Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
21η Απριλίου 1967: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για τη «μαύρη» επέτειο

21η Απριλίου 1967: Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας για τη «μαύρη» επέτειο

Πέρασαν 55 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών. Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσίας.

Μηνύματα για τη «μαύρη» επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα την 21η Απριλίου του 1967 έστειλαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι «η 21η Απριλίου μας επαναφέρει κάθε χρόνο σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της σύγχρονης ιστορίας μας».

«Η επταετία της δικτατορίας κατέλυσε το πολίτευμα και τους θεσμούς του, όξυνε τον εθνικό διχασμό και κατέληξε στην τραγωδία της Κύπρου. Η πολιτική, πολιτιστική και πνευματική οπισθοδρόμηση που βίωσε τότε η χώρα παραπέμπουν σήμερα σε μνήμες και εμπειρίες μακρινές», τονίζει.

«Εθνικό τραύμα»

Στη συνέχεια προσθέτει: «Στην επούλωση του εθνικού μας τραύματος συνέβαλε καθοριστικά η ειρηνική περίοδος και η ευημερία της Μεταπολίτευσης».

«Στον ιστορικό, αξιακό και πολιτικό ορίζοντα των Ελλήνων, η χούντα των συνταγματαρχών προβάλλει ως εντελώς παράταιρη συνθήκη, μια ευθεία και ατιμωτική ρήξη με την πολιτειακή μας παράδοση και συνείδηση», αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και τονίζει:

«Παράλληλα, μας υπενθυμίζει ότι η δημοκρατία δεν αποτελεί αυτονόητη ή φυσική κατάσταση του πολιτικού και κοινωνικού βίου και ότι η συνεχής υπεράσπισή της είναι χρέος όλων μας. Όχι μόνο με την έννοια του πολιτεύματος και την οργάνωση της εξουσίας, αλλά και ως τρόπου ζωής, καθημερινού και απτού, που βρίσκει τα πιο ισχυρά του θεμέλια στην ελευθερία και την ισότητα, τον πλουραλισμό και τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών» και καταλήγει με την επισήμανση ότι «Η αδιαπραγμάτευτη εγγύηση της δημοκρατίας είναι η πηγή της δύναμης του ατομικού και συλλογικού εαυτού μας».

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Σε ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει: «Πενήντα πέντε χρόνια από το ξέσπασμα της δικτατορίας στην Ελλάδα, η 21η Απριλίου 2022 έρχεται να υπογραμμίσει πως η δοκιμασία της Δημοκρατίας μπορεί να αλλάζει μορφές».

Επίσης, ο πρωθυπουργός προσθέτει ότι: «Ο αυταρχικός δεσποτισμός επιτίθεται σήμερα στην ελεύθερη πολιορκημένη Ουκρανία. Ενώ σ’ όλες τις χώρες ο λαϊκισμός διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις.

Η απάντησή μας, λοιπόν, δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενότητα της κοινωνίας στη βάση της αλήθειας. Από τη διαρκή αναβάθμιση του κοινοβουλευτισμού. Και από την καθημερινή προσπάθεια να προοδεύει η Ελλάδα και να ευημερούν οι Έλληνες».

Η ανάρτηση Τσίπρα

«Σαν σήμερα επίορκοι Συνταγματάρχες υποδούλωσαν την πατρίδα με τα όπλα που εκείνη τους έδωσε για να την προστατεύουν», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη δική του ανάρτηση.

Ανακοίνωση για τη θλιβερή επέτειο εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ. «Πενήντα πέντε χρόνια πέρασαν από την ημέρα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα η στυγνή Δικτατορία των Συνταγματαρχών. Η εποχή αυτή κράτησε εφτά χρόνια, ωστόσο προετοιμαζόταν πολύ καιρό πριν και τα απολειφάδια των νοσταλγών της ταλαιπώρησαν τη δημόσια ζωή του τόπου έως πρόσφατα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία.

Στη συνέχεια προσθέτει: «Ο ελληνικός λαός βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και χιλιάδες αγωνιστές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας βρέθηκαν εξόριστοι και φυλακισμένοι. Η νεολαία του τόπου βίωσε μια εποχή καταπίεσης των δικαιωμάτων της, ενώ πλήθος Ελλήνων που βρέθηκαν στο εξωτερικό δεν είχαν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή τους αφαιρέθηκε ακόμα και η ιθαγένεια.

Η χούντα ήταν το συνδυαστικό αποτέλεσμα εσωτερικών και εξωτερικών αντιθέσεων. Στο εσωτερικό αποτέλεσε προσπάθεια καταστολής του μεγάλου δημοκρατικού ρεύματος που είχε εκφραστεί με αποκορύφωμα τα Ιουλιανά και την αντίσταση στην αποστασία. Στην διεθνή εικόνα επικαθορίστηκε από τον Ψυχρό Πόλεμο και την πολιτική των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Το καθεστώς επέβαλε στην χώρα μια πρωτοφανή κατάσταση εγκλωβισμού της πολιτικής και πολιτιστικής ζωής. Το κίνημα κατά της δικτατορίας είχε διεθνή διάσταση με σημαντικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό τόσο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Με αναφορά στον Σεφέρη

Επίσης, θυμίζει ότι:  «Ήταν μια κατάσταση “υποχρεωτικής νάρκης”, όπως επισήμανε ο Γιώργος Σεφέρης στην ιστορική δήλωσή του, στην οποία είχε δει πως “στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει αναπότρεπτη στο τέλος”.

Κι αυτό το δράμα δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα των ενεργειών φασιστών που με τη βία ανέλαβαν τα ηνία της χώρας και οδήγησαν στην τραγωδία της Κύπρου με την οποία βαρύνονται μέχρι σήμερα οι πολιτικοί απόγονοί τους».

«Η εμπειρία των Ελλήνων από τη φριχτή ημέρα που ξεκίνησε στις 21 Απριλίου 1967 δεν έχει ξεχαστεί. Είμαστε υποχρεωμένοι να παραμένουμε για πάντα στο πλευρό των λαών όλου του κόσμου που αντιμετωπίζουν με τη βία συνθήκες συνταγματικής αλλαγής, ανελευθερίας και μεταβολές συνόρων. Και για να ξαναθυμηθούμε τον Σεφέρη, κάτι τέτοιο “είναι εθνική επιταγή”», καταλήγει.

Ανιστόρητος και πανικόβλητος

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, 21 Απριλίου, διέπραξε ένα διπλό ατόπημα. Στο μήνυμά του για τη δικτατορία του 1967 απέφυγε να κατονομάσει τη στρατιωτική χούντα και παρουσίασε ως σύγχρονο εκφραστή της απειλής προς τη δημοκρατία τον «λαϊκισμό». Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται και ανιστόρητος και πανικόβλητος», αναφέρει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει πως «είναι προφανές ότι η επιλογή του να στεγάσει την άκρα δεξιά στη Νέα Δημοκρατία και η φθορά της κυβέρνησής του τον οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς». «Τη Δημοκρατία μας», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιόπουλος, «την απειλεί ο νεοφασισμός κάθε μορφής, η ιστορική αμνησία και οι αντικοινωνικές πολιτικές που καταστρατηγούν το δικαίωμα των πολιτών σε ασφάλεια, ελευθερία και ευημερία».

«Η επέτειος βρίσκει τα λαϊκά στρώματα μπροστά σε ζοφερή πραγματικότητα», τονίζει το ΚΚΕ

«Πενήντα πέντε χρόνια πριν, το ξημέρωμα της 21ης Απρίλη 1967, οι εργατικές-λαϊκές δυνάμεις της χώρας μας βρέθηκαν αντιμέτωπες με την αστική στρατιωτική δικτατορία. Η σημερινή επέτειος αποτελεί ημέρα μνήμης, αλλά και τιμής σε όσους κι όσες αντιστάθηκαν με κάθε κόστος σε αυτήν, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα και τις ελευθερίες της εργατικής-λαϊκής πλειοψηφίας, κόντρα στους σχεδιασμούς της καπιταλιστικής εξουσίας και των διεθνών συμμάχων της», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τα 55 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας.

«Υπερήφανο»

Επισημαίνει ότι «το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση χιλιάδων υποστηρικτών του, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής πάλης, που κατόρθωσαν με βαριές θυσίες να ανασυγκροτήσουν τις κομματικές του οργανώσεις και να συγκροτήσουν την ΚΝΕ, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας» και προσθέτει, μεταξύ άλλων:

«Η φετινή επέτειος της δικτατορίας βρίσκει την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα μπροστά σε μια ζοφερή πραγματικότητα», καθώς «καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνθήκες αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη, προσφέροντας νέες θυσίες» και «να αναμετρηθούν με το ξέσπασμα του -εδώ και χρόνια προετοιμαζόμενου- ρωσο-ουκρανικού πολέμου, που φέρνει τους λαούς μπροστά στο φάσμα μιας νέας παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, στην έκρηξη νέων εστιών πολέμου ή και μιας πιο γενικευμένης ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας πιστά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τη στρατηγική κατεύθυνση όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συνειδητά απέφυγε να καλύψει οποιαδήποτε ανάγκη του δημόσιου συστήματος υγείας, βύθισε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην ενεργειακή φτώχεια, πετσόκοψε τα εργασιακά δικαιώματα, ενέτεινε την καταστολή και την επέκταση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων, που όλο και περισσότερο εμπλέκουν την Ελλάδα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», προσθέτει.

Το μήνυμα Βαρουφάκη

«55 χρόνια πέρασαν από το χουντικό πραξικόπημα που έστησε η CIA & στήριξε για 7 πέτρινα χρόνια η Ουάσιγκτον, με την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ – μέχρι να ολοκληρωθούν τα σχέδια τους για διχοτόμηση της Κύπρου. Σήμερα, που ΝΑΤΟ & Ουάσιγκτον «ηγούνται» νέων εξορμήσεων εμείς δεν ξεχνάμε…», αναφέρει σε ανάρτησή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024