

Πτωτικές τάσεις καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. με θέμα την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό, αλλά και της πιθανής αποδυνάμωσης της κινεζικής οικονομίας λόγω των νέων lockdown.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Brent σημειώνει πτώση κατά 2,31% στα 104,66 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI χάνει 2,44% στα 102,13 δολάρια, αν και νωρίτερα είχε πλησιάσει και τα 101 δολάρια.

Η πετρελαϊκή αγορά αναμένει τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την εφαρμογή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ελπίζοντας τουλάχιστον πως το πλαίσιο που θα αποφασιστεί θα ορίζει σταδιακά βήματα απομείωσης, όπως είναι και η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι. Μάλιστα, οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει υποστηρίζουν ότι πιθανότατα θα αποφασιστεί η εξαίρεση δύο κρατών, της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, από το εμπάργκο λόγω της υψηλής εξάρτησης τους από το ρωσικό πετρέλαιο.

Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία υπάρχει για την πορεία της κινεζικής οικονομίας, που είναι και η νούμερο ένα χώρα εισαγωγών. Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το Σάββατο έδειξαν νέα επιβράδυνση της βιομηχανικής δραστηριότητας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2020. Μάλιστα, όσο τα lockdowns συνεχίζονται η πίεση στην κινεζική αγορά θα συντηρηθεί.

Η πετρελαϊκή ζήτηση στην Κίνα είναι μειωμένη κατά τουλάχιστον 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσια βάση και «δεν φαίνεται πως θα επανέλθει σύντομα» σχολίασε ο Έντ Μορς της Citigroup.

Πάντως, το κλείσιμο του Απριλίου βρήκε τον μαύρο χρυσό να αριθμεί σημαντικά κέρδη με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Απρίλιος ήταν ο πέμπτος συνεχόμενος κερδοφόρος μήνας, συμπληρώνοντας την μεγαλύτερη σε διάρκεια ανοδική κίνηση του πετρελαίου από τον Ιανουάριο του 2018.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024