Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρόι Τάρπλεϊ: Ένα διαμάντι βυθισμένο στις καταχρήσεις

Ρόι Τάρπλεϊ: Ένα διαμάντι βυθισμένο στις καταχρήσεις

Η θυελλώδης πορεία του Ρόι Τάρπλεϊ, η κοκαΐνη, οι αποκλεισμοί από το NBA, η Ελλάδα και μια καριέρα Hall of Famer που δεν έγινε ποτέ !

Χαράλαμπος Λέσσης

Ο Ρόι Τζέιμς Τάρπλεϊ θεωρείται από πολλούς και όχι άδικα ως ο μεγαλύτερος καλαθοσφαιριστής που διέσχισε τον ατλαντικό για να καταφθάσει στα μέρη μας και να μας καταπλήξει με το ταλέντο του. Οι εσωτερικοί του δαίμονες και  το πάθος του για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά ωστόσο θα τον συντροφεύσουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του στερώντας του την καριέρα για την οποία προοριζόταν.

Ο ύψους 2.10 , γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 1964 στην Νέα Υόρκη «τρελό Ρόι», θα φοιτήσει  στο κολλέγιο του Μίσιγκαν , και το 1986 θα επιλεχθεί στο νούμερο 6 του ντραφτ από τους Ντάλας Μάβερικς στους οποίους όμως  δεν θα καταφέρει  να στεριώσει . Μια σειρά παραπτωμάτων θα οδηγήσει σε συνεχόμενες τιμωρίες και το 1991 στον αποκλεισμό του από την κορυφαία λίγκα του  πλανήτη .

Ο Θεόφιλος Μητρούδης τότε πρόεδρος του Άρη , θα τον φέρει στα μέρη μας , θα ακολουθήσει  ο Ολυμπιακός  και η δεύτερη ευκαιρία  στους Μάβερικς το 1994. Η επιστροφή στην Αμερική θα διαρκέσει ελάχιστα , ο Ρόι Τάρπλει θα νικηθεί και πάλι από τις εξωγηπεδικές του αδυναμίες με αποτέλεσμα την οριστική και αμετάκλητη πλέον αποπομπή του από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ηρακλής , Έσπερος  και μια περιπλάνηση σε ομάδες της Κύπρου, της Ρωσίας , της Κίνας και της Αμερικής (εκτός NBA) θα ολοκληρώσουν την πορεία του στα παρκέ .

Στις 9 Ιανουαρίου του 2015 σε ηλικία μόλις 50 ετών και κάτι ημερών , το συκώτι του χτυπημένο από μια ζωή γεμάτη καταχρήσεις θα τον προδώσει. Κατά την νοσηλεία του σε νοσοκομείο του Άρλιγκτον θα αφήσει την τελευταία του πνοή και θα παραμείνει για πάντα ένα από τα μεγαλύτερα «what if» του Αμερικανικού μπάσκετ και ένας από τους πιο χαρισματικούς ψηλούς που πάτησαν τα Ευρωπαϊκά παρκέ.

Το πρόβλημα ήταν ότι ο Ρόι έκανε ότι ήθελε ο Ρόι !

“Σίγουρα πηγαίνω σε πάρτι , σίγουρα πίνω , αλλά όλοι πίνουν αλκοόλ  στο κολλέγιο .Το πρόβλημα μου είναι η κοκαΐνη, είμαι εθισμένος στην κοκαΐνη, το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι ότι ο Ρόι κάνει ότι θέλει ο Ρόι “  κάπως έτσι ο Τάρπλεϊ ξεκινά να παραδέχεται τον εθισμό του , λίγο αργότερα θα παραδεχθεί πως η δόξα και τα χρήματα θα του χαλάσουν το μυαλό , η οικονομική άνεση θα τον ωθήσει να πάρει όλες τις λάθος αποφάσεις να ζήσει μια ζωή ,να ζήσει μια ζωή πνιγμένο στην θάλασσα των ναρκωτικών ουσιών .

Το καλοκαίρι του 1987 υπό την επίβλεψη των Μάβερικς ,θα λάβει μέρος σε ειδικό πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Το 1989 , η πρώτη βαριά καμπάνα θα ηχήσει καθώς θα βρεθεί θετικός σε χρήση κοκαΐνης μετά από διενέργεια τεστ και θα απουσιάσει για 49 παιχνίδια , θα ακολουθήσουν δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και μία για ενδοοικογενειακή βία μέχρι το 1992 να αποβληθεί οριστικά από το πρωτάθλημα μετά από άρνηση του να συμμετάσχει σε έλεγχο χρήσης ουσιών   .

Η δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια!

Μετά από ένα άκρως επιτυχημένο διετές πέρασμα από την Ελλάδα στην οποία θα κατακτήσει τρεις τίτλους , κυπελλούχος Ευρώπης με τον Άρη το 1993 και νταμπλούχος Ελλάδας με τον Ολυμπιακό το 1994 ,ο κομισάριος του NBA  Άνταμ Σίλβερ  θα επιτρέψει την επιστροφή του Τάρπλεϊ στους Ντάλας Μάβερικς .

Τα πρώτα σύννεφα θα επανεμφανιστούν από τον Οκτώβριο όταν θα του βεβαιωθεί κλήση για υπερβολική ταχύτητα . Στο ίδιο έργο θεατές θα ακολουθήσουν μια σειρά από παραπτώματα και τον Δεκέμβριο του 1995 όταν θα παραβιάσει και τρίτη φορά τους περιορισμούς για την κατανάλωση αλκοόλ που του είχαν επιβληθεί θα  αποπεμφθεί οριστικά.

Θα αναζητήσει και πάλι την μπασκετική του Ιθάκη στην πατρίδα μας και τον Ηρακλή ,ωστόσο τα παραγωγικότερα χρόνια της καριέρας του έχουν πλέον περάσει ανεπιστρεπτί κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία, κακοποίηση , ξυλοδαρμούς και μια ποινή φυλάκισης θα χρωματίσουν σε γκρίζο ύφος τις υπόλοιπες σελίδες της καριέρας του μέχρι το 2006 να αποχωρήσει οριστικά από τα γήπεδα .

Το 2007 θα μηνύσει το NBA και τους Ντάλας  Μάβερικς κατηγορώντας τους για διάκριση ,ελλειμματική προστασία  και ειδική μεταχείριση στην περίπτωση του λόγω του εθισμού του στα ναρκωτικά και το αλκοόλ .

Ο Χαράλαμπος Λέσσης σπουδάζει στο Κέντρο Αθλητικής Δημοσιογραφίας

Πηγές : latimes.com, sportscasting.com,top10busts.com,usatoday.com, abcnews.com, eurohoops.net ,mixanitouxronou.gr

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024