Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιχείρηση «ONYX KICK»: Ελληνικά F-16 και F-4 «αναχαίτισαν» αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52

Επιχείρηση «ONYX KICK»: Ελληνικά F-16 και F-4 «αναχαίτισαν» αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52

Συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη

Μετά από αίτημα του ΝΑΤΟ Air Command (NATO AIRCOM), δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-52 της Bomber Task Force πραγματοποίησαν συνεκπαίδευση αναχαίτισης και συνοδείας από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη (Α/Φ) F-16 και F-4, κατά την πτήση τους στο FIR Αθηνών, στο πλαίσιο της Διασυμμαχικής επιχείρησης «ONYX KICK».

Η εν λόγω δραστηριότητα εξελίχθηκε την Τρίτη 5 Απριλίου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «Μετά την είσοδό τους το πρώτο από το FIR Σόφιας (Βουλγαρία) και το δεύτερο από το FIR Μπρίντιζι (Ιταλία), τα δύο Β-52 συνενώθηκαν άνωθεν της Λευκάδας όπου και παρελήφθησαν από δύο ζεύγη Ελληνικών F-16, τα οποία ανέλαβαν αποστολή συνοδείας τους εντός του FIR Αθηνών, πραγματοποιώντας κατά την διάρκεια της πτήσης επιχειρησιακή εκπαίδευση σε αντικείμενα προστασίας Μονάδων Υψηλής Αξίας [High Value Asset (HVA)].

Ο σχηματισμός των Α/Φ κατευθύνθηκε σε δρομολόγιο άνωθεν της Πελοποννήσου και βορείως Κρήτης και κινούμενος ανατολικά εισήλθε στο FIR Λευκωσίας, οπότε και έληξε η πρώτη φάση της συνοδείας των Ελληνικών Μαχητικών.

Μετά από μία ώρα, τα Β-52 επανήλθαν από το ίδιο σημείο στο FIR Αθηνών, και συνοδευόμενα από ένα ζεύγος F-16 και ένα ζεύγος F-4 κινήθηκαν παράλληλα με την νότια ακτογραμμή της Κρήτης και εξήλθαν από τα δυτικά όριά του FIR Αθηνών.

Η εν λόγω δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα συμβάλλει στην αναβάθμιση της πολυεπίπεδης στρατιωτικής συνέργειας των Ενόπλων Δυνάμεων των Κρατών – Μελών του ΝΑΤΟ, προάγοντας το επιπέδο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024