Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» στο Αιγαίο

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Κατηγορεί την Ελλάδα για «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» στο Αιγαίο

«Η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022»

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς, υποστήριξε πως οι τουρκικές υπερπτήσεις των τελευταίων ημερών ήταν η «απάντηση» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις «προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις» που είχαν προηγηθεί εκ μέρους της ελληνικής πλευράς κοντά στις τουρκικές ακτές.

«Η Ελλάδα ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση»

«Οι δηλώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις 27 Απριλίου σχετικά με τα γεγονότα μεταξύ των αεροπορικών δυνάμεων των δύο χωρών στο Αιγαίο δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», δήλωσε ο Μπιλγκίτς.

«Η ελληνική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε προβοκατόρικες πτήσεις κοντά στις ακτές της χώρας μας μεταξύ 26-28 Απριλίου 2022, παραβιάζοντας επανειλημμένα τον εναέριο χώρο της χώρας μας στα Δίδυμα, στην Ντάτσα και στην περιοχή του Νταλάμαν. Η πολεμική μας αεροπορία απάντησε σε αυτές τις προβοκατόρικες πτήσεις και παραβιάσεις σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής», υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Ενώ η Ελλάδα είναι η πλευρά που ξεκίνησε και κλιμάκωσε την ένταση, το να κατηγορεί τη χώρα μας με αβάσιμους ισχυρισμούς δεν έχει σχέση με την πρόσφατη θετική ατζέντα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών».

«Αναμένουμε από την ελληνική πλευρά να βάλει τέλος στις προβοκατόρικες ενέργειες και στη ρητορική της και να υποστηρίξει ειλικρινά τη διαδικασία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησε τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά», καταλήγει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα ωστόσο με τον οποίο: «Δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Τουρκίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου του εύρους του εναέριου χώρου, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς διαλόγου με την Ελλάδα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Διαβάστε επίσης Ενεργοποιείται η αντιαεροπορική άμυνα στα νησιά του Αιγαίου – Η ελληνική απάντηση στις τουρκικές παραβιάσεις

Θα παρακολουθούν και θα εγκλωβίσουν στόχους

Νωρίτερα σήμερα σε απάντηση στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων και υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, έγινε γνωστό ότι ενεργοποιήθηκαν τα αντιαεροπορικά συστήματα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πρόκειται για συστήματα τα οποία βρίσκονται ήδη στα νησιά και τα οποία μεταφέρονται σε χώρους διασποράς και θα τεθούν σε λειτουργία. Ο ρόλος τους είναι να παρακολουθούν τον εναέριο χώρο και αν χρειαστεί θα «εγκλωβίσουν» στόχους στο ραντάρ.

Επισημαίνεται από τη στιγμή που ενεργοποιήθηκε η ανάπτυξη των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία άλλη τουρκική παραβίαση στο FIR Αθηνών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι παράλληλα θα γίνουν συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά της Κρήτης με γαλλική φρεγάτα, ενώ στα δυτικά της Πελοποννήσου θα υπάρξουν συνεκπαιδεύσεις με αντιτορπιλικό συνοδεία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Χάρι Τρούμαν».

Διαβάστε επίσης Ρωσία: Οι ΗΠΑ και η Πολωνία σχεδιάζουν τη διαίρεση της Ουκρανίας, λέει ο επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπείας

Το πάγωμα των ΜΟΕ

Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα στο μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων η Ελλάδα απάντηση παγώνοντας τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Στο θέμα της έντασης με την Τουρκία αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τη Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μαρίν και δήλωσε πως ενημέρωσε το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε

«Κατέστησα σαφές ότι αυτή η συμπεριφορά ενός μέλους του ΝΑΤΟ είναι απλά απαράδεκτη» είπε, επίσης, ο κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι υπονομεύει την πρόοδο που σημειώθηκε τους προηγούμενους μήνες.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε σχετικά με τη στάση της Τουρκίας:

«Υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια καθώς και την ενότητα του σκοπού του ΝΑΤΟ σε μια εποχή που, μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητο για όλους μας να παραμείνουμε ενωμένοι, καθώς αντιμετωπίζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει επίσης την πρόσφατη πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Ερντογάν, πριν από λίγους μήνες. Πρέπει να σταματήσει αμέσως.

»Η Ελλάδα, φυσικά, θα εγείρει το θέμα σε όλα τα διεθνή fora. Και υπενθυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με καμία από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. Θέλω απλώς να επισημάνω ότι αυτό δεν συνιστά την τυπική συμπεριφορά εκ μέρους μιας χώρας που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Οι προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο

«Πρέπει να σταματήσει αμέσως. Η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με καμία από τις κυρώσεις, κάτι που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή οικογένεια» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα και με τον αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Νωρίτερα, μετά το χτεσινό διάβημα διαμαρτυρίας στον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, σήμερα έγινε και νέο διάβημα διαμαρτυρίας από το υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο πρέσβη για το πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων αρκετών κατοικημένων περιοχών, που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα μίας ημέρας.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024