Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Moody’s: Εκτόνωση πληθωριστικών πιέσεων από το 2023

Moody’s: Εκτόνωση πληθωριστικών πιέσεων από το 2023

Οι βασικοί λόγοι – Πότε βλέπει μείωση των τιμών

Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου κατά τη διάρκεια του 2022, λόγω των διαταραχών στην αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και της αύξησης των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια, προειδοποιεί η Moody’s.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης σε έκθεσή του, προβλέπει ότι θα υπάρξει μερική εκτόνωση των πληθωριστικών πιέσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τους ρυθμούς πριν από την πανδημία το 2022, λόγω παραγόντων ζήτησης και προσφοράς· ωστόσο, η στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει επιδεινώσει τις πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς», αναφέρει η έκθεση.

Βλέπει αποκλιμάκωση πίεσης από το β’ εξάμηνο 2023

«Υπό το σενάριο ότι ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος της σύγκρουσης θα περιοριστεί, η εξομάλυνση της δραστηριότητας και των αλυσίδων εφοδιασμού και η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής που περιορίζει τις πιέσεις από την πλευρά της ζήτησης θα υποστηρίξει μια σταδιακή χαλάρωση του πληθωρισμού προς τους ρυθμούς πριν από την πανδημία το δεύτερο εξάμηνο του 2023» πρόσθεσε.

Η Moody’s προειδοποίησε ότι εάν ο πληθωρισμός επιμείνει για ακόμη περισσότερο, θα αυξήσει περαιτέρω τους κοινωνικούς και πολιτικούς κινδύνους.

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας – που είναι μη διακριτικά είδη κατανάλωσης και αντιπροσωπεύουν υψηλότερο μερίδιο κατανάλωσης για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος – συμβάλλει στην αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις στις δαπάνες καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών στο κοινό», ανέφερε.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024