Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Τι συμβαίνει στη Σανγκάη με την πανδημία

Κοροναϊός: Τι συμβαίνει στη Σανγκάη με την πανδημία

Την Τετάρτη, ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει την αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της COVID», καθώς η παγκόσμια πανδημία παραμένει πολύ σοβαρή, υποσχόμενος ότι η επιμονή θα κερδίσει στο τέλος

Ο οικονομικός κόμβος της Κίνας, η Σανγκάη, κατέγραψε περισσότερα από 27.000 κρούσματα κοροναϊού την Πέμπτη, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, μια ημέρα αφότου ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να συνεχίσει με την αυστηρή πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της COVID» και τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Σανγκάη αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στην Ουχάν στα τέλη του 2019, με τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης να παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σε σκληρό lockdown, αν και οι περιορισμοί χαλάρωσαν εν μέρει σε ορισμένες περιοχές αυτήν την εβδομάδα.

Δημιουργώντας ελπίδες για αλλαγή πολιτικής, την Τετάρτη το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έναν οδηγό για καραντίνα στο σπίτι.

Σύμφωνα με τους σκληρούς κανόνες της Κίνας, ακόμη και άτομα χωρίς συμπτώματα πρέπει να μπουν σε καραντίνα σε κεντρικές εγκαταστάσεις, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν παραπονεθεί για κακές συνθήκες.

Ο οδηγός του CDC για την καραντίνα στο σπίτι – σε ένα καλά αεριζόμενο δωμάτιο εφοδιασμένο με μάσκες, απολυμαντικό και άλλο απαραίτητο εξοπλισμό – δημιούργησε ελπίδες ότι ο κανόνας για καραντίνα στις κρατικές εγκαταστάσεις μπορεί να χαλαρώσει.

Ωστόσο, σε ερώτηση χρήστη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι κατάλληλος για καραντίνα στο σπίτι, το CDC παρέπεμψε στους παλιούς αυστηρούς κανόνες.

Οι αρχές της Σανγκάης δεν έδωσαν επίσης καμία ένδειξη για οποιαδήποτε αλλαγή στην προσέγγιση τους ως προς την αντιμετώπιση του κοροναϊού κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Πέμπτης.

Ρεκόρ

Την Πέμπτη, η πόλη κατέγραψε ρεκόρ 2.573 συμπτωματικών κρουσμάτων, από 1.189 την προηγούμενη ημέρα. Τα ασυμπτωματικά κρούσματα έφτασαν συνολικά τα 25.146 από 25.141.

Eνας αξιωματούχος της πόλης είπε ότι τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται παρά το lockdown εν μέρει λόγω της συσσώρευσης των αποτελεσμάτων από τα πολλά τεστ και λόγω της συνεχιζόμενης μετάδοσης μεταξύ των μελών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια ή νοικοκυριό.

Την Τετάρτη, ο κινέζος πρόεδρος είπε ότι η χώρα πρέπει να τηρήσει την αυστηρή πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης της COVID», καθώς η παγκόσμια πανδημία παραμένει πολύ σοβαρή, υποσχόμενος ότι η επιμονή θα κερδίσει στο τέλος.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί Χαϊνάν της νότιας Κίνας, ο Σι ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει άμεση αλλαγή προσέγγισης στα μέτρα ελέγχου της πανδημίας, λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να εμείνει στην προσέγγισή της, με κλειστά σύνορα για τα διεθνή ταξίδια, και όχι να χαλαρώσει τα προληπτικά μέτρα.

Η πολιτική μηδενικής ανοχής της Κίνας, ωστόσο, δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο από την ταχέως διαδεδομένη παραλλαγή Ομικρον, βάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε διάφορες μορφές lockdown και διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ άλλες χώρες έχουν σταματήσει τους περιορισμούς, παρόλο που ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται.

Μελέτη της 7ης Απριλίου από την Gavekal Dragonomics διαπίστωσε ότι 87 από τις 100 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας ως προς το ΑΕΠ έχουν επιβάλει κάποιας μορφής περιορισμούς καραντίνας. Την Πέμπτη, οι αρχές στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν, που έχει πληγεί επίσης αρκετά από τον κοροναϊό, δήλωσαν ότι είχαν εξαλείψει την τοπική εξάπλωση της COVID-19 μετά από σκληρή μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων από τα μέσα Μαρτίου.

Αλλά η έξαρση στον νότιο τεχνολογικό κόμβος Σενζέν φαίνεται να αναζωπυρώνεται μετά την καταστολή της τοπικής επιδημίας τον περασμένο μήνα. Την Πέμπτη, οι αρχές ανέφεραν 21 νέες μολύνσεις, εκ των οποίων 8 με συμπτώματα και 13 χωρίς, ο υψηλότερος αριθμός από τις 21 Μαρτίου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024