Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τάιγκερ Γουντς: Νικητής και στη ζωή

Τάιγκερ Γουντς: Νικητής και στη ζωή

Τον Φεβρουάριο του 2021, έπειτα από ένα παρ΄ ολίγον μοιραίο τροχαίο, ήταν σχεδόν απίθανο να ξαναπαίξει γκολφ. Κι όμως, διέψευσε και τον ίδιο του τον εαυτό.

του Δημήτρη Χρυσάνθη

Το βράδυ της 23ης Φεβρουαρίου 2021 θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του Τάιγκερ Γουντς. Το Genesis GV80 SUV, που οδηγούσε με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε έναν δρόμο του Ράντσο Πάλος Βέρντες στο Λος Αντζελες, ανατράπηκε και το μπροστινό του μέρος διαλύθηκε εντελώς. Ο ίδιος, ως εκ θαύματος, ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ζωντανός. Είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα στα πόδια, κυρίως στο δεξί. Είχε ξεγελάσει το Χάρο, αλλά με ένα σοβαρό αντίτιμο. Δεν θα έπαιζε ξανά επαγγελματικό γκολφ. Ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε.

Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει ταυτίσει το όνομά του με το γκολφ. Για έναν αθλητή που έχει μείνει στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης περισσότερες εβδομάδες από κάθε άλλον, που έχει αναδειχθεί 11 φορές κορυφαίος γκόλφερ της χρονιάς, όσες κανείς άλλος, που έχει κερδίσει 15 major τουρνουά (δεύτερος στη σχετική λίστα όλων των εποχών πίσω από τον Τζακ Νικλάους, που έχει 18) και 18 παγκόσμια πρωταθλήματα, που έχει αλλάξει την ιστορία και την ίδια τη μορφή του αθλήματος. Για έναν πολυεκατομμυριούχο sportsman, που έχει συνάψει πανάκριβες συμφωνίες χορηγίας με εταιρείες-κολοσσούς και το 2009 έγινε ο πρώτος επαγγελματίας αθλητής τα συνολικά έσοδα του οποίου ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Forbes».

Ο Τάιγκερ Γουντς ήταν σχεδόν απίθανο να ξαναπαίξει γκολφ έπειτα από εκείνο το ατύχημα και την επίπονη περίοδο ανάρρωσης που το ακολούθησε. Είχε κλείσει τα 45 χρόνια του (γεννημένος στις 30 Δεκεμβρίου 1975) και η υγεία του ήταν επιβαρυμένη από τις πέντε χειρουργικές επεμβάσεις που είχε κάνει στη μέση του μεταξύ του 2014 και του 2020 προκειμένου να ξεπεράσει διάφορα προβλήματα που του δημιούργησε η διαρκής ενασχόληση με το γκολφ. Το είχε καταλάβει. Τον περασμένο Νοέμβριο σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Golf Digest» δήλωσε ότι η επαγγελματική καριέρα του έλαβε τέλος.

Η επιστροφή. Ομως την περασμένη εβδομάδα διέψευσε τον ίδιο του τον εαυτό. Ο Τάιγκερ Γουντς βρέθηκε ξανά σε γήπεδο μαζί με τα μπαστούνια του και πήρε μέρος στο τουρνουά Μάστερς του Augusta National Golf Club στην Καλιφόρνια! Δεκαεπτά μήνες μετά την τελευταία του εμφάνιση σε αγώνες και 14 μετά το παραλίγο μοιραίο γι’ αυτόν τροχαίο, αγωνίστηκε και πάλι στο κορυφαίο επίπεδο. Εκεί όπου έχει μάθει να αγωνίζεται τα τελευταία 26 χρόνια. Σχεδόν κανείς δεν περίμενε τέτοια επιστροφή. Ούτε καν ο ίδιος.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτό που μου συμβαίνει. Σκεφτείτε πού ήμουν πριν από έναν χρόνο, ποιες προοπτικές είχα τότε και πού βρίσκομαι τώρα. Να παίζω και στους τέσσερις γύρους ενός μεγάλου τουρνουά. Ακόμα και πριν από έναν μήνα δεν ήξερα αν θα μπορούσα να τα καταφέρω» δήλωσε με πάσα ειλικρίνεια μετά το τέλος της προσπάθειάς του στο Augusta National.

Δεν τα πήγε καλά. Μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων γύρων κατέλαβε την 47η θέση μένοντας μακριά από τον ανταγωνισμό για τις πρώτες θέσεις. Ο νικητής του τουρνουά, Σκότι Σέφλερ από τις ΗΠΑ (νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη), ο δεύτερος Ρόρι Μακ Ιλρόι από τη Βόρεια Ιρλανδία και ο τρίτος, Ιρλανδός κι αυτός Σέιν Λόουρι, είναι όλοι τους αθλητές που τα προηγούμενα χρόνια συνήθως έβλεπαν την πλάτη του. Τώρα, όμως, δεν μπόρεσε να τους συναγωνιστεί.

Απολύτως φυσιολογικό από τη στιγμή που το βασικό ζητούμενο γι’ αυτόν ήταν απλώς να σταθεί όρθιος. Υστερα από ενάμιση χρόνο αποχής, πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις στα πόδια για να αποκατασταθούν τα κατάγματα μετά το τροχαίο, με επιβαρυμένη ήδη τη μέση του και έχοντας πια πατήσει τα 47, μοιάζει με κορυφαίο επίτευγμα το ότι έβγαλε και τους τέσσερις γύρους του τουρνουά από την περασμένη Πέμπτη ως και προχθές. Εστω κι αν στους δύο τελευταίους ήταν εμφανές πως κούτσαινε.

O Τάιγκερ Γουντς, πάντως, επέστρεψε για να μείνει στο γκολφ. Δεν θα παίζει σε όλα τα τουρνουά, θα επιλέγει τις συμμετοχές του, αλλά θα είναι παρών. Και θα προσπαθήσει να ανέβει όσο πιο ψηλά μπορεί στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτή τη στιγμή, ύστερα από τόσο καιρό αποχής, βρίσκεται στο νούμερο 745. Θα προσπαθήσει να πάρει μερικές νίκες και να βελτιώσει τη θέση του. Τον τρόπο τον ξέρει. Πλέον μάθαμε πως έχει και τη δύναμη για να το κάνει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024