Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέριλιν Μονρόε: Δύο ντοκιμαντέρ και μία ταινία βάζουν στο μικροσκόπιο τη ζωή και τον θάνατο της θρυλικής σταρ

Μέριλιν Μονρόε: Δύο ντοκιμαντέρ και μία ταινία βάζουν στο μικροσκόπιο τη ζωή και τον θάνατο της θρυλικής σταρ

Η θρυλική σταρ έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 5 Αυγούστου του 1962 Η είδηση του τόσο απροσδόκητου τέλους της έκανε τον γύρο του κόσμου.

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος στις 5 Αυγούστου από τον θάνατο της Μέριλιν Μονρόε.

Εξήντα χρόνια, από εκείνο το πρωινό που το σύμβολο του sex, το πρότυπο ομορφιάς εκείνης της εποχής και όχι μόνο, βρέθηκε νεκρή, γυμνή, ξαπλωμένη μπρούμυτα στο κρεβάτι της, στο σπίτι της, στο Λος Άντζελες, δίπλα σε άδεια μπουκαλάκια βαρβιτουρικών.

Κι όμως, ακόμα και σήμερα, η Μέριλιν, συνεχίζει να ενδιαφέρει το κοινό.

Δύο ντοκιμαντέρ και μια ταινία, που θα βγει στις αίθουσες μέσα στο 2022, σκύβουν πάνω από την ιστορία της, σκαλίζουν τα μυστικά της, βάζουν πάλι τη ζωή και το θάνατό της, στο μικροσκόπιο.

Ένα από τα δύο ντοκιμαντέρ είναι του Netflix και κάνει πρεμιέρα στις 27 Απριλίου με τίτλο «Το μυστήριο της Μέριλιν Μονρόε: Οι άγνωστες κασέτες».

Ποια ήταν η Μέριλιν Μονρόε

Γεννήθηκε την 1η Ιουνίου του 1926 ως Νόρμα Τζιν Μόρτενσον. Νόθο παιδί της Γκλάντυς Περλ Μπαίηκερ και άγνωστου πατέρα, πέρασε άσχημη παιδική ηλικία: Η μητέρα της νοσηλεύτηκε αρκετές φορές σε ψυχιατρικά ιδρύματα, ενώ η ίδια φιλοξενήθηκε ως ψυχοπαίδι σε διάφορες οικογένειες.

Εννέα ετών μπήκε σε ορφανοτροφείο, στα 11 της έμενε σε μια φίλη της μητέρας της και σε ηλικία δεκαέξι ετών εγκατέλειψε το σχολείο για να παντρευτεί έναν νεαρό εργάτη.

Πρώτος ο φωτογράφος του στρατού Ντ. Κόνοβερ ανακάλυψε αυτή τη σχεδόν μυστικιστική, σαγηνευτική σχέση που είχε με τον φακό, την έκανε από καστανή ξανθιά και της άνοιξε το δρόμο για την 20th Century Fox.

Τα πρώτα χρόνια δεν ήταν ρόδινα, καθώς ξεκίνησε ως μοντέλο – κομπάρσος. Οι πρώτες της επιτυχίες ήρθαν το 1950 με τις ταινίες «Η ζούγκλα της ασφάλτου» του Τζον Χιούστον και «Όλα για την Εύα» με τη Μπέτι Ντέιβις.

Την ίδια περίοδο προκλήθηκε σκάνδαλο όταν και γνωστοποιήθηκε ότι παλιότερα είχε ποζάρει γυμνή για το περιοδικό «Playboy».

Η πλευρά της αθώας και σεξουαλικής καλλονής εκφράστηκε με τον πειστικότερο τρόπο στο «Οι άντρες προτιμούν τις ξανθές», δίπλα στην Τζέιν Ράσελ. Το 1955 πρωταγωνίστησε στην ταινία «Επτά χρόνια φαγούρα».

Το 1956 έπαιξε στην ταινία «Στάση του λεωφορείου» για την οποία προτάθηκε για χρυσή σφαίρα. Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε τον συγγραφέα Άρθουρ Μίλερ. Είχε συνεργαστεί με τον Σερ Λόρενς Ολίβιε.

Το 1959 συμπρωταγωνίστησε μαζί με τον Τζακ Λέμον και τον Τόνι Κέρτις στην ταινία «Μερικοί το προτιμούν καυτό», όπου και θριάμβευσε.

Το 1962 απολύθηκε από την εταιρεία 20th Century Fox, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Κάτι πρέπει να δώσεις», που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, λόγω της ασυνέπειας, των αργοποριών και των ιδιοτροπιών της. Η αποζημίωσή της ήταν 200.000 δολάρια.

Η Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στις 3:45 π.μ., ξημερώματα Κυριακής 5 Αυγούστου του 1962, στο σπίτι της στο προάστιο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες.

Ο θάνατός της αποδόθηκε σε υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών. Η είδηση του τόσο απροσδόκητου τέλους της έκανε τον γύρο του κόσμου.

Οι συνθήκες του θανάτου της παραμένουν ανεξήγητες. Το μυστήριο δεν έχει ακόμη λυθεί ενώ εκδοχές και σενάρια διατυπώνονται από τότε αδιαλείπτως.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έκτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024