Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νάξος: 6+1 λόγοι να επισκεφθείς άμεσα τη βασίλισσα των Κυκλάδων

Νάξος: 6+1 λόγοι να επισκεφθείς άμεσα τη βασίλισσα των Κυκλάδων

Ένα από τα πιο ξεχωριστά και πολύπλευρα νησιά του Αιγαίου σε περιμένει να το εξερευνήσεις

Ακριβώς στο κέντρο των Κυκλάδων στέκεται αγέρωχο το μεγαλύτερο νησί τους. Η Νάξος, με τα παραδεισένια τιρκουάζ νερά της, τις αμέτρητες εντυπωσιακές παραλίες της, τον πολιτιστικό και γαστρονομικό της πλούτο και τα γραφικά ορεινά χωριά της, αξίζει σίγουρα να προστεθεί στη λίστα των ιδανικών σου προορισμών. Και, παρά το γεγονός ότι μια επίσκεψη ποτέ δεν είναι αρκετή, έχεις πολλούς λόγους να βάλεις τα δυνατά σου για να ξεκλειδώσεις όσο το δυνατόν περισσότερα από τα χιλιάδες μυστικά της.

Τι πρέπει να ξέρεις για τη Νάξο πριν ετοιμάσεις τη βαλίτσα σου; Το in.gr δημιούργησε έναν σύντομο οδηγό για να σε βοηθήσει να την απολαύσεις στο έπακρο.

Μια Χώρα που δεν μοιάζει με καμιά

Η Νάξος δεν είναι το νησί των Κυκλάδων που έχεις συνηθίσει – και σου το δείχνει με το καλωσόρισες. Η Χώρα της βρίσκεται πλάι στο κύμα, ενώ επάνω στους γενναιόδωρους ορεινούς όγκους της κρύβονται τα μικρά και μεγάλα χωριά της. Πριν το καράβι δέσει στο νησί, θα έχεις ήδη συστηθεί με το πιο διάσημο αξιοθέατό της, τη φημισμένη Πορτάρα, το πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα που έμεινε ημιτελής τον 6ο αιώνα π.Χ. Μην περιοριστείς στην επιβλητική της εικόνα από μακριά: ένας απογευματινός περίπατος θα σε αποζημιώσει με ένα από τα πιο ρομαντικά ηλιβασιλέματα της ζωής σου.

Τα πρωινά, πριν τις πρώτες βουτιές σου, επιβάλλεται βόλτα στα γραφικά σοκάκια της Χώρας, στο εσωτερικό του ενετικού κάστρου, με τα θολωτά της περάσματα, τις γοτθικές αψίδες και τα σκαλινάτα. Μην παραλείψεις μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο και συνδύασε τα βραδινά σου κοκτέιλ με μια ειδυλλιακή βόλτα στην παραλιακή περαντζάδα. Όλοι θα βρίσκονται εκεί.

Πενήντα αποχρώσεις του μπλε

Η βασίλισσα των Κυκλάδων μπορεί να περηφανεύεται (και) για τις αμέτρητες, απαράμιλλης ομορφιάς παραλίες που διαθέτει. Ακόμη και τον Αύγουστο, αρκεί να απομακρυνθείς λίγο παραπάνω από τη Χώρα για να εντοπίσεις έναν ερημικό επίγειο παράδεισο για μοναχικές βουτιές. Ωστόσο, οι «σταρ» της αξίζουν επίσης μια επίσκεψη. Εξάλλου, ακόμη και ο Άγιος Γεώργιος, οργανωμένος και σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, παραμένει εντυπωσιακός και πεντακάθαρος.

Στον Άγιο Προκόπιο και την Αγία Άννα θα βρεις ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά, αλλά και ομπρέλες και κέδρους για σκιά και ταβέρνες με λαχταριστά τοπικά πιάτα. Στην – επίσης οργανωμένη – Πλάκα θα εντυπωσιαστείς από τους μεγάλους αμμόλοφους, ενώ στη Μικρή Βίγλα θα έρθεις αντιμέτωπος με δυο επιλογές: έντονοι άνεμοι και θαλάσσια σπορ σε περιμένουν στη μια πλευρά της, ενώ στην άλλη ο αέρας «κόβει», επιτρέποντας τη χαλαρωτική ανάγνωση και την ηλιοθεραπεία. Καστράκι, Αλυκό, Αγιάσσος και Πάνορμος ενδείκνυνται για όσους αντιπαθούν την πολυκοσμία. Όμως αν θέλεις στ’ αλήθεια να ανακαλύψεις την κρυφή ομορφιά του νησιού, μια βόλτα με σκάφος θα σε αφήσει έκθαμβο ξανά και ξανά. Ευτυχώς για εσένα, το νησί προσφέρει αμέτρητες επιλογές ημερήσιων εκδρομών και πολυτελών εξορμήσεων με catamaran, ιστιοπλοϊκό ή ταχύπλοο σε κάθε γωνιά του νησιού.

Χωριά βγαλμένα απ’ τα όνειρά σου

Θυμάσαι που κάτι αναφέραμε περί γραφικών χωριών; Ετοιμάσου για την έκπληξη της ζωής σου. Στη Νάξο θα συναντήσεις ψηλά βουνά που δεν απαντώνται σε καμιά άλλη από τις Κυκλάδες. Και ανάμεσα στις πλαγιές τους κρύβεται απροσμέτρητη ομορφιά κι άλλη τόση παράδοση.

Σίγουρα θα κάνεις μια βόλτα από τη μαρμαρένια Απείρανθο, τη διάσημη πατρίδα του Μανώλη Γλέζου που εδώ και δέκα αιώνες στολίζει με την ομορφιά της το νησί. Σε απόσταση αναπνοής από τη Χώρα, η Άνω και Κάτω Ποταμιά με τα αιωνόβια πλατάνια τους – ποιος είπε ότι όλες οι Κυκλάδες είναι άνυδρες – θα σε βοηθήσουν να αφήσεις πίσω σου την πόλη.

Αναγκαίος προορισμός και το Φιλώτι, το μεγαλύτερο χωριό του νησιού που απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Ζευς, του ψηλότερου στη Νάξο, με τον εντυπωσιακό Πύργο του Μπαρότση, το μαγικό σπήλαιο του Ζα και τον Πύργο του Χειμάρρου – και φυσικά το Χαλκί, το κεφαλοχώρι-στολίδι με τα μοναδικά αρχοντικά και την παράδοση στο κίτρο. Μην κάνεις το λάθος να αφήσεις εκτός το ψαροχώρι του Απόλλωνα, το μοναδικό στο νησί. Εκεί, κοντά στο κύμα, ένας μαρμάρινος αρχαίος κούρος ξεκουράζεται εδώ και αιώνες ξαπλωμένος στο έδαφος.

Σου φαίνονται πολλά; Αντί να τα αφήσεις για την επόμενη φορά, κλείσε ένα πολυτελές τουρ με range rover evoque στα σημαντικότερα. Και για να είσαι 100% βέβαιος ότι κανένα κρυφό διαμάντι δεν θα μείνει ανεξερεύνητο, προτίμησε την επιλογή με ξεναγό.

Γεύσεις που θα σου μείνουν αξέχαστες

Δεν χρειάζεται να έχεις επισκεφθεί το νησί για να γνωρίζεις τον πλούτο της αξιώτικης γαστρονομίας. Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες – σίγουρα έχεις ακούσει για τις πατάτες και τη γραβιέρα Νάξου, που δεν είναι παρά τα πιο διάσημα ανάμεσα σε αμέτρητα ακόμη λαχταριστά τοπικά υλικά – χρησιμοποιούνται σε ένα πλήθος μοναδικών συνταγών που μάλιστα χωρίζονται σε τρεις διακριτές κατηγορίες. Στα παράλια κυριαρχούν τα θαλασσινά και τα ψάρια, στα πεδινά την τιμητική τους έχουν τα κηπευτικά (το νησί είναι αναπάντεχα εύφορο), ενώ στα ορεινά και ημιορεινά τα κατσίκια και οι συνταγές με άφθονο λάδι παίρνουν τη θέση του πρωταγωνιστή.

Βάλε στο πιάτο σου άφθονο «αρσενικό» τυρί – δηλαδή, κεφαλοτύρι -, γίδινο και ξινομυζήθρα και δοκίμασε τη βραστή «ζώλα» και το «πάτουδο» (αρνί γεμιστό με χορταρικά, ρύζι, συκωτάκια και σταφίδες). Μην ντραπείς να παραγγείλεις τον «καλόγερο» (μοσχάρι με μελιτζάνα και τυριά) και φεύγοντας πάρε μαζί σου άφθονο ζαμπόνι – «ναξιώτικο προσούτο» το αποκαλούν οι γνώστες -, λικέρ κίτρο και γλυκά του κουταλιού.

Για μια πραγματική βουτιά στην αξιώτικη γαστρονομία, μπορείς να βρεις εξαιρετικές επιλογές σε food και wine tasting, αλλά και μαθήματα μαγειρικής από ντόπιους σε παραδοσιακά χωριά. Θα επιστρέψεις στη βάση σου έχοντας μάθει να ανοίγεις φύλλο για τις πιο νόστιμες πίτες κι ένα πλήθος ακόμη λαχταριστών συνταγών.

Ταξίδι στην ιστορία

Από άκρη σ’ άκρη του νησιού, ο ελληνικός πολιτισμός πρωταγωνιστεί σε όλες τις εκφάνσεις του, από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι το σήμερα. Στη βόρεια πλευρά του λιμανιού σε περιμένει το πρώτο Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο της χώρας, όπου τα ευρήματα από την μυκηναϊκή πόλη της Νάξου (χρονολογείται περίπου στο 1.300 π.Χ.) εκτίθενται στο ακριβές σημείο όπου εντοπίστηκαν, δημιουργώντας ένα πραγματικό ταξίδι στον χρόνο. Στην Ύδρια θα περπατήσεις πλάι στο Ιερό του Διονύσου, που λειτούργησε αδιάκοπα από τον 14ο αιώνα π.Χ. μέχρι τη Ρωμαιοκρατία, ενώ στην εύφορη κοιλάδα της Γυρούλας, στα νότια του χωριού Σαγκρί, σε περιμένει ο Ναός των θεών Απόλλωνα και Δήμητρας. Στους Μέλανες της πεδινής Νάξου θα δεις και τον άλλο ξαπλωμένο κούρο του νησιού, στη θέση Φλεριό. Δεν υπάρχει λόγος να βγάζεις χάρτες και να καταστρώνεις σχέδια: και πάλι, το νησί έχει προβλέψει, διοργανώνοντας πλήρεις ξεναγήσεις, για να προλάβεις να τα δεις όλα.

Ακούραστοι ταξιδιώτες

Αν ανήκεις σε εκείνους που ξεκουράζονται αποκλειστικά μέσω… της κίνησης, ήδη υποψιάζεσαι ότι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων αποκλείεται να σε απογοητεύσει. Αρκετές ναξιώτικες παραλίες δέχονται απλόχερα τον άνεμο, επιτρέποντάς σου να δοκιμαστείς σε κάθε είδους θαλάσσιο σπορ, ενώ ένα δίκτυο από μονοπάτια που περνά μέσα από τις σκιερές, εύφορες κοιλάδες του νησιού, καθιστά την πεζοπορία τον καλύτερο τρόπο να ανακαλύψεις κάθε κρυφή ομορφιά του. Για να είσαι σίγουρος ότι δεν θα χαθείς – αλλά και ότι δεν θα προσπεράσεις κάτι σημαντικό – προτίμησε την οργανωμένη εκδοχή της.

Θαύμασε την αξιώτικη φύση επάνω στο καγιάκ ή στο ποδήλατο, απόλαυσε το μεγαλείο του βυθού μέσα από καταδύσεις και ζήσε την εμπειρία της ιππασίας πλάι στο κύμα. Σε κάθε στροφή, η Νάξος θα συνεχίσει να σε ξαφνιάζει. Ήξερες ότι υπάρχουν καταρράκτες στις Κυκλάδες;

Το κέντρο του κυκλαδίτικου κόσμου

Μεσολάβησαν κάμποσες εκατοντάδες λέξεις, όμως ίσως συγκράτησες ότι η Νάξος βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων. Αυτό την καθιστά και την καλύτερη πιθανή βάση για εξορμήσεις στις γειτονικές ομορφιές. Μην κάνεις το λάθος και αναβάλεις για το μέλλον μια επίσκεψη στο ιερό νησί της Δήλου – είναι μια εμπειρία ζωής που αξίζει να την απολαύσεις όπως της πρέπει. Από εκεί και έπειτα, οι θάλασσες είναι ανοιχτές και τα σκάφη… δεμένα αρόδου. Πάρος, Αντίπαρος, Μύκονος, Κουφονήσια, Μικρές Κυκλάδες, Σαντορίνη κι ό,τι άλλο βάλεις στο νου και το πρόγραμμά σου, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής – τόσο, ώστε να μπορείς να τα απολαύσεις και το βράδυ να βρίσκεσαι πίσω στο δωμάτιό σου.

Για να κλείσετε εκδρομές ή ακτοπλοϊκά εισιτήρια εντός ή προς τη Νάξο, μπορείτε να βρείτε μια ποικιλία επιλογών σε ένα από τα παλαιότερα πρακτορεία της Νάξου «Zas Travel» (τώρα online) στο zasferries.com και στο zastours.com. Μπορείτε επίσης να κάνετε κράτηση πτήσεων προς Νάξο με Aegean Airlines και Sky Express.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024