Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποκάλυψη για Λιβύη: Ο Ερντογάν στηρίζει τον Μπασάγκα και πιέζει τον Νμτπεϊμπά να παραιτηθεί

Αποκάλυψη για Λιβύη: Ο Ερντογάν στηρίζει τον Μπασάγκα και πιέζει τον Νμτπεϊμπά να παραιτηθεί

Η γαλλική εφημερίδα L'Opinion αποκαλύπτει τις «θετικές πιέσεις» που ασκεί η Τουρκία στον πρωθυπουργό της Λιβύης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά για να παραιτηθεί από τη θέση του.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίλυση της λιβυκής πολιτικής κρίσης, γέρνοντας την πλάστιγγα προς τη νέα κυβέρνηση του Φάτχι Μπασάγκα, η οποία εξασφάλισε την εμπιστοσύνη της Βουλής χωρίς να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της.

«Μετρημένες οι μέρες του Ντμπεϊμπά»

Το γαλλικό δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ημέρες του πρωθυπουργού της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, είναι μετρημένες.

Εξηγεί ότι ο λίβυος επιχειρηματίας, ο οποίος κατάγεται από τη Μισράτα και ανέλαβε την προεδρία της κυβέρνησης στις 10 Μαρτίου 2021, έχει τελειώσει το έργο του.

Οπως σημειώνει το κείμενο ένα χρόνο πριν ανέβηκε στην εξουσία με την υποστήριξη της Τουρκίας και την έγκριση της Ρωσίας και της Δύσης, αλλά τώρα η Τουρκία δεν τον υπερασπίζεται πλέον με τον ίδιο ενθουσιασμό.


Οταν ο Ερντογάν (αριστερά) υποδεχόταν με μεγαλοπρέπεια στο παλάτι του τον Ντμπεϊμπά (φωτογραφίες, και επάνω κεντρική, από Reuters)

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, ο Ντμπεϊμπά βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ειδικά από τη στιγμή που η Αγκυρα αρχίζει να δείχνει την προτίμησή της στον Φάτχι Μπασάγκα.

Και μέσω αυτού, επιδιώκει να ανοίξει γραμμή επικοινωνίας με το κοινοβούλιο στο Τομπρούκ, στα ανατολικά της χώρας.

«Νόμιμη η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας»

Πριν λίγες ημέρες, ο Φάτχι Μπασάγκα είχε ρίξει «βόμβες» σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις σε αυτή τη χώρα της Βόρειας Αφρικής, όταν αναφέρθηκε στη «δυνατή φιλία του» με την Τουρκία, οι δυνάμεις της οποίας, όπως είχε πει, βρίσκονται στη χώρα του κατόπιν επίσημης συμφωνίας, και αποκαλύπτοντας την επίσκεψη των γιων του ισχυρού άντρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ στην Αγκυρα.

Η Λιβύη δεινοπαθεί από την κατάσταση πολιτικής διαίρεσης, μετά την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ (ανατολικά) του Φάτχι Μπασάγκα ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης, αντί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της οποίας ηγείται ο Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, που αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον Μπασάγκα και υποστηρίζει ότι θα την παραδώσει σε κυβέρνηση που θα προέλθει από νέο εκλεγμένο κοινοβούλιο.


Ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης Φάτχι Μπασάγκα (φωτογραφία Reuters)

Δεν τήρησε τη δέσμευσή του

Ο Μπασάγκα κατηγορεί τον Ντμπεϊμπά ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή του να μην συμμετάσχει στις εκλογές, θεωρώντας ότι ήταν ένας από τους σημαντικούς λόγους που ματαιώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Ντμπεϊμπά βασίζει τη συνέχεια της κυβέρνησής του στη βάση του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου, το οποίο όρισε τη διάρκεια των εργασιών της μεταβατικής εκτελεστικής αρχής σε 18 μήνες, παρατείνοντάς την μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης – Νέος πρωθυπουργός της Λιβύης: Νόμιμη η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας – Οι γιοι του Χαφτάρ στην Αγκυρα

Πηγή: lopinion.fr, akhbarlibya24.net, echedoros-a.gr

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024