Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Δουλειές Ξανά»: Κόντρες στη Βουλή για το κυβερνητικό νομοσχέδιο

«Δουλειές Ξανά»: Κόντρες στη Βουλή για το κυβερνητικό νομοσχέδιο

Αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι

Ψηφίζεται μέχρι το μεσημέρι, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά». Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου έχουν καταθέσει, ήδη, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ λίγο πριν την ολοκλήρωση της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης, επί του νομοσχεδίου, και η ΝΔ κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για μία σειρά άρθρων.

Το αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας της ΝΔ αφορά στα εξής άρθρα:

Στο άρθρο 15 «Διαδοχή Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή κοινωνικών πολιτικών».

Στο άρθρο 17 «Ψηφιακό Ατομικό Δελτίο Δράσης».

Στο άρθρο 19 «Εισοδηματικές προϋποθέσεις για παροχές προς ανέργους και αναζητούντες εργασία».

Στο άρθρο 20 «Υποχρεώσεις ΔΥΠΑ προς αναζητούντες εργασία».

Στο άρθρο 22 «Συνέπειες σε παράβαση υποχρεώσεων των αναζητούντων εργασία».

Στο άρθρο 23 «Κυρώσεις περίπτωση αναληθών δηλώσεων για εγγραφή ή παραμονή στο Ψηψιακό Μητρώο Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης».

Στο άρθρο 25 «Παράταση καταβολής του επιδόματος ανεργίας».

Στο άρθρο 35 «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων».

Στο άρθρο 36 «Επιλεξιμότητα και πληρωμή παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης».

Στο άρθρο 38 «Πλαίσιο αξιολόγησης και λογοδοσίας επιλέξιμων παρόχων επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης».

Στο άρθρο 48 «Δράση “Δημιουργία χώρων φύλαξης εντός των επιχειρήσεων”».

Στο άρθρο 49 «Δικαιούχοι και ωφελούμενοι Δράσης “Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών επιχειρήσεων” Ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης».

Στο άρθρο 50 «Οργάνωση, λειτουργία και στελέχωση του χώρου φύλαξης στο πλαίσιο υλοποίησης Δράσης “Δημιουργία χώρων φύλαξης εντός των επιχειρήσεων».

Στο άρθρο 51 «Καταβολή αξιών τοποθέτησης (vouchers) Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία και τροφείων Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας»

Στο άρθρο 55 «Ενίσχυση υποχρεώσεων φορέων κοινωνικής προστασίας -Τροποποίηση άρθρων 7 και 54 ν. 4837/2021».

Στην τροπολογία για τις fast track συντάξεις και τις συντάξεις «εμπιστοσύνης».

ΝΔ

«Δικαίως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και ο κ. Χατζηδάκης έβαλε ονομαστική ψηφοφορία, για να γίνει πλέον πλήρως κατανοητό στους συμπολίτες μας ποιοι θέλουν να προχωρήσουν τα πράγματα, να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, να πάνε προς το καλύτερο και ποιοι θέλουν να μη γίνει τίποτα σε αυτή τη χώρα», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, ο βουλευτής της ΝΔ, Μίλτος Χρυσομάλλης και πρόσθεσε: «Οι συμπολίτες μας, ειδικά αυτήν την περίοδο, με όλα αυτά που συμβαίνουν, απαιτούν λύσεις και αποτελέσματα. Κρινόμαστε. Εμείς, εξ αρχής, από την πρώτη μέρα αυτής της κυβέρνησης, έχουμε αποφασίσει ότι αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα και σε αυτά θα δίνουμε λύσεις με απτά αποτελέσματα, λύσεις που θα διευκολύνουν τη ζωή των συμπολιτών μας, λύσεις που θα διευκολύνουν τον άνεργο, γιατί κανείς από εμάς δεν πιστεύει ότι ο άνεργος απλά θέλει να βρίσκεται στο Ταμείο Ανεργίας. Εμείς θεωρούμε ότι ο άνεργος δεν θέλει να ζει με ένα επίδομα».

«Κατορθώσαμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Και θα την κρατήσουμε ξανά όρθια, παρά τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε ό,τι αφορά την ακρίβεια. Και ακριβώς για να την κρατήσουμε όρθια, το υπουργείο Εργασίας φέρνει μία ρύθμιση, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική και αφορά τη γρήγορη απονομή των συντάξεων», σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος τόνισε πως όλοι όσοι είναι βουλευτές τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο παράπονο των ψηφοφόρων ήταν η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, καθυστέρηση εξαιρετικά μεγάλη και άδικη χωρίς καμία αμφιβολία. «Ήταν μία διαδικασία γραφειοκρατική, πολύ δύσκολη και πολύ επίπονη, η οποία οδηγούσε σε αυτές τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και στα δίκαια παράπονα των πολιτών», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Με τις νέες ρυθμίσεις που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης και το υπουργείο Εργασίας, με τις “fast track” διαδικασίες από τη μια και τις “συντάξεις εμπιστοσύνης” από την άλλη, νομίζω ότι δίνεται επιτέλους μία λύση σε αυτό το πρόβλημα».

ΣΥΡΙΖΑ

Στόχος σας είναι να διαγραφούν οι άνεργοι από τα μητρώα για να εμφανίζετε μικρότερη ανεργία, ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου. Σχολιάζοντας όσα είπε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δηλαδή ότι με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζονται οι κατάλληλες δουλειές, δουλειές ανάλογες με το προφίλ των ανέργων, η κ. Ελευθεριάδου κάλεσε τον υπουργό να απαντήσει αν θα είναι δουλειές πλήρους απασχόλησης. «Γελάνε και τα πόμολα του υπουργείου με όσα λέει ο κ. Χατζηδάκης για τους εργαζόμενους και τη δήθεν φιλεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Σε λίγο θα μας πει ότι η κ. Στρατινάκη είναι η Μητέρα Τερέζα των εργαζομένων», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το όνομα του κ. Χατζηδάκη θα μείνει στις μαύρες σελίδες του εργατικού δικαίου.

«Από το καλοκαίρι του 2019 και μετά, η απόκλιση των στοιχείων που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ με την απογραφή του ΟΑΕΔ είναι μεγάλη. Αυτό σας χαλάει τη σούπα. Γι’ αυτό φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο. Υπάρχει διαφορά μεταξύ της δειγματοληψίας της ΕΛΣΤΑΤ και της απογραφής που διενεργεί ο ΟΑΕΔ», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την κατάρτιση για την εισαγωγή τιμωρητικών διατάξεων και σε αυτό το κλίμα κάλεσε την κυβέρνηση να αναλογιστεί αν έφερε καλά αποτελέσματα η διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Κίνημα Αλλαγής

«Μας έχει συνηθίσει πλέον η κυβέρνηση Μητσοτάκη να εισάγει νομοσχέδια που αποτυπώνουν τις συντηρητικές εμμονές της και αναδεικνύουν τις ιδεοληψίες των υπουργών της», τόνισε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου συμπληρώνοντας ότι «τα νομοσχέδια του υπουργείου Εργασίας έχουν μία ιδιαιτερότητα. Αυτό το υπουργείο όχι μόνο διέπεται από ιδεοληπτική προκατάληψη και πραγματική αντιπαλότητα προς τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, αλλά φαίνεται να είναι και ο πρωταθλητής στην προσπάθεια να συγκαλύψει αυτές τις επιλογές πίσω από διάφορα επικοινωνιακά τεχνάσματα και ισχυρισμούς».

«Μετονομάζει τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που θα έχει ως βασικό σκοπό να κρύβει τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας, αλλά και ενίοτε να τιμωρεί τους ανέργους», είπε η κ. Αντωνίου και πρόσθεσε: «Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές, πολιτικές επιλογές του ίδιου ακριβώς κόμματος που ευθύνεται για την είσοδο της χώρας στα μνημόνια και τις βαθιές πληγές που προκάλεσε στο σώμα της κοινωνίας η νεοφιλελεύθερη ατζέντα των μνημονίων».

«Είστε η κυβέρνηση που κορυφώνετε τον λαϊκισμό», επεσήμανε, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση η γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, υπογραμμίζοντας: «Προεκλογικά είχατε δεσμευτεί ότι θα καταργήσετε τον “νόμο Κατρούγκαλου”. Είχατε πει, μάλιστα, ότι δεν διορθώνεται, γι’ αυτό θα τον καταργήσουμε. Τον διατηρήσατε επακριβώς, με επουσιώδεις τροποποιήσεις. Καταγγείλατε την κατάργηση του ΕΚΑΣ, δεν την επαναφέρατε ποτέ. Την είχατε στην πρώτη σελίδα του προεκλογικού σας προγράμματος. Καταγγείλατε την κατάργηση των κατώτατων ορίων της σύνταξης. Ποτέ δεν τα επαναφέρατε. Με ψευδοερμηνεία της απόφασης του ΣτΕ, που την κάνατε μάλιστα και διάταξη νόμου, αρνείστε να καταβάλετε στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα, τις κομμένες περικοπές του εντεκάμηνου Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016».

ΚΚΕ

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντλήσουν οι όμιλοι φθηνό εργατικό δυναμικό, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δώσει τους εργαζόμενους ως «τζάμπα κρέας» στις επιχειρήσεις και να φτιάξει χρυσές δουλειές για τους επιχειρηματίες.

«Δεν ντρέπεστε, εσείς που παριστάνετε τους Αριστερούς, να πιπιλάτε τους κοινωνικούς εταίρους; Είναι το ίδιο ο εργάτης και ο εργοδότης; Ποιος στηρίζει το νομοσχέδιο; Ο ΣΕΒ που μίλησε για το πόσο καλό είναι το νομοσχέδιο. Το έκανε γιατί θα αντλήσει φθηνό εργατικό δυναμικό. Το υποστήριξαν οι ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, οι εκπρόσωποι των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης, γιατί αντιλαμβάνονται ότι θα έχουν τεράστια κέντρα. Αντίθετοι ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, που τους τσακίσατε στο ξύλο γιατί πήγαν να συνεδριάσουν στον χώρο της δουλειάς τους. Αντίθετοι και οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και απευθύνθηκε και στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στις διατάξεις που προβλέπουν εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ. «Δεν ντρέπεστε να λέτε καταχραστές τους ανέργους; Πείτε μας έναν που έχει εισόδημα 250.000, όπως μας είπατε χθες. Αυτός που έχει τέτοιο εισόδημα έχει ανάγκη να πάρει το μετρό; Εσείς ζείτε με 400 ευρώ τον μήνα; Εσείς ζείτε με 200 ευρώ που παίρνουν οι μακροχρόνια άνεργοι; Ό,τι και να πείτε, η ανεργία συνοδεύει τον καπιταλισμό, όπως η χελώνα το καβούκι», σημείωσε ο κ. Παφίλης. «Είναι νομοσχέδιο που θέλει να εξασφαλίσει φθηνούς, ευέλικτους εργαζόμενους, να προωθήσει τα λεγόμενα κοινωνικά κονδύλια στους ομίλους επανακατάρτισης, στις μεγάλες επιχειρήσεις. Θέλετε να επιβάλλετε στους εργαζόμενους να αποδεχθούν ό,τι θέλει η εργοδοσία και όποιος δεν πάει θα σβήνεται από το μητρώο. Δεν λέτε, όμως, ότι αν απολυθεί ο εργαζόμενος δεν υπολογίζεται ο χρόνος εργασίας και διαγράφεται από οποιοδήποτε επίδομα», τόνισε για τις διατάξεις που αναφέρονται στις συνέπειες για τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ που θα παραβούν τις υποχρεώσεις τους.

Ελληνική Λύση

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει πόσο θα στοιχίσει η αλλαγή επωνυμίας του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. «Ξέρετε καλά ότι ο εργαζόμενος συμφωνεί με τον εργοδότη να απολυθεί για να εγγραφεί στο Ταμείο Ανεργίας και παίρνει τα χρήματα ο εργοδότης. Αυτά είναι πράγματα που συμβαίνουν», είναι μία από τις περιπτώσεις που επικαλέστηκε ο βουλευτής για να περιγράψει τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024