Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σεξ: Τι είναι το stealthing και γιατί μπορεί να θεωρηθεί και βιασμός;

Σεξ: Τι είναι το stealthing και γιατί μπορεί να θεωρηθεί και βιασμός;

Ήδη στην Αυστραλία αλλά και στην πολιτεία της Καλιφόρνια η τακτική αυτή έχει χαρακτηριστεί παράνομη και εξισώνεται με τον βιασμό.

Stealthing στο σεξ είναι η κίνηση που κάνει ο άνδρας κατά τη διάρκεια της επαφής, με την οποία βγάζει το προφυλακτικό, (που είχε φορέσει μπροστά στα μάτια της γυναίκας) χωρίς η σύντροφος του να το καταλάβει. Η πράξη συνεχίζεται χωρίς προφυλακτικό και η γυναίκα νομίζει ότι ο άνδρας το φοράει ακόμη.

Είναι μια ύπουλη τακτική που κάνουν συνήθως κάποιοι εραστές εν αγνοία της γυναίκας η οποία έχει πολλές επιπτώσεις όπως αυτήν της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή ακόμη χειρότερο να κολλήσει η γυναίκα κάποια ασθένεια όπως κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα – με την επαφή –  χωρίς να το γνωρίζει.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε από την Αμερικάνικη Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη μια στις 10 γυναίκες (12%) ηλικίας 21 με 30 ετών έχουν δηλώσει ότι έχουν πέσει θύματα stealthing από τους ερωτικούς τους συντρόφους.

Στην Αυστραλία δε, σε έρευνα του πανεπιστημίου Monash, διαπιστώθηκε ότι μια στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες έχουν πέσει θύματα αυτής της ύπουλης πρακτικής.

Stealthing

Ο όρος έγινε ευρέως γνωστός το 2015, όταν η συγγραφέας Μόνικα Ταμ με άρθρο της στον Guardian είχε περιγράψει το περιστατικό που της συνέβαινε επι μακρόν με τον σύντροφο της με τον τίτλο «Ο φίλος μου σχεδόν με βίασε».

Δυο χρόνια μετά η δικηγόρος Αλεξάνδρα Μπρόντσκι δημοσίευσε στο Columbia Journal of Gender and Law, την έρευνα της για το Stealthing, στην οποία μεταξύ άλλων έγραφε: «Πως πρόκειται για μία κοινή πρακτική ανάμεσα σε νέους ανθρώπους που είναι ενεργοί σεξουαλικά»

Μάλιστα στην έρευνα της είχε τονίσει πως πρόκειται αν όχι για βιασμό, σίγουρα για μια μορφή κακοποίησης και κακομεταχείρισης η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάποιον νόμο.

Επιπτώσεις στην ψυχική υγεία

Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις που αναφέραμε, μεγάλες είναι οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία της γυναίκας που πέφτει θύμα stealthing. Έτσι μπορεί να έχουν συναινέσει στην σεξουαλική πράξη αλλά αυτή να γίνει με χρήση προφυλακτικού και αυτό δεν συμβαίνει. Νιώθουν προδομένες και με κλονισμένο το συναίσθημα της εμπιστοσύνης.

Δυστυχώς το stealthing αποτελεί μια ύπολυλη μορφή κακοποίησης της γυναίκας αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδειχτεί στα δικαστήρια. Για το λόγο αυτόν πολλές γυναίκες δεν το καταγγέλλουν καν.

Βιασμός

Με νόμο η Αυστραλία πάντως αναγνώρισε τη συγκεκριμένη πράξη ως βιασμό και περιγράφεται ως μια «πράξη η οποία προκαλεί βλάβη τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή των θυμάτων».

Το ίδιο συνέβη και στην Πολιτεία της Καλιφόρνια όπου σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου «Η μη συναινετική αφαίρεση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, είναι όχι μόνο ανήθικη, αλλά και παράνομη»

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024