Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινούν οι Ρώσοι τη μεγάλη επίθεση στα ανατολικά - Δεν προβλέπεται άμεση εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινούν οι Ρώσοι τη μεγάλη επίθεση στα ανατολικά – Δεν προβλέπεται άμεση εκεχειρία για ανθρωπιστικούς λόγους

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την αναμενόμενη επίθεση στα ανατολικά

Η Ρωσία φαίνεται να έχει ξεκινήσει την αναμενόμενη νέα της επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα αργά το απόγευμα ένας ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας της χώρας.

«Σήμερα το πρωί, σχεδόν σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή των περιοχών του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ και του Χάρκοβο, οι κατακτητές προσπάθησαν να διαρρήξουν τις άμυνές μας», δήλωσε ο Ολέξι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν μέσω τηλεόρασης.

«Ξεκίνησαν την προσπάθειά τους να εκκινήσουν την ενεργητική φάση σήμερα το πρωί», είπε.

OHE: Δεν προβλέπονται άμεσα εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους

Εκεχειρίες για ανθρωπιστικούς λόγους μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δεν είναι εφικτές στο κοντινό μέλλον, αλλά μπορεί να είναι εφικτές σε κάποιες εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.

Σε ενημέρωση δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίφιθς είπε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν έχουν θέσει ακόμη τοπικές εκεχειρίες στην κορυφή της ατζέντας τους.

Συμπλήρωσε ότι αξιωματούχοι ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ σχεδιάζουν να στείλουν μια αυτοκινητοπομπή μέσα στις επόμενες δύο ημέρες στην εμπόλεμη ανατολική περιοχή του Ντονέτσκ και από εκεί, να στείλουν προμήθειες στην περιοχή του Λουγκάνσκ.

Το Azovstal, το τελευταίο οχυρό της Μαριούπολης

Σύμφωνα με τη Μόσχα το Azovstal είναι το τελευταίο σημείο που είναι συγκεντρωμένες οι ουκρανικές δυνάμεις. Όπως αναφέρουν οι Ρώσοι εκεί βρίσκονται και 400 ξένοι μισθοφόροι.

Ο Μιχάιλο Βερσίνιν αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης μιλώντας χθες Κυριακή σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε πως στο εργοστάσιο βρίσκονται και άμαχοι προκειμένου να προφυλαχθούν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να υπάρξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να απομακρυνθούν.

Η Ρωσία από την άλλη φαίνεται να επιβεβαιώνει την ύπαρξη αμάχων στο εργοστάσιο, ωστόσο υποστηρίζει ότι αυτοί βρέθηκαν εκεί με τη βία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινη ασπίδα.

Περίπου 100.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι παραμένουν στη Μαριούπολη, η οποία πριν τον πόλεμο είχε 400.000 κατοίκους.

Η Μόσχα επιβεβαιώνει μαζικά πλήγματα σε 108 στόχους και παράλληλα κατηγορεί την ουκρανική ηγεσία ότι σχεδίαζε «τερατώδεις επιθέσεις σε ορθόδοξες εκκλησίες το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.»

«Η Μαριούπολη δεν έπεσε αλλά πλησιάζει η μάχη μέχρις εσχάτων», ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός μετά την εκπνοή του ρωσικού τελεσιγράφου για «παράδοση ή θάνατο». Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν σε «αυτοψία για να διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται για πόλεμο αλλά για γενοκτονία», ενώ ανέφερε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ σε λίγες εβδομάδες.

Επίθεση και στη Λβιβ

Η Ρωσία ενώ επικεντρώνεται στα ανατολικά συνεχίζει τις επιθέσεις της και σε άλλα σημεία της χώρας. Στόχος πυραυλικής επίθεσης έγινε η Λβιβ, από την οποία σύμφωνα με ουκρανικές πηγές έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Η Μόσχα από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι στόχος της επίθεσης ήταν αποθήκη στρατιωτικού υλικού, όπου υπήρχαν όπλα που εστάλησαν στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ και χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  «Το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και μεγάλες παρτίδες ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις τελευταίες έξι ημέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ευρωπαϊκές χώρες, που ήταν αποθηκευμένα εκεί, καταστράφηκαν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κονασένκοφ.

Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα κέντρο επισκευής βαλλιστικών πυραύλων Tochka U στην πόλη Ντνίπρο, ανέφερε το υπουργείο.

Η Δύση κλιμακώνει την εμπλοκή της

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί αναμένεται να ξεκινήσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στη χρήση των πυροβόλων Howitzer μέσα στις επόμενες ημέρες. Αυτό δήλωσε αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε ότι η εκπαίδευση αυτή θα πραγματοποιηθεί εκτός Ουκρανίας.

Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει στο παρελθόν ουκρανικές δυνάμεις, στην επικράτεια των ΗΠΑ, στη χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Switchblade.

Πριν από λίγες ημέρες οι βρετανικοί TIMES ανέφεραν ότι Βρετανοί στρατιωτικοί εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες στο έδαφος της χώρας, κάτι που εγείρει φόβους για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024