Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Debate» Τσίπρα και Ανδρουλάκη με αλληλοκατηγορίες για «δεκανίκια» του Μητσοτάκη - Η ενόχληση του Μαξίμου

«Debate» Τσίπρα και Ανδρουλάκη με αλληλοκατηγορίες για «δεκανίκια» του Μητσοτάκη – Η ενόχληση του Μαξίμου

Να αποσαφηνίσει τι θέλει ο ίδιος κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη ο Γιάννης Οικονόμου. «Συνεδριακό» κλίμα μέχρι το Μάιο στα τρία κόμματα

Σε ένα διαρκές πινγκ-πογκ επιδίδονται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με άξονα τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών με φόντο τις επόμενες κάλπες της απλής αναλογικής.

«Να αποσαφηνίσει τι θέλει ο ίδιος»

Το ζήτημα επανήλθε με σφοδρότητα από τον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια του τετραήμερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε ουσιαστικά το Νίκο Ανδρουλάκη να ανοίξει τα χαρτιά του και να τοποθετηθεί στο ζήτημα της «προοδευτικής κυβέρνησης» ή τουλάχιστον να αποκλείσει να γίνει «δεκανίκι» της «χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος».

Η απάντηση από τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ήρθε από το προσυνέδριο της Κοζάνης όπου τόνισε ότι δεν συζητάει συνεργασίες για να ξαναγίνουν πρωθυπουργοί ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Μητσοτάκης ενώ σήμερα χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «δεκανίκι» του πρωθυπουργού.

Οι τοποθετήσεις αυτές προκαλούν ενόχληση αν όχι εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σήμερα να επιστρέφει το μπαλάκι στον κ. Ανδρουλάκη ζητώντας του να αποσαφηνίσει τη θέση του για τις συνεργασίες.

Ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες τοποθετήσεις του προέδρου του ΚΙΝΑΛ και τόνισε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης δεν μας είπε ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι, μας είπε μάλλον, τι δεν θέλει ο ίδιος. Θα ήταν προτιμότερο, κάποια στιγμή, να μας αποσαφηνίσει και τι θέλει ο ίδιος».

Η πρωθυπουργική καρέκλα

Ουσιαστικά στο Μαξίμου ερμηνεύουν την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη ότι «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Τσίπρας ούτε ο κ. Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα» ως μήνυμα πως το ΚΙΝΑΛ ανάλογα με το ποσοστό του προτίθεται να διεκδικήσει τον ορισμό του επόμενου πρωθυπουργού για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Το μπρα ντε φερ αυτό γύρω από τις συνεργασίες είναι σαφές ότι δεν θα τελειώσει μέχρι τη μέρα που θα στηθούν κάλπες καθώς με βάση αυτό αναπτύσσουν τη στρατηγική τους και τα τρία κόμματα σε συνθήκες όπου η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη φθορά, ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεκολλήσει από τη δημοσκοπική στασιμότητα και το ΚΙΝΑΛ διατηρώντας το μομέντουμ μετά τις εσωκομματικές εκλογές να κάνει το εκλογικό άλμα στις επόμενες εθνικές κάλπες.

Διαβάστε επίσης Εκλογές: Οι 10 νομοί που θα κρίνουν τον νικητή

Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική του μεγάρου Μαξίμου μετά το παράθυρο Μητσοτάκη για κυβερνητικές συνεργασίες και τη στροφή από τη απολυτότητα της ρητορικής περί αυτοδυναμίας παραμένει ως έχει: Η ΝΔ θεωρεί ότι την πολιτική σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα στη διακυβέρνηση την εγγυώνται οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ωστόσο όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο τελικός λόγος στον ελληνικό λαό για το πως θα κυβερνηθεί

«Ανεξαρτήτως του τι πιστεύουμε εμείς, ανεξαρτήτως τι επικαλούνται όλοι, εκείνος που έχει τον τελικό λόγο είναι ο ελληνικός λαός. Είναι οι Έλληνες πολίτες. Σε ένα χρόνο από τώρα, που θα έχουμε εκλογές, οι πολίτες θα διαμορφώσουν τα στοιχεία εκείνα, με βάση τα οποία η χώρα θα κυβερνηθεί» ήταν το μήνυμα του Γιάννη Οικονόμου με αποδέκτη πρωτίστως τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ενώ όπως φαίνεται και από τα τελευταία briefing του κ. Οικονόμου το μέγαρο Μαξίμου και το Μοσχάτο κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για «λαϊκισμό», «διχασμό», αλλά «ανεύθυνη παροχολογία».

Αντίστροφη μέτρηση

Στον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον επισήμως πορεύονται θέλοντας να μεταδώσουν την εικόνα ότι έχει αρχίσει η «αντίστροφη μέτρηση» για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκης και της εκλογικής πρωτιάς για τον κ. Τσίπρα. Μάλιστα σε αυτή την κατεύθυνση στην Κουμουνδούρου αντιμετωπίζουν ως πρόκριμα εθνικών εκλογών τις εσωκομματικές εκλογές της 15ης Μαΐου για την επανεκλογή Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το πανηγυρικό κλίμα άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο εφιάλτης της κυβέρνησης Μητσοτάκη τελειώνει» ενώ εκτίμησε ότι η εξάντληση της τετραετίας για τον κ. Μητσοτάκη «σημαίνει και εξάντληση κάθε πιθανότητας δικής του να διεκδικήσει μια αξιοπρεπή ήττα στις εκλογές, άρα σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με την κάλπη της απλής αναλογικής».

Διαβάστε επίσης Πόσες φορές έστειλε όπλα η Ελλάδα στην Ουκρανία; – Τι απαντούν Παναγιωτόπουλος και Οικονόμου

Ούτε τον ένα, ούτε τον άλλο, να γυρίσει σελίδα ο λαός

«Εμείς λέμε λοιπόν στον ελληνικό λαό: Αν βλέπετε τη ζημιά που κάνει ο κ. Μητσοτάκης και θυμάστε την ζημιά που έκαναν Τσίπρας – Καμμένος, εμείς δίνουμε την ευκαιρία δια της ψήφου στην παράταξη μας να μην έχετε πρωθυπουργό ούτε τον ένα ούτε τον άλλο και μέσα από ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα να γυρίσει σελίδα ο ελληνικός λαός. Για μια εποχή πραγματική κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας» δήλωσε σήμερα ο κ. Ανδρουλάκης.

Μήνας των συνεδρίων ο Μάιος

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ο ρυθμός αυτός στο πολιτικό κλίμα θα παραμείνει αμείωτος για τον επόμενο ένα – ενάμιση μήνα, καθώς και στα τρία κόμματα βρίσκονται σε εξέλιξη συνεδριακές διαδικασίες.

Μπορεί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώθηκε χτες ωστόσο στις 15 Μαΐου θα στηθούν κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ όπου για πρώτη φορά απευθείας τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να επανεκλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Θα έχει προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 6-8 Μαΐου το συνέδριο της ΝΔ, ενώ στις 20-22 Μαΐου θα γίνει το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024