Ρωσική φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα αναλύει τα συμφέροντα της Ρουμανίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Υπερδνειστερία, σύμφωνα με τα γεωπολιτικά ερείσματα της Μόσχας στην περιοχή, και προειδοποιεί για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων μέχρι τα σύνορα της Ρουμανίας (σύνορα της Υπερδνειστερίας, στη φωτογραφία επάνω, από το regnum.ru).

Η Ρουμανία φοβάται ότι σε περίπτωση που τα στρατεύματα της Ρωσίας θα μπορούν να προσεγγίσουν μέσω της Οδησσού τα σύνορα Υπερδνειστερίας, όχι μόνο η Υπερδνειστερία, αλλά και η ίδια η Μολδαβία θα ξεφύγουν εντελώς από τη δυνητική σφαίρα επιρροής της, γράφει η φιλοκυβερνητική ρωσική ιστοσελίδα regnum.ru.

Τρεις τρομοκρατικές ενέργειες

Και συνεχίζει: Στις 26 Απριλίου 2022, η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι , εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι «Λήφθηκε απόφαση για την κήρυξη κόκκινου επιπέδου τρομοκρατικής απειλής στη χώρα, που προβλέπει την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών, της κοινωνίας και του κράτους».

Ο λόγος ήταν τρεις τρομοκρατικές ενέργειες που διαπράχθηκαν σε δύο ημέρες: εναντίον του κτιρίου του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, μιας στρατιωτικής μονάδας στο χωριό Πάρκανι και των πύργων του ραδιοτηλεοπτικού κέντρου.

Η επιδείνωση της κατάστασης στην Υπερδνειστερία δεν είναι τυχαία. Καθώς η ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία (έτσι αποκαλεί την επέμβαση η Ρωσία) συνεχίζεται, γίνεται σαφές σε ορισμένους γεωπολιτικούς παράγοντες στην περιοχή ότι ο χρόνος τελειώνει.

Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τη Ρουμανία, η οποία ονειρεύεται να προσαρτήσει τη Μολδαβία. Η σημερινή φιλοδυτική ηγεσία της Δημοκρατίας της Μολδαβίας ενεργεί επίσης προς το συμφέρον του Βουκουρεστίου.


Χάρτης με τη Ρουμανία, Μολδαβία, Υπερδνειστερία και Ουκρανία από regnum.ru

Ακριβώς με την επιθυμία να κερδηθούν γρήγορα και αμετάκλητα ερείσματα στην τροχιά της δυτικής επιρροής συνδέεται η βιαστική κατάθεση στις 3 Μαρτίου 2022 από τη Μάια Σάντου, προέδρου της Μολδαβίας, αίτησης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας

Προφανώς, η απορρόφηση της Μολδαβίας από τη Ρουμανία δεν ανταποκρίνεται στα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας. Αυτό γίνεται κατανοητό και στο Βουκουρέστι. Ως εκ τούτου, πληροφορήθηκαν με ανησυχία τους κύριους στόχους της δεύτερης φάσης της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (στην Ουκρανία).

Στις 22 Απριλίου 2022, στην ετήσια συνάντηση της Ενωσης Αμυντικών Βιομηχανιών της Περιφέρειας Σβερντλόφσκ, ανακοινώθηκε από τον αναπληρωτή διοικητή των στρατευμάτων της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, Ρουστάμ Μινεκάιεφ :

«Από την έναρξη της δεύτερης φάσης της ειδικής επιχείρησης, έχει ήδη ξεκινήσει μόλις πριν δύο ημέρες, ένας από τους στόχους του ρωσικού στρατού είναι να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία. Αυτό θα παράσχει χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και θα επηρεάσει ζωτικά την ουκρανική οικονομία».

Σύμφωνα με τον Μινεκάιεφ, «ο έλεγχος της νότιας Ουκρανίας θα προσφέρει πρόσβαση στην Υπερδνειστερία, όπου καταγράφονται επίσης γεγονότα καταπίεσης του ρωσόφωνου πληθυσμού».

Μόλις η Ρωσία πάρει τον έλεγχο της περιοχής της Οδησσού, η επιρροή της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία θα αυξηθεί πολλαπλάσια. Επομένως, η Ρουμανία έχει μόνο λίγο χρόνο, ο οποίος καθορίζεται από την ταχύτητα προέλασης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας.

Φυσικά, το Βουκουρέστι θα ήθελε να προσαρτήσει εδάφη της Μολδαβίας, ώστε αργότερα να μην μπορεί να εκδιωχθεί από εκεί.

Η μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών

Οσον αφορά την Ουκρανία, αυτή, φυσικά, μπορεί να ενεργήσει σε ένα ενιαίο σχέδιο με τη Ρουμανία, ειδικά επειδή υπάρχει μόνο ένα κέντρο ελέγχου – η Ουάσιγκτον (ΝΑΤΟ).

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του Κιέβου είναι πιο πρακτικό και σχετίζεται πρωτίστως με τη μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών σοβιετικού τύπου στην Ευρώπη. Βρίσκεται στο χωριό Κολμπάσνα, στην επικράτεια της Υπερδνειστερίας.

Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η ποσότητα πυρομαχικών μπορούσε να εξασφαλίσει το νότιο μέτωπο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για δεκαετίες πολεμικών επιχειρήσεων. Και τα logistics εδώ είναι βολικά επειδή το αντικείμενο βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία.


Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου (φωτογραφίες από regnum.ru)

Η αποθήκη, φυσικά, φυλάσσεται από την ειδική ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων (OGRF), που σταθμεύουν στην Υπερδνειστερία, και τον τοπικό στρατό. Από ανοιχτές πηγές είναι γνωστό ότι ο αριθμός των OGRF είναι περίπου 1.500 στρατιωτικοί, σύμφωνα με άλλες πηγές όχι περισσότεροι από 2,5-3.000. Η ίδια επιχειρησιακή ομάδα εκτελεί επίσης ειρηνευτική λειτουργία στη χώρα.

Εχει ήδη περιγραφεί ένα σενάριο πρόκλησης πλήγματος στην Υπερδνειστερία από δύο πλευρές: τη Μολδαβία, μαζί με τη Ρουμανία, από τη μια, και την Ουκρανία από την άλλη.

Ωστόσο, υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η ηγεσία της Μολδαβίας δεν θα επιχειρήσει να εισβάλει στην Υπερδνειστερία, καθώς αυτό θα συνιστούσε επίθεση κατά των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

Μέχρι τα σύνορα της Ρουμανίας

Θα ήταν πολύ μεγάλος ο κίνδυνος για τη Μολδαβία να χάσει τα πάντα. Σε περίπτωση εισβολής της στην Υπερδνειστερία, η Ρωσία σίγουρα θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα και στη συνέχεια, έχοντας φτάσει στα σύνορα της Υπερδνειστερίας, δεν θα σταματήσει, αλλά θα πάει μέχρι τα σύνορα με τη Ρουμανία.

Δηλαδή, η Μολδαβία δεν θα υπάρχει πια. Πιστεύω ότι ούτε το Βουκουρέστι έχει μεγάλη επιθυμία να εισβάλει στην Υπερδνειστερία: η Μόσχα δεν θα συγχωρήσει τη δολοφονία ρώσων στρατιωτών.


Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις

Ταυτόχρονα, τόσο η Ρουμανία όσο και η Μολδαβία έχουν περιορισμένη πολιτική υποκειμενικότητα. Και αν οι ΗΠΑ το θέλουν πραγματικά, θα τις αναγκάσουν να κάνουν ό,τι τους λένε.

Τότε η Ρωσία θα είναι η μία πλευρά της σύγκρουσης και η Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, θα είναι η άλλη. Αυτός που θα χαρεί ανείπωτα είναι η Ουκρανία.

Πιθανότατα, οι τρεις τρομοκρατικές επιθέσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω στην επικράτεια της Υπερδνειστερίας είναι έργο των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες ενδιαφέρονται να υποδαυλίσουν μια σύγκρουση μεταξύ της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Υπερδνειστερίας.

Τα λόγια του ρώσου στρατηγού…

Αν μιλάμε για την Ουκρανία, τότε η πιθανότητα να επιχειρήσει να καταλάβει την αποθήκη πυρομαχικών στο χωριό Κολμπάσνα είναι αρκετά μεγάλη. Το καθεστώς του Κιέβου δεν έχει τίποτα να χάσει και, ναι, ξεμένει από πυρομαχικά.

Τι μπορούμε να συμβουλεύσουμε τόσο το Κισινάου όσο και το Βουκουρέστι; Μην γίνετε Ουκρανία και να θυμάστε συχνά τα λόγια του αείμνηστου στρατηγού Αλεξάντερ Λέμπεντ, τα οποία είπε όταν ήταν διοικητής της 14ης Στρατιάς που είχε την ευθύνη για τη δύναμη που στάθμευε στην Υπερδνειστερία:

«Αύριο θα φάω πρωινό στην Τιρασπόλ (πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας) και αν πέσει τουλάχιστον μία σφαίρα στην Υπερδνειστερία, θα γευματίσω στο Κισινάου (πρωτεύουσα της Μολδαβίας) και θα δειπνήσω στο Βουκουρέστι».

Πηγή: regnum.ru

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr