Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η πρωτότυπη κίνηση της Ιταλίας για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

Η πρωτότυπη κίνηση της Ιταλίας για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο

Όσοι δεν συμμορφώνονται, μπορεί να πληρώσουν πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ

Νέα μέτρα προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο παίρνει η Ιταλία, αναγκάζοντας τα δημόσια κτίρια να κλείσουν τον κλιματισμό.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, που ονομάστηκαν «Επιχείρηση Θερμοστάτης» από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο κλιματισμός στα δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των υπουργείων, δεν μπορεί να ρυθμιστεί χαμηλότερα από τους 27 βαθμούς Κελσίου.

Τον χειμώνα, ο θερμοστάτης δεν θα πρέπει να ανέβει πάνω από τους 19 βαθμούς, αν και θα επιτρέπεται ένα περιθώριο 2 βαθμών. Μέχρι πρότινος, τα δημόσια κτίρια μπορούσαν να βάλουν το κλιματιστικό κατά τους θερινούς μήνες στους 26 βαθμούς.

Όσοι δεν συμμορφώνονται, μπορεί να πληρώσουν πρόστιμα από 500 έως 3.000 ευρώ.

H τροπολογία

Τα μέτρα ψηφίστηκαν αυτά ψηφίστηκαν μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει τις εισαγωγές αερίου της Ιταλίας — η χώρα εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Σημειώνεται πως η Μόσχα αυτή την εβδομάδα διέκοψε τις παροχές αερίου σε δυο μέλη της ΕΕ, Πολωνία και Βουλγαρία, εγείροντας φόβους για το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Το κείμενο της τροπολογίας, το οποίο προτάθηκε από τους βουλευτές Άντζελα Μάσι και Νταβίντε Κρίσπα του φιλικού προς το περιβάλλον Κινήματος 5 Αστέρων, ανέφερε ότι στόχος είναι «να μειωθεί η θερμική κατανάλωση κτιρίων και να επιτευχθεί άμεση ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας».

Μειώνοντας τους βαθμους στα air condition, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αυτό το έτος. Τα μέτρα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο του 2023.

«Θέλουμε να έχουμε ειρήνη ή θέλουμε να έχουμε τον κλιματισμό;» είπε σε συνέντευξη Τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Οι ανάγκες της Ιταλίας σε φυσικό αέριο καλύπτονται μέχρι τον Οκτώβρη, ακόμα και αν η Μόσχα κλείσει τη στρόφιγγα, ενημέρωσε επίσης ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024