Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Β. Μακεδονία: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας βλέπει τους «Μακεδόνες» όπως ο Πούτιν την Ουκρανία

Β. Μακεδονία: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας βλέπει τους «Μακεδόνες» όπως ο Πούτιν την Ουκρανία

Νέο κεφάλαιο αντιπαράθεσης στη διαμάχη Σκοπίων - Σόφιας άνοιξαν οι δηλώσεις του βούλγαρου προέδρου Ρούμεν Ράντεφ για τη «μακεδονική» ταυτότητα, στον οποίο απάντησε με έντονο ύφος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το να μιλάς για την ταυτότητα ενός άλλου και όχι για την ταυτότητα άλλου λαού, είναι αναιδές, αγενές και άσεμνο, γράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ (φωτογραφία, επάνω, από European Union).

«Πλαστογραφία της Κομμουνιστικής Διεθνούς»

Η τοποθέτησή του ήρθε μετά τη δήλωση του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ ότι η «μακεδονική» ταυτότητα είναι πλαστογραφία της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

«Το ζήτημα της ταυτότητας στο διεθνές δίκαιο είναι ένα εσωτερικό ζήτημα. Αυτό το θέμα μπορεί να απαντηθεί μόνο από τα άτομα στα οποία αναφέρεται η ερώτηση και από κανέναν άλλο.

»Το να ισχυρίζεται κανείς ότι η ταυτότητα κάποιου είναι τεχνητή, είναι πλαστή, δείχνει ότι είναι αναλφάβητος», απάντησε ο Ντιμιτρόφ μέσω της ανάρτησής του.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι όλα τα έθνη στον κόσμο είναι κοινωνικά δημιουργήματα, κοινωνικά κατασκευάσματα.

«Δεν πρόκειται για κοινότητα»

«Το αποτέλεσμα» δηλαδή «ενός συγκεκριμένου και πολύπλοκου συνόλου ιστορικών γεγονότων και διαδικασιών. Επειδή δεν πρόκειται για γονίδια, πρόκειται για μια αίσθηση κοινότητας», έγραψε ο Ντιμιτρόφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δήλωση ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι πλαστοί συνιστά προσβολή και ρητορική μίσους.

«Το γεγονός ότι αυτή η δήλωση προέρχεται από την κρατική ηγεσία στη Σόφια αποτελεί κορυφαίο σκάνδαλο. Η δήλωση είναι προφανώς αντι-‘μακεδονική’ και εχθρική.

»Για να μιλήσουμε για κάποια αντιβουλγαρική πολιτική στη χώρα μας, πρέπει να μιλήσουμε για τους Βούλγαρους. Δεν έχουμε κανένα αίτημα από τη Βουλγαρία, παρά μόνο να μας σεβαστεί. Αυτό αφορά εμάς, είμαστε το αντικείμενο της δήλωσης, όπως είμαστε και το αντικείμενο της αντιευρωπαϊκής διαμάχης.

»Ασχολείται με τη μακεδονική ταυτότητα, αποκαλώντας την πλαστογραφία της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη αφήγηση, αδιανόητη σε μια δημοκρατική Ευρώπη. Δυστυχώς, πανομοιότυπη με την αφήγηση του Πούτιν στη γειτονική Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ.

Αφορά και την «ευρωπαϊκή ταυτότητα»

Και κάλεσε τους «φίλους και εταίρους» σε αυτό που αποκάλεσε «δημοκρατικό κόσμο» να ενθαρρύνουν και να σταθούν σταθερά πίσω από τις αρχές που πρεσβεύουν.

«Ο κόσμος, μεταξύ άλλων, βρίσκεται σε αυτό το χάος λόγω της σιωπής όσον αφορά την τήρηση των αρχών. Τέτοιες δηλώσεις και προϋποθέσεις είναι επαίσχυντες και απαράδεκτες στην Ευρώπη. Η προτροπή “λύστε τη διαφορά σας” νομιμοποιεί και διαβρώνει την ταυτότητα της ΕΕ», είπε ο πρώην ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι η μάχη αυτή δεν αφορά μόνο τη «μακεδονική» ταυτότητα, αλλά και την ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Πηγή: makfax.com.mk, echedoros-a.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024