Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατώτατος μισθός: Κατώτερες των περιστάσεων οι δηλώσεις Μητσοτάκη, λένε τα κόμματα

Κατώτατος μισθός: Κατώτερες των περιστάσεων οι δηλώσεις Μητσοτάκη, λένε τα κόμματα

Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το Κίνημα Αλλαγής, με δήλωση του υπεύθυνου ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργου Μουλκιώτη, τόνισε πως είναι «κατώτερες των αναγκών και των περιστάσεων» οι δηλώσεις του πρωθυπουργού «περί σημαντικής αύξησης του κατώτατου μισθού» από την 1η Μαΐου 2022.

Και προσέθεσε πως «δεν έχουν καμία σχέση με την προεκλογική δέσμευση του ιδίου για αύξηση διπλάσια του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ. Ούτε υπολογίζουν το πληθωριστικό σοκ του τελευταίου διαστήματος, το οποίο μειώνει δραματικά την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, ειδικότερα των χαμηλόμισθων».

Ο κ. Μουλκιώτης ανέφερε πως το ΚΙΝΑΛ εμμένει στην πρότασή του για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και καθορισμό του από την ελεύθερη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων, με εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας, «ώστε να εξασφαλίζεται διαχρονικά ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

ΚΚΕ: «Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ»

Επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στις προηγούμενες, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε το ΚΚΕ, με αφορμή τις δηλώσεις Μητσοτάκη για τον κατώτατο μισθό.

«Δεν είναι μόνο ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, έχει ήδη ξεπεραστεί από την ίδια την πραγματικότητα και το ‘τσουνάμι’ ακρίβειας», τόνισε ο Περισσός, «αλλά επιπλέον το γεγονός ότι η όποια αύξηση θα γίνει με βάση τον άθλιο μηχανισμό που θέσπισαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με τον οποίο ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου – τις λεγόμενες ‘αντοχές’ της οικονομίας – πέρα κι έξω από τη συλλογική διεκδίκηση των εργαζομένων», προσέθεσε.

Όπως σημείωσε, «αυτό που επείγει εδώ και τώρα είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς».

Επιπλέον, το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων, «που είναι η κατάργηση των αντεργατικών νόμων και η υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης με κατώτερο μισθό τα 825 ευρώ. Η υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων με αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού. Η κατάργηση των απλήρωτων υπερωριών. Η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, των τριετιών, της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας».

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ερώτηση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη σημερινή (14/4) ενημέρωση, κατά την οποία κλήθηκε να απαντήσει εάν ισχύουν οι πληροφορίες ότι ο βασικός μισθός μπορεί να κινηθεί κάπου ανάμεσα στα 703 και στα 710 ευρώ.

«Πλησιάζουμε προς την 1η Μαΐου. Θα υπάρξουν πάρα πολύ συγκεκριμένες ανακοινώσεις», απάντησε λακωνικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024