Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση 50-60% στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Ισπανία - Πορτογαλία

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μείωση 50-60% στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε Ισπανία – Πορτογαλία

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υπάρχει «πολιτική συμφωνία επί της αρχής», ώστε η Ισπανία και η Πορτογαλία να μπορέσουν να υιοθετήσουν «αναλογικά και προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας».

Μείωση 50-60% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να δει το 40% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ισπανία και την Πορτογαλία, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε από τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της «Ιβηρικής εξαίρεσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο των κυβερνήσεων Ισπανίας και Πορτογαλίας για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, μέτρο που θα μειώσει στο μισό το ενεργειακό κόστος για το 40% των νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την πρόταση των δύο χωρών της Ιβηρικής, θα περιοριστεί η τιμή του φυσικού αερίου και του λιγνίτη που τροφοδοτούν τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας σε μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και, κατά συνέπεια, του πληθωρισμού. Η διαφορά είναι ότι το ανώτατο όριο για το φυσικό αέριο δεν θα είναι τα 30 ευρώ όπως αρχικά σχεδιαζόταν, αλλά κατά ετήσιο μέσο όρο τα 50 ευρώ.

«Υπάρχει πολιτική συμφωνία», ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες η τρίτη αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός για την Οικολογική Μετάβαση, Τερέσα Ριμπέρα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πορτογάλο ομόλογό της, Ντουάρτε Κορδέιρο, έπειτα από συνάντηση με την επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η Κομισιόν, στην ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι υπάρχει «πολιτική συμφωνία επί της αρχής», ώστε η Ισπανία και η Πορτογαλία να μπορέσουν να υιοθετήσουν «αναλογικά και προσωρινά μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα υψηλά επίπεδα των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας». Και προσθέτει ότι «οι επαφές θα συνεχιστούν τώρα με πλήρη ταχύτητα σε τεχνικό επίπεδο».

Η συμφωνία Μαδρίτης και Λισαβόνας με τις Βρυξέλλες βασίζεται σε δύο βασικές γραμμές. Η πρώτη αφορά στη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου και του λιγνίτη για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τις πρώτες εβδομάδες, 10 ευρώ περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προταθεί από τις δύο κυβερνήσεις. Στη συνέχεια, η Κομισιόν απαιτεί αυτό το ανώτατο όριο να αυξάνεται σταδιακά, έως ότου φτάσει τα 50 ευρώ κατά μέσο όρο, για τους 12 μήνες που θα διαρκέσει αυτός ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης. Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο κοστίζει σήμερα 80 ευρώ η μεγαβατώρα στο Mibgas, την ιβηρική αγορά ενέργειας.

Η δεύτερη είναι αυτή που προκάλεσε και τις περισσότερες συγκρούσεις Μαδρίτης και Λισαβόνας με την Κομισιόν και αφορά στην πώληση ηλεκτρικού ρεύματος εκτός Ιβηρικής. Τελικά συμφωνήθηκε ότι τόσο οι καταναλωτές στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όσο και οι άλλοι (ειδικά οι Γάλλοι που εισάγουν ενέργεια από την Ιβηρική), θα πληρώνουν την ίδια τιμή, και όχι αυξημένη, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο που προτάθηκε.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024