Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σούπερ Γουότεργκεϊτ της Γερμανίας

Το σούπερ Γουότεργκεϊτ της Γερμανίας

Ερευνα αποκαλύπτει πως ο χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ κατασκόπευε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα επί μία δεκαετία!

Η Γερμανία έχει το δικό της Γουότεργκεϊτ. Σύμφωνα με αποκάλυψη της εφημερίδας «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», ο πρώτος μεταπολεμικά καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ, κατασκόπευε το SPD δέκα σχεδόν χρόνια.

Ο χριστιανοδημοκράτης καγκελάριος είχε πληροφοριοδότη στην κορυφή της ηγεσίας του SPD. Σχεδόν 500 εμπιστευτικές αναφορές του στελέχους του κόμματος του SPD έφτασαν στην καγκελαρία με αυτόν τον τρόπο.

Ο Αντενάουερ, ο οποίος κυβέρνησε την Ομοσπονδιακή Γερμανία από το 1949 έως το 1963, ενημερωνόταν μέσω του πληροφοριοδότη της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) συχνά και αυθημερόν για τις εσωτερικές συζητήσεις και τους σχεδιασμούς του SPD. Αυτό προκύπτει από αρχεία του πολιτικού  Ιδρύματος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος «Κόνραντ Αντενάουερ» (KAS), τα οποία αξιολόγησε ο ιστορικός, Κλάους Ντίτμαρ Χένκε, εκπρόσωπος της ανεξάρτητης επιτροπής ιστορικών για την έρευνα της ιστορίας της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών «BND».

Τόσο το  Ιδρυμα «Konrad Adenauer» και το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) απέφυγαν να σχολιάσουν τις αποκαλύψεις της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Αντίθετα, σοκ προκάλεσαν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. «Είναι εξωφρενικό, πιθανώς άνευ προηγουμένου στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, το γεγονός ότι ο πρώτος δημοκρατικός καγκελάριος διεύρυνε και εδραίωσε συστηματικά την εξουσία του, ενώ αδιαφορούσε για το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές», δήλωσε στη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» ο γενικός γραμματέας του SPD, Κέβιν Κίνερτ.

Η αποκάλυψη αυτής της «αδίστακτης κατάχρησης εξουσίας θέτει τμήματα της δυτικογερμανικής ιστορίας μας υπό εντελώς διαφορετικό πρίσμα», είπε ο Κίνερτ. Ιστορικά βιβλία, βιογραφίες και ειδικότερα «το έργο του Αντενάουερ θα έπρεπε να επαναξιολογηθεί υπό το φως των αποκαλύψεων».

Σύμφωνα με την «SZ», τα έγγραφα που έχουν πλέον αξιολογηθεί αποκαλύπτουν μια «νέα διάσταση» κατασκοπείας εις βάρος πολιτικών αντιπάλων εντός της χώρας μέσω των κρατικών μυστικών υπηρεσιών. Ο μηχανισμός παρακολούθησης που είχε στήσει ο καγκελάριος Αντενάουερ λειτουργούσε μέσω του υφυπουργού του Χανς Γκλόμπκε και του Ράινχαρντ Γκέλεν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών «Γκέλεν», όπως ονομάζονταν ο προπομπός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών BND που ακολούθησε το 1956. Στους στόχους της παρακολούθησης πιθανόν να ήταν και ο Βίλι Μπραντ, ο οποίος αργότερα έγινε ο πρώτος μεταπολεμικά σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας.

Ο ιστορικός Χένκε εκτίμησε στη «Zeit online» ότι το Γουότεργκεϊτ του Ρίτσαρντ Νίξον με την εισβολή στα κεντρικά γραφεία του κόμματος των Δημοκρατικών το 1972 ήταν «άκρως ερασιτεχνικό» μπροστά στις παρακολουθήσεις του Αντενάουερ. «Συγκρινόμενο με το Γουότεργκεϊτ, αυτό που συνέβη στη Βόνη είναι ένα σούπερ Γουότεργκεϊτ», είπε ο Χένκε. Διότι, αυτό που δεν λειτούργησε ούτε μια μέρα στην Ουάσιγκτον λειτούργησε στη Βόννη για σχεδόν δέκα χρόνια. Και μάλιστα, «όχι με κοριούς, αλλά με καταδότη μέσα από το SPD και εργαλειοποίηση της Υπηρεσίας Πληροφοριών από την κεντρική κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024