Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ζελένσκι σε Γερμανούς: Ζητάμε μεγαλύτερη στήριξη στο εμπάργκο του ρώσικου πετρελαίου

Ζελένσκι σε Γερμανούς: Ζητάμε μεγαλύτερη στήριξη στο εμπάργκο του ρώσικου πετρελαίου

 Σε συνέντευξή του στο BBC

Νέα δραματική έκκληση στη Δύση για αποστολή όπλων, απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν μέσω τεταμένου κλίματος με τη Γερμανία, μετά την ακύρωση του ταξιδιού του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Κίεβο, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τη στάση του Βερολίνου όσον αφορά στην απουσία επαρκούς στήριξης στο εμπάργκο στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου.

Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός πρόεδρος άσκησε σκληρή κριτική στις ευρωπαϊκές χώρες που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο «κερδίζοντας έτσι χρήματα πάνω στο αίμα ανθρώπων».

Σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ζελένσκι – αναφερόμενος  στη Γερμανία και την Ουγγαρία – τις κατηγόρησε ότι εμπόδισαν τις προσπάθειες για εμπάργκο στις πωλήσεις πετρελαίου.

Όσον αφορά στην πόλη-φάντασμα Μαριούπολη, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τόνισε ότι υπάρχουν πληροφορίες για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

«Κανείς δεν ξέρει πόσοι σκοτώθηκαν» συμπληρώνει, πάντως, ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε, ακόμη, τις εκκλήσεις για την παροχή περισσότερων όπλων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι δεν τα προμηθεύονται αρκετά γρήγορα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βοηθήσουν και βοηθούν», είπε και πρόσθεσε: «χρειαζόμαστε νωρίτερα, πιο γρήγορα τα όπλα. Η λέξη κλειδί είναι τώρα».

Αναδιπλώνεται το Κίεβο μετά τις γερμανικές αντιδράσεις για τον «persona non grata» Σταϊνμάιερ

Σε κινήσεις αναδίπλωσης επιδίδεται το Κίεβο που επιχειρεί να ρίξει τους τόνους μετά τον φανερό εκνευρισμό του Βερολίνου λόγω της απόφασης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αντιμετωπίσει ως «persona non grata» τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ ο οποίος ακύρωσε, τελευταία στιγμή, την επίσκεψή του στην Ουκρανία.

«Δεν μας προσέγγισε επίσημα ο Γερμανός πρόεδρος ή το γραφείο του Γερμανού προέδρου για την επίσκεψή του» δήλωσε, χθες από την πλευρά του, σε δημοσιογράφους ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ουκρανός πρόεδρος προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Πολωνίας και τριών άλλων χωρών της Βαλτικής.

Νωρίτερα, ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Σέρχι Λεσένκο, αρνήθηκε σε συνέντευξή του στο CNN τους ισχυρισμούς της γερμανικής πλευράς ότι ο Ζελένσκι δεν δέχεται τον Σταϊνμάιερ στα ουκρανικά εδάφη.

Παράλληλα, πηγές κοντά στον Ζελένσκι λένε ότι δεν έγινε επίσημη προσέγγιση στον Ουκρανό πρόεδρο για συνάντηση.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ το Κίεβο αναμένει νέο οπλισμό από τη Γερμανία και την ίδια στιγμή επιδιώκεται μια τετ α τετ συνάντηση ανάμεσα σε Ζελένσκι και Όλαφ Σολτς, με τον τελευταίο ωστόσο να χαρακτηρίζει ενοχλητική την ουκρανική κίνηση  για τον Σταϊνμάιερ.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024