Ουκρανία: Αποτράπηκε ρωσική κυβερνοεπίθεση που θα προκαλούσε μπλακάουτ
Χάκερ του ρωσικού στρατού επιχείρησαν να θέσουν εκτός λειτουργίας υποσταθμούς υψηλής τάσης.
Η Ουκρανία κατάφερε να εμποδίσει ομάδα ρώσων χάκερ που επιχείρησαν να επιτεθούν στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε την Τρίτη το Κίεβο.
Η απόπειρα κυβερνοεπίθεσης αποδίδεται στην ομάδα Sandworm που πιστεύεται ότι υπάγεται στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τη σλοβενική εταιρεία κυβερνοασφάλειας ESET, στην απόπειρα χρησιμοποιήθηκε μια αναβαθμισμένη βερσιόν του ιού «Industroyer» που προκάλεσε μπλακάουτ στο Κίεβο το 2015.
Διαβάστε επίσης:
- Το FBI υποστηρίζει ότι μπλόκαρε ρωσική κυβερνοεπίθεση με συσκευές «ζόμπι»
- Συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα η κυβερνοεπίθεση στις δορυφορικές επικοινωνίες του ουκρανικού στρατού
- Οι τρεις κυβερνοεπιθέσεις που έδειξαν πώς η Ρωσία μπορεί να προκαλέσει χάος
«Πρόκειται για στρατιωτική ομάδα χάκινγκ» δήλωσε ο ουκρανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτορ Ζόρα. «Στόχος τους ήταν να θέσουν εκτός λειτουργίας έναν αριθμό υποδομών, συμπεριλαμβανομένων υποσταθμών του ηλεκτρικού δικτύου».
Η ομάδα κυβερνοασφάλειας CERT-UA της Ουκρανίας ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι χάκερ έβαλαν στο στόχαστρο υπολογιστές που ελέγχουν υποσταθμούς υψηλής τάσης, χωρίς να κατονομάζει την εταιρεία ηλεκτροδότησης στην οποία ανήκουν οι υποδομές.
Οι χάκερ χτύπησαν σε δύο κύματα: πρώτα φύτεψαν το κακόβουλο λογισμικό κάποια στιγμή, πιθανότατα πριν από μήνες, και την περασμένη Παρασκευή προσπάθησαν να το ενεργοποιήσουν.
«Οι Sandworm είναι κορυφαίος θηρευτής, ικανός για μεγάλες επιεχειρήσεις, δεν είναι όμως αλάνθαστοι» σχολίασε στο Reuters ο Τζον Χάλτκουιστ της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Mandiant.
«Είναι όλο και πιο σαφές ότι ένας από τους λόγους που οι [κυβερνο]επιθέσεις στην Ουκρανία έχουν περιοριστεί είναι ότι οι Ουκρανοί είναι πολύ επιθετικοί και ικανοί να αντιμετωπίζουν τους ρωσικούς παράγοντες» είπε.
Η ομάδα Sandworm έχει κατηγορηθεί και για την υπόθεση NotPetya, οποία πιστεύεται ευρέως ότι ήταν η πιο καταστροφική κυβερνοεπίθεση του κόσμου.
Ο ιός, σχεδιασμένος να κρυπτογραφεί τα δεδομένα στους υπολογιστές-στόχους, είχε φυτευτεί σε ενημέρωση λογισμικού για ένα δημοφιλές πρόγραμμα λογιστικής στην Ουκρανία. Εξαπλώθηκε όμως στα δίκτυα χιλιάδων εταιρειών σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε ζημιές ύψους 10 δισ. δολαρίων.
- Δυτική Οχθη: Ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν 16χρονο Παλαιστίνιο – Το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μία εβδομάδα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Μία λύση – ανάσα
- Γάλλος ποδηλάτης που έκανε το γύρο της Ευρώπης βρέθηκε λόγω… GPS σε καταυλισμό στο Μενίδι, όπου τον λήστεψαν
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]
- Γιορτή σήμερα 6 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- METEO: Στην Αίγινα έφτασε σε λίγες ώρες ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά στην Οινόη
- Κριστιάνο Ρονάλντο: «Αυτό είναι το τελευταίο μου Παγκόσμιο Κύπελλο»
- Ζελένσκι: Οι Ρώσοι ετοιμάζουν νέα μαζική επίθεση πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442