Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σοκάρουν τα ευρήματα στο βυθό της Καλαμάτας

Σοκάρουν τα ευρήματα στο βυθό της Καλαμάτας

Ένα διαρκές περιβαλλοντικό πραξικόπημα διενεργείται στο βυθό της Καλαμάτας. Τοξικοί άνθρωποι μολύνουν ασύστολα τον βυθό, απορρίπτοντας μέχρι και ψυγεία.

Ο βυθός του Λιμανιού της Καλαμάτας έκρυβε πολλά σκουπίδια και μαζί την αδιαφορία για το περιβάλλον που επιδεικνύουν κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η ρύπανση της θάλασσας έχει άμεση σχέση με τη ζωή μας.

Το Σαββατοκύριακο, 2-3 Απριλίου 2022, στον λιμενοβραχίονα μπροστά από το «Πανελλήνιον», εξελίχθηκε δράση υποβρύχιου καθαρισμού του λιμένα Καλαμάτας από ομάδα εθελοντών.

Η επιχείρηση απορρύπανσης του βυθού έγινε στο πλαίσιο συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στο Δίκτυο Μπλε Δήμων. Όσοι βρέθηκαν στο σημείο έμειναν έκπληκτοι όχι μόνο από την ποσότητα αλλά και από την ποικιλία των σκουπιδιών που έβγαλαν στην επιφάνεια οι δύτες: άφθονα μπουκάλια, ποτήρια, πιάτα, σωλήνες, μουσαμάδες, λάστιχα αυτοκινήτων, μπαταρία, ψυγείο, γαλότσες, καλώδια, σκοινιά, δίχτυα, σπασμένο καλάμι ψαρέματος, ακόμη και έμβολο μηχανής βρίσκονταν μεταξύ των «εκθεμάτων»!

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε: «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μόνο σεβόμενοι το περιβάλλον μπορούμε να έχουμε μέλλον. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ με την Aegean Rebreath, με τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει, μια από τις πολλές που έχει ο Δήμος. Όπως γνωρίζετε, ο Δήμος έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στα θέματα της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης, της ενεργειακής εξοικονόμησης. Τώρα με την Aegean Rebreath κοιτάμε πώς θα προστατεύσουμε τον θαλάσσιο πλούτο μας. Έχουμε ξεκινήσει από πέρυσι συνεργασία με το δίχτυ που τοποθετήσαμε στον ποταμό Νέδοντα, συνεχίζουμε σήμερα με τον καθαρισμό του πυθμένα του λιμανιού και θα συνεχίσουμε και με άλλες δράσεις στο μέλλον.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας διεκδικεί τη συμμετοχή του στις 100 έξυπνες και κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το 2030, μια προσπάθεια συνολική που, προφανώς, έχει ως προτεραιότητα τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ο υπεύθυνος της δράσης, Γιώργος Σαρελάκος, δήλωσε ευτυχής που η ομάδα του επέστρεψε στην Καλαμάτα, μετά τον πρώτο καθαρισμό το 2017 και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε με χαρά ότι η συνεργασία μας με τον Δήμο, το Λιμενικό Ταμείο και το Λιμεναρχείο είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Με τη δράση αυτή και με την εγκατάσταση Σταθμού Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, η Καλαμάτα μπαίνει και επίσημα στο Δίκτυο των Μπλε Δήμων.

Είδαμε ότι και ο Δήμαρχος έκανε σημαντικές προσπάθειες να ενισχύσει τη συμμετοχή της Καλαμάτας στο Δίκτυο. Θυμίζω ότι η Καλαμάτα είναι ο πρώτος Δήμος στην Πελοπόννησο που εντάσσεται σε ένα εθνικό δίκτυο. Σκοπός μας λοιπόν είναι, όπως είπε και ο κύριος Δήμαρχος, να συνεχίσουμε τις ολιστικές παρεμβάσεις στην περιοχή, τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και απορρύπανσης.

Έχουμε ήδη εγκαταστήσει ένα δίχτυ στον ποταμό Νέδοντα για να συγκρατούνται τα φερτά υλικά, υπάρχει πλέον και σταθμός στην Καλαμάτα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι αυτό είναι ένα εγχείρημα που εμπλέκει την εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας και την ευαισθητοποίησή της, καθώς και τις συνέργειες».

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024