Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εστίες γκαζιού, κρυφή πληγή για το κλίμα

Εστίες γκαζιού, κρυφή πληγή για το κλίμα

Ακόμα και όταν δεν λειτουργούν απελευθερώνουν στον αέρα μεθάνιο, αποκαλύπτει αμερικανική μελέτη.

Οι εστίες που λειτουργούν με φυσικό αέριο επιδεινώνουν την κλιματική αλλαγή περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί λόγω του αερίου που διαρρέει ακόμα και όταν είναι κλειστές, αποκαλύπτει αμερικανική μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα ότι η χρήση εστιών γκαζιού απελευθερώνει οξείδια του αζώτου σε επίπεδα που υπερβαίνουν τις συστάσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους.

Η καύση φυσικού αερίου στις εστίες γκαζιού ευθύνεται για την εκπομπή 6,2 εκατομμυρίων τόνων διοξείδιου του άνθρακα τον χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Στην ποσότητα αυτή όμως πρέπει να προστεθούν ακόμα 2,4 εκατ. τόνοι ισοδυνάμου CO2 λόγω της διαρροής μεθανίου, υπολογίζει η μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Environmental Science & Technology.

Το μεθάνιο, κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, είναι δεκάδες φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου, διασπάται όμως στην ατμόσφαιρα μέσα σε λίγα χρόνια αντί σε αιώνες. Για τον λόγο αυτό η μείωση των εκπομπών μεθανίου θεωρείται ένας από τους πιο αποτελεσματικούς και γρήγορους τρόπους για τον περιορισμό της παγκόσμιας θέρμανσης.

Ο όγκος των διαρροών μεθανίου που υπολογίζει η μελέτη, ο οποίος δεν προσμετράται στα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές μισού εκατομμυρίου αυτοκινήτων.

Διαβάστε επίσης: 

«Είναι μεγάλη ποσότητα δεδομένου ότι προσπαθούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα και υποστηρίζουμε ότι το φυσικό αέριο είναι πιο καθαρό από το κάρβουνο, κάτι που βέβαια ισχύει» δήλωσε στο Associated Press ο Έρικ Λίμπελ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, επικεφαλής της μελέτης. Πρόσθεσε όμως ότι μεγάλο μέρος του οφέλους από τη χρήση αερίου εξαφανίζεται αν ληφθούν υπόψη οι διαρροές.

Ο Λίμπελ και οι συνεργάτες του εξέτασαν 53 οικιακές κουζίνες στην Καλιφόρνια, οι περισσότερες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σφράγισαν τα δωμάτια με πλαστικό φύλλο και μέτρησαν τις εκπομπές αερίων όταν οι εστίες λειτουργούσαν και όταν ήταν κλειστές.

Σύμφωνα με τον Ρομπ Τζάκσον του Στάνφορντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας, οι συνολικές εκπομπές μεθανίου στις ΗΠΑ, εφόσον ληφθούν υπόψη και οι διαρροές στη διαδικασία εξόρυξης και μεταφοράς, φτάνουν τους 91 εκατομμύρια τόνους τον χρόνο. Οι δύο και κάτι εκατομμύρια τόνοι από τις διαρροές των εστιών «έχουν σημασία. Είναι ένα σημαντικό μέρος το οποίο δεν καταγραφόταν με ακρίβεια στο παρελθόν» είπε.

Οι διαρροές μεθανίου δεν είναι απειλητικές για την υγεία ούτε δημιουργούν κίνδυνο έκρηξης, διευκρίνισε ο ερευνητής. Επισήμανε όμως ότι στη διάρκεια των δοκιμών μετρήθηκαν υψηλά επίπεδα οξειδίων του αζώτου, άνω των 100 μερών ανά δισεκατομμύριο.

Η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας δεν έχει μεν θεσπίσει ανώτατα όρια για τον αέρα σε κλειστούς χώρους, όμως οι μετρήσεις υπερέβαιναν τα όρια για την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση. Το φυσικό αέριο δεν περιέχει άζωτο, τα οξείδια όμως σχηματίζονται κατά την καύση.

Ο Τζάκσον, ο οποίος δήλωσε πως σκοπεύει να αντικαταστήσει την εστία γκαζιού που χρησιμοποιεί, φροντίζει πλέον να ανάβει τον απορροφητήρα κάθε φορά που ανάβει το μάτι.

Δεν θα περιορίσει τις διαρροές μεθανίου, τουλάχιστον όμως δεν θα εισπνέει οξείδια του αζώτου, τα οποία ερεθίζουν τους πνεύμονες και μπορούν να επιδεινώσουν το άσθμα και άλλες αναπνευστικές παθήσεις

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024