Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος: Επτά φορές κηρύχθηκε ή προβλέφθηκε λανθασμένα

Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επτά φορές κηρύχθηκε ή προβλέφθηκε λανθασμένα

Από τους οπαδούς του... Νοστράδαμου και τους Αμερικανούς της ψυχροπολεμικής δεκαετίας των '50s, μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Έλον Μάσκ.

Την επομένη της συμβολικής ήττας που υπέστη η Μόσχα με τη βύθιση της ναυαρχίδας του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα, του καταδρομικού Moskva, ένας εξέχων παρουσιαστής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης δήλωσε: «Μπορεί κανείς με ασφάλεια να αποκαλέσει αυτό που έχει κλιμακωθεί σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό είναι απολύτως βέβαιο».

Σε ένα «πικρό» διάβημα, που φαινομενικά αποσκοπούσε στο να εξηγήσει την αργή πρόοδο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η σταρ του Rossiya 1 και προπαγανδίστρια, Όλγα Σκαμπέγιεβα, παρακάλεσε τους τηλεθεατές της να «αναγνωρίσουν» ότι η χώρα πλέον «πολεμά εναντίον των υποδομών του ΝΑΤΟ, αν όχι εναντίον του ίδιου του ΝΑΤΟ».

Και πρόσθεσε: «Πολλοί λένε ‘δεν θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα;’. Όλοι θέλουν να γίνει πιο γρήγορα. Όλοι θα ήθελαν μια οριστική νίκη. Όλοι θα ήθελαν να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί. Διαφορετικά, είναι αδύνατο να αποδεχθούμε την ειδική επιχείρηση που ξεκινήσαμε – την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η απώλεια του Moskva – που η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι χτυπήθηκε από τους πυραύλους Neptune – επέφερε νέο πλήγμα στο γόητρο του Κρεμλίνου, καθώς ξεκίνησε μια νέα επίθεση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η καθοριστική στιγμή για την έκβαση της σύγκρουσης.

Όμως, η δυσοίωνη εικασία της Σκαμπέγιεβα ότι η δυτική παρέμβαση θα υποκινήσει την επόμενη μεγάλη διεθνή σύγκρουση, απηχούσε μια σειρά από προηγούμενες δυσοίωνες προβλέψεις για παγκόσμιο πόλεμο, από την προπαγάνδα του Ψυχρού Πολέμου μέχρι τον Έλον Μασκ, που ανέφερε την τεχνητή νοημοσύνη ως προάγγελο μιας παγκόσμιας μάχης.

Δείτε ένα χρονολόγιο των παγκόσμιων πολέμων που δεν έγιναν ποτέ, όπως το κατέγραψε ο Independent:

16ος αιώνας: Οι οπαδοί του Νοστράδαμου υποστηρίζουν ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα έρθει μέσα στα επόμενα χρόνια

Κι όμως, η παλαιότερη πρόβλεψη για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο προηγήθηκε των… δύο πρώτων κατά αρκετές εκατοντάδες χρόνια!

Οι οπαδοί του αστρολόγου, γιατρού και φημισμένου προφήτη του 16ου αιώνα, Νοστράδαμου, ισχυρίζονται ότι το βιβλίο του, «Οι Προφητείες» – μια συλλογή 942 ποιητικών τετράστιχων – προέβλεπε μελλοντικά γεγονότα και εκτιμούσε ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει «μέσα στα επόμενα αρκετά χρόνια».

Οι υποστηρικτές του ισχυρίζονται επίσης ότι ο Γάλλος προέβλεψε και τους δύο παγκόσμιους πολέμους του 20ού αιώνα.

Ο ειδικός στον Νοστράδαμο, Μπόμπι Σέιλερ, δήλωσε πέρυσι στο WION News: «Ο Νοστράδαμος πιστεύει ότι θα είναι ένας μεγάλος, παρατεταμένος πόλεμος, 25 έως 29 ετών, ακολουθούμενος από μικρότερες μάχες».

Οι ακαδημαϊκοί, ωστόσο, έχουν από καιρό αποκηρύξει τα υποτιθέμενα «προφητικά» γραπτά του Νοστράδαμου.

1950: Οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ξεκινήσει

Εν μέσω της υποβόσκουσας έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης, μια δημοσκόπηση του Gallup τον Δεκέμβριο του 1950 διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς θεωρούσαν ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ήδη ξεκινήσει.

Η ανησυχητική έρευνα έγινε κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του Ψυχρού Πολέμου, περίπου από το 1948 έως το 1953, και ένα χρόνο αφότου εξερράγη η πρώτη ατομική κεφαλή των Σοβιετικών το 1949, δίνοντας τέλος στο μονοπώλιο της Αμερικής στην ατομική βόμβα.

2016: Ο Τραμπ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξουν σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Συρία, αν «ακούσουν» τη Χίλαρι Κλίντον

Λίγες ημέρες πριν από τη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε: «Θα καταλήξουμε σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο για τη Συρία, αν ακούσουμε τη Χίλαρι Κλίντον».

Η πρόταση της Κλίντον για την εφαρμογή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, για την προστασία των πολιορκημένων αμάχων της Συρίας, επικρίθηκε από τον Τραμπ ως κίνδυνος αντιπαράθεσης με την «πυρηνική» Ρωσία.

«Δεν πολεμάτε πια τη Συρία, πολεμάτε τη Συρία, τη Ρωσία και το Ιράν, εντάξει;», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

«Η Ρωσία είναι μια πυρηνική χώρα, αλλά είναι μια χώρα όπου τα πυρηνικά ‘δουλεύουν’, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου απλά ‘μιλούν’».

2017: Ο Έλον Μασκ ισχυρίζεται ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προκαλέσει την επόμενη παγκόσμια σύγκρουση

Μετά τα σχόλια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχετικά με το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης, ο Έλον Μασκ προειδοποίησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την ανθρωπότητα, αυτή τη φορά με την έναρξη ενός Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου.

«Τουιτάροντας» στις 2.33 π.μ., ώρα Λος Άντζελες, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017, ο Μασκ χαιρέτισε την αρχή ενός πιθανού… τέλους του κόσμου!

Ακολούθησε δήλωση του Πούτιν, με την οποία υποστήριξε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Έρχεται με κολοσσιαίες ευκαιρίες, αλλά και απειλές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Όποιος γίνει ηγέτης σε αυτό τον τομέα, θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου».

Ο Μασκ συνέχισε: «Η Κίνα, η Ρωσία, σύντομα όλες οι χώρες που είναι ισχυρές στην επιστήμη της πληροφορικής. Ο ανταγωνισμός για την υπεροχή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε εθνικό επίπεδο είναι η πιο πιθανή αιτία του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατά τη γνώμη μου».

«Μπορεί να ξεκινήσει, όχι από τους ηγέτες των χωρών, αλλά από μία από τις τεχνητές νοημοσύνες, αν αποφασίσει ότι ένα προληπτικό χτύπημα είναι ο πιο πιθανός δρόμος για τη νίκη».

2019: Ο Τραμπ λέει ότι ο χειρισμός της Βόρειας Κορέας από τον Ομπάμα θα είχε οδηγήσει σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ναι, πάλι αυτός! Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αυξημένης έντασης μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο τότε πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε για τη σχέση του με τον ηγέτη της χώρας και ισχυρίστηκε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα οδηγούσε τις ΗΠΑ σε Παγκόσμιο Πόλεμο αν ήταν ακόμη στην εξουσία.

«Είμαι ενδεχομένως ο μόνος με τον οποίο έχει τέτοιου είδους σχέση στον κόσμο. Την αποκαλούν (σ.σ. τη Βόρεια Κορέα) το ‘Ερημικό Βασίλειο’. Ξέρω πολλά για το ‘Ερημικό Βασίλειό’ του», διακήρυξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Αλλά έχω μια πολύ καλή σχέση. Αν είχατε ακούσει τον πρόεδρο Ομπάμα, θα βρισκόμασταν στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο αυτή τη στιγμή».

Μιλώντας σε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τραμπ ρωτήθηκε για τις πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε η χώρα της ανατολικής Ασίας και αναβίωσε το παλιό του παρατσούκλι για τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Έχω εμπιστοσύνη σε αυτόν. Τον συμπαθώ, με συμπαθεί, έχουμε μια καλή σχέση. Θα δούμε τι θα συμβεί. Σίγουρα του αρέσει να στέλνει πυραύλους ψηλά, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό, τον αποκαλώ Rocket Man», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Αλλά έχουμε πολύ καλή σχέση και θα δούμε τι θα συμβεί. Μπορεί να πετύχει, μπορεί και όχι, αλλά στο μεταξύ έχει περάσει πολύς καιρός».

2022: Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας δήλωσε στον Independent ότι ένας Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει «ήδη ξεκινήσει» και ότι οι χώρες πρέπει να επιβάλουν πλήρεις κυρώσεις στη Ρωσία, αλλά και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Μιλώντας από τη γενέτειρά του, τη Βινίτσια της κεντρικής Ουκρανίας, ο Βολοντίμιρ Γκρόισμαν υποστήριξε επίσης ότι η χώρα του ήταν η «μόνη άμυνα» για την Ευρώπη απέναντι στην προέλαση της Ρωσίας προς τα δυτικά.

«Αυτό έχει ήδη ξεκινήσει από τον Πούτιν και αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο η Ουκρανία στο δρόμο του (που τον εμποδίζει) να βαδίσει από ανατολικά προς δυτικά», δήλωσε ο Γκρόισμαν.

«Χάρη στους ουκρανούς στρατιώτες ηττάται προς το παρόν. Αλλά ο Πούτιν μισεί όλες τις δημοκρατικές χώρες – στόχος του είναι να μας μειώσει όλους. Έχει αρχίσει να κινείται από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Η Ουκρανία απλώς τυχαίνει να είναι η πρώτη χώρα στο δρόμο του».

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024