Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της Ρωσίας για τη Μπούκα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις κατά της Ρωσίας για τη Μπούκα

Πολωνία, Ισπανία, Πολωνία και Βρετανία προστίθεται στις αντιδράσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων, αλλά και των Αμερικανών για τη Μπούκα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την Ουκρανία να ερευνήσει τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην περιοχή γύρω από το Κίεβο, καθώς εντείνεται η κατακραυγή μετά τον εντοπισμό δεκάδων πτωμάτων στην πόλη Μπούκα.

Βάρβαρες ωμότητες λέει ο ΥΠΕΞ της Πολωνίας

«Η απελευθέρωση της περιοχής του Κιέβου αποκαλύπτει τις βάρβαρες ωμότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», ανέφερε ο Ζμπίγκνιου Ράου σε ανάρτησή του στο Twitter. Ο Ράου προεδρεύει για φέτος στον Οργανισμό Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη.

«Προτρέπω τις χώρες μέλη του ΟΑΣΕ και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν την Ουκρανία ώστε αυτά τα εγκλήματα να ερευνηθούν καταλλήλως», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν «σφαγή» στην Μπούκα ενώ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι οι εικόνες των νεκρών ήταν «γροθιά στο στομάχι».

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απέρριψε την κατηγορία και είπε ότι όλες οι φωτογραφίες και τα πλάνα με τα πτώματα ήταν «άλλη μια προβοκάτσια» των Ουκρανών.

«Άναυδοι από τις εικόνες της πόλης Μπούτσα», λέει ο Ντράγκι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, με δήλωση του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και στον εντοπισμό ομαδικών τάφων.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, πιο αναλυτικά, υπογράμμισε:

«Οι εικόνες των εγκλημάτων που διεπράχθησαν στην πόλη Μπούκα και στις άλλες περιοχές που απελευθερώθηκαν από τον ουκρανικό στρατό, μας αφήνουν άναυδους. Η βαρβαρότητα των μαζικών δολοφονιών αμάχων πολιτών είναι τρομακτική και απαράδεκτη. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες, τις βιαιότητες κατά των πολιτών και να λογοδοτήσουν για τα όσα συνέβησαν. Η Ιταλία καταδικάζει με απόλυτη αποφασιστικότητα τα τρομερά αυτά συμβάντα και στέκεται αλληλέγγυα, στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της».

Τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου» ζητά η Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις «αδιανόητες εικόνες» από την ουκρανική πόλη Μπούτσα και ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για «εγκλήματα πολέμου».

«Οι αβάσταχτες εικόνες από την Μπούκα μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων μας προκαλούν βαθύ αποτροπιασμό. Στέλνω την αλληλεγγύη μου στα θύματα αυτής της βαρβαρότητας», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες. «Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο μιας ταχείας έρευνας και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης Ρωσία: «Προβοκάτσια» και «σκηνοθετημένη παράσταση» τα πτώματα στους δρόμους της Μπούκα

Ο Τζόνσον χαρακτηρίζει «εγκλήματα πολέμου» τις επιθέσεις εναντίον αμάχων σε Μπούτσα και Ιρπίν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες επιθέσεις εναντίον αμάχων» στην Μπούτσα και το Ιρπίν, υποσχόμενος ότι το Λονδίνο θα εντείνει τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και θα αυξήσει τη στρατιωτική βοήθειά του προς την Ουκρανία.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να λιμοκτονήσει η πολεμική μηχανή του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

«Εντείνουμε τις κυρώσεις και τη στρατιωτική βοήθειά μας, καθώς και την ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να στηρίξουμε όσους έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Οι απαράδεκτες επιθέσεις της Ρωσίας εναντίον αθώων πολιτών στο Ιρπίν και την Μπούτσα συνιστούν επιπρόσθετες αποδείξεις ότι ο Πούτιν και ο στρατός του διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής κατακραυγή για τη φρίκη στη Μπούκα – «Γροθιά στο στομάχι»

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις ωμότητες εναντίον αμάχων

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τις ωμότητες σε βάρος αμάχων που φέρεται να διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Μπούκα, κοντά στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η αποχώρηση των Ρώσων από την περιοχή αυτή δεν αποτελεί «πραγματική αποχώρηση», ούτε δίνει ελπίδες για αποκλιμάκωση.

«Αυτές οι εικόνες είναι γροθιά στο στομάχι», αντέδρασε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Αυτή είναι η πραγματικότητα του τι συμβαίνει καθημερινά, όσο συνεχίζεται η βαναυσότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Για αυτό πρέπει να σταματήσει», τόνισε.

Απέφυγε να μιλήσει για εγκλήματα και γενοκτονία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση «εγκλημάτων πολέμου»  ώστε οι υπεύθυνοι «να λογοδοτήσουν». Απέφυγε όμως να τα χαρακτηρίσει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» ή ακόμη και πράξεις «γενοκτονίας».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατήγγειλε από την πλευρά του ότι στην Μπούτσα διαπράχθηκε «μια θηριωδία, πρωτοφανής για την Ευρώπη εδώ και δεκαετίες». «Είναι απολύτως απαράδεκτο να στοχοθετούνται και να σκοτώνονται άμαχοι και αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος» είπε.

Όταν ρωτήθηκε για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή του Κιέβου, εμφανίστηκε επιφυλακτικός: «Δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι» επειδή «φοβόμαστε ότι θα αυξηθούν οι επιθέσεις, κυρίως στη νότια και την ανατολική» Ουκρανία.

Κάνει ότι μπορεί για να δώσει όπλα στους Ουκρανούς

«Δεν είναι πραγματική αποχώρηση, είναι μάλλον μια προσαρμογή της στρατηγικής τους», επέμεινε.

«Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να σπείρουν τον θάνατο και την καταστροφή, ακόμη και σε περιοχές όπως το Κίεβο, με αεροπορικά και πυραυλικά πλήγματα» προειδοποίησε εξάλλου ο Μπλίνκεν σε άλλη συνέντευξη, στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, εκτιμώντας και αυτός ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προσαρμόζουν τη στρατηγική τους. «Παρακολουθούμε αυτά που κάνουν, ότι αυτά που λένε», πρόσθεσε.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τους Ουκρανούς, κυρίως με όπλα.

«Όσον αφορά το μέλλον, εμείς, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί ποτέ. Και ότι η Ουκρανία θα έχει τα μέσα για να αμύνεται, να αποτρέπει μια επίθεση της Ρωσίας», είπε, χωρίς να επιβεβαιώσει ότι οι ΗΠΑ θα δεχτούν επισήμως να αναλάβουν ρόλο «εγγυήτριας δύναμης» για την ασφάλεια της Ουκρανίας.

Ο Μπλίνκλεν θα βρίσκεται την Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για τις υπουργικές συνόδους του ΝΑΤΟ και της G7.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024