Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: ΗΠΑ και SpaceX στέλνουν χιλιάδες δορυφορικά πιάτα

Ουκρανία: ΗΠΑ και SpaceX στέλνουν χιλιάδες δορυφορικά πιάτα

Ο ουκρανικός στρατός και διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν μείνει χωρίς δορυφορικές επικοινωνίες λόγω κυβερνοεπίθεσης.

Ακόμα 5.000 δέκτες που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των δορυφόρων Starlink της SpaceX εστάλησαν ως βοήθεια στην Ουκρανία από την εταιρεία του Έλον Μασκ και την αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Η Υπηρεσία αγόρασε για την Ουκρανία 3.667 δορυφορικά πιάτα και η SpaceX προσέφερε δωρεάν τα υπόλοιπα 1.333, αναφέρει την Τετάρτη το Reuters.

Ο εξοπλισμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους δορυφορικούς δέκτες που είχε στείλει η SpaceX τον Μάρτιο , έπειτα από αίτημα ουκρανού αξιωματούχου.

Ο ουκρανικός στρατός και διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες έμειναν χωρίς δορυφορικές επικοινωνίες την ώρα που ξεκινούσε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου λόγω κυβερνοεπίθεσης στην αμερικανική εταιρεία Viasat που προσφέρει την υπηρεσία.

Η κυβερνοεπίθεση, η οποία αποδόθηκε από την Washington Post στον ρωσικό στρατό, αχρήστευσε δεκάδες χιλιάδες δορυφορικά μόντεμ της Viasat, όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

To περιστατικό, μια από τις σημαντικότερες κυβερνοεπιθέσεις σε καιρό πολέμου, έχει κινητοποιήσει τις Δυτικές κυβερνήσεις επειδή η Viasat είναι εργολάβος του στρατού των ΗΠΑ και συμμαχικών χωρών.

Στις 30 Μαρτίου, ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη της εισβολής, η κυβερνοεπίθεση παρέμενε σε εξέλιξη, δήλωσαν ουκρανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ δήλωσε στις αρχές Μαρτίου ότι το λογισμικό των δορυφορικών πιάτων ενημερώθηκε ώστε να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και να λειτουργούν τα τερματικά Starlink από τον αναπτήρα του αυτοκινήτου.

Παράλληλα όμως ο Μασκ προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί θεωρητικά να ανιχνεύει το σήμα των τερματικών και να τα βάζει στο στόχαστρο.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024