Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τέλος» δύο δικαστικοί λειτουργοί για υπηρεσιακή ανεπάρκεια

«Τέλος» δύο δικαστικοί λειτουργοί για υπηρεσιακή ανεπάρκεια

Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων

Με απόφαση της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου απολύθηκαν οριστικά δύο δικαστικοί λειτουργοί για υπηρεσιακή ανεπάρκεια λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων .Μετά από αυτή την απόφαση των ανώτατων δικαστών ανέρχεται στους δεκαπέντε ο αριθμός των δικαστών για τους οποίους έδειξαν την έξοδο από το σώμα της δικαιοσύνης

Μεταξύ αυτών που απολύθηκαν είναι και η εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία όταν υπηρετούσε σε περιφερειακή εισαγγελία, είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις και αγνοούνται 153.

Όταν ξεκίνησε ο πειθαρχικός έλεγχος, από τις  3.010 δικογραφίες οι 1.800 περίπου βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 -μετά από έρευνα- βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Τώρα, αναζητούνται ακόμη άλλες 153 δικογραφίες, η τύχη των οποίων αγνοείται!

Ο εισηγητής -αρεοπαγίτης επισήμανε ότι η ελεγχόμενη εισαγγελέας έχει επιδείξει βαριά αμέλεια, παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης και πρότεινε την οριστική παύσης της από το εισαγγελικό σώμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Πλιώτας τόνισε ότι η συμπεριφορά της εισαγγελέως Πρωτοδικών έχει μοναδικότητα και αποτελεί μια θλιβερή κατάσταση που έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης. Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην ίδια εισαγγελία επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά  και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων.

Η Πειθαρχική Ολομέλεια ομόφωνα την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας και δεν της έδωσε την δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε πρόεδρο Πρωτοδικών, η οποία πριν 3,5 μήνες (περασμένο Δεκέμβριο) είχε βρεθεί και πάλι   ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας με το ερώτημα της οριστικής παύσης, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας.  Τότε επικαλέστηκε λόγους υγείας του παιδιού της και για το λόγο αυτό της δόθηκε μια ευκαιρία να μηδενίσει τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Όμως, τον περασμένο Μάρτιο παρά τις δεσμεύσεις της είχε ακόμα στα χέρια της 282 εκκρεμείς υποθέσεις (ειδικά εργατικών διαφορών), εκ των οποίων οι 49 ήταν από το βαθύ παρελθόν, ενώ οι καταγγελίες δικηγόρων και πολιτών συνεχίζονταν  για υπέρμετρες καθυστερήσεις σε αποφάσεις που χειριζόταν.

Η εισηγήτρια πρότεινε να απολυθεί οριστικά λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της, πολύ περισσότερο επειδή η κατάστασή της είναι μη αναστρέψιμη κάτι που είναι σε βάρος του κύρους της Δικαιοσύνης.

Ομόφωνα η Πειθαρχική Ολομέλεια την έπαυσε οριστικά και της έδωσε τη δυνατότητα να απασχοληθεί στο Δημόσιο τομέα.

Η τρίτη περίπτωση αφορούσε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών που επιβλήθηκε παύση έξι μηνών.

Στην εισαγγελική λειτουργό αποδίδονται αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από την Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού άντρα της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορεί να επιστρέψει στο νησί.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024