Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Παραδοχή του ενεργειακού κολοσσού ότι θα ανοίξει λογαριασμό στη Ρωσία

Γερμανία: Παραδοχή του ενεργειακού κολοσσού ότι θα ανοίξει λογαριασμό στη Ρωσία

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη Γερμανία δηλώνει ότι θα πληρώνει σε ευρώ αλλά σε ρωσική τράπεζα

Θολό παραμένει το τοπίο για το πώς θα απαντήσει η ΕΕ στην πρόκληση του Πούτιν να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία. Μετά τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ότι ενεργειακοί κολοσσοί της Ευρώπης ετοιμάζονται να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό στην Gazprombank, αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να εκληφθεί ως παραβίαση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Ένωση στη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής αναφέρουν οι αξιωματούχοι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση ότι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας έχουν προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση. Ωστόσο, και σύμφωνα με όσα αναφέρει το ertnews.gr, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου της Γερμανίας, η εταιρία «Uniper» θα συνεχίσει να πληρώνει το ρωσικό αέριο σε ευρώ, αλλά σε τράπεζα στη Ρωσία.

Παράθυρο για να γίνουν συμβατές οι πληρωμές με τις κυρώσεις

“Πιστεύουμε ότι είναι δυνατό να αλλάξουμε πληρωμές και να είναι συμβατές με τις κυρώσεις. Σκοπός είναι να κάνουμε την πληρωμή μας σε ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό στη Ρωσία”, είπε εκπρόσωπος της εταιρίας στην εφημερίδα Rheinische Post. Η Uniper αυτή τη στιγμή πληρώνει επίσης σε ευρώ, αλλά σε λογαριασμό στην Ευρώπη.

«Δεν ανησυχώ ότι η Γερμανία θα είναι η επόμενη χώρα που θα αποκοπεί από τις προμήθειες», δήλωσε ο Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, Διευθύνων Σύμβουλος του ενεργειακού ομίλου Uniper, στην εφημερίδα Frakfurter Algemeine Zeitung. «Ετοιμαζόμαστε να πληρώσουμε χρησιμοποιώντας τη λύση των δύο λογαριασμών», πρόσθεσε. Εκτίμησε δε ότι η Πολωνία δεν ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει αυτόν τον τρόπο πληρωμών.

Ανησυχία της Γερμανίας

Την ίδια στιγμή δεν κρύβεται η ανησυχία της Γερμανίας για το τι θα σημάνει ενδεχόμενη διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Η Ρωσία χρησιμοποιεί «την ενέργεια ως όπλο», και αυτό πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, είπε ο αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Μέχρι αυτήν τη στιγμή, η ροή φυσικού αερίου συνεχίζεται κανονικά. Οι εταιρείες τήρησαν τις συμβάσεις με τις πληρωμές τους σε ευρώ ή δολάρια, είπε ο Χάμπεκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρότητα της αποθήκευσης αερίου στη Γερμανία είναι στο 33%. Τους τελευταίους δύο μήνες η Γερμανία μείωσε σημαντικά την εξάρτησή της από τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το μερίδιο του ρωσικού αερίου στις εισαγωγές είναι έπεσε στο 35 % από το 55% που ήταν τον Ιανουάριο. Αλλά εάν η ροή φυσικού αερίου σταματήσει άμεσα, η γερμανική οικονομία θα περάσει σε ύφεση.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024