Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσερνόμπιλ: Η ραδιενεργή μόλυνση αυξάνεται αλλά «παραμένει περιορισμένη»

Τσερνόμπιλ: Η ραδιενεργή μόλυνση αυξάνεται αλλά «παραμένει περιορισμένη»

Το Τσερνόμπιλ ήταν υπό ρωσική κατοχή μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στο Τσερνόμπιλ αφού υπάρχει αύξηση της ραδιενεργής μόλυνσης, αλλά ευτυχώς αυτή είναι εξακολουθεί να είναι εντός των συνηθισμένων ορίων, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Την εκτίμηση για την αύξηση έχει αναφέρει η Ουκρανία, ενώ θυμίζουμε ότι τον παλιό πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ κατείχαν τα ρωσικά στρατεύματα μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η συγκεκριμένη υπηρεσία του ΟΗΕ σημειώνει ότι οι ουκρανικές αρχές αποκαθιστούν σταδιακά τον έλεγχο πυρηνικής και ραδιολογικής ασφάλειας, αλλά ότι παραμένουν ελλιπείς σε προσωπικό για εργασίες συντήρησης και επισκευής που διακόπηκαν όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο στις 24 Φεβρουαρίου.

Τι αναφέρει νέα ουκρανική έκθεση

Σε μια νέα έκθεση κατάστασης για τον ΔΟΑΕ, η Ουκρανία αναφέρθηκε σε «αυξημένο επίπεδο ραδιενεργής μόλυνσης (…) λόγω μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ραδιενέργειας και τις αυστηρές διαδικασίες πρόσβασης», αν και διαβεβαίωσε ότι η ακτινοβολία συνεχίζεται «εντός των ορίων» αυτής της εγκατάστασης, όπου το 1986 συνέβη το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην παγκόσμια ιστορία.

Οι ουκρανικές αρχές δεν κατάφεραν ακόμη να αποκαταστήσουν κάποιο εξοπλισμό, όπως αισθητήρες ακτινοβολίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, κάτι που μπορεί να «οδηγήσει σε αστοχία άλλων συστημάτων και εξαρτημάτων που είναι σημαντικά για την ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΔΟΑΕ.

Ο διευθυντής του ΔΟΑΕ, Μαριάνο Γκρόσι σημείωσε ότι αυτή η κατάσταση τονίζει την ανάγκη ο οργανισμός να στείλει τους ειδικούς του στο Τσερνόμπιλ το συντομότερο δυνατό.

Τι ισχύει για τη μόλυνση των Ρώσων στρατιωτών

Όσον αφορά διαφορετικές πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στο Τσερνόμπιλ, για παράδειγμα ότι οι Ρώσοι στρατιώτες που κατέλαβαν το εργοστάσιο έλαβαν υψηλές δόσεις ραδιενέργειας, ο ΔΟΑΕ ανέφερε ότι οι τεχνικοί του μπορούν να εκδώσουν αναφορά μόνο εάν βρίσκονται στο πεδίο.

Από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της Ουκρανίας, οι οκτώ είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων δύο στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης και εξακολουθεί να ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024