Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλιόπουλος: Οι διανομείς είναι μισθωτοί και όχι «συνεργάτες» στις ψηφιακές πλατφόρμες - Επίθεση σε Μητσοτάκη

Ηλιόπουλος: Οι διανομείς είναι μισθωτοί και όχι «συνεργάτες» στις ψηφιακές πλατφόρμες – Επίθεση σε Μητσοτάκη

«Μια ζωή απατεώνας!» σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Να απολογηθεί στους διανομείς ο κ. Μητσοτάκης τόνισε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Σκληρή επίθεση εξαπολύει στον πρωθυπουργό με βαρύς χαρακτηρισμούς ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους διανομείς που δουλεύουν στις ψηφιακές πλατφόρμες και τη νέα νομοθετική ρύθμιση για την παροχή μοτοσικλέτας και μέσων ατομικής προστασίας.

«Αυτό που έπρεπε να νομοθετήσει η κυβέρνηση, είναι το τεκμήριο ότι οι εργαζόμενοι διανομείς σε πλατφόρμες είναι μισθωτοί και όχι «συνεργάτες». Νομοθέτησε ακριβώς το αντίθετο. Τα υπόλοιπα έχουν ρυθμιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Ν.4611/2019 με βάση τα αιτήματα των διανομέων» είπε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε:

«Συγκεκριμένα καθιερώθηκε νομοθετικά η υποχρέωση των εργοδοτών να καταχωρούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ τον αριθμό κυκλοφορίας της μοτοσυκλέτας που χρησιμοποιείται για τη διανομή.

»Όταν η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιείται για την διανομή ανήκει στον εργαζόμενο, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση καταβολής πρόσθετης μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης του οχήματος ποσού ίσου προς το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού.

»Ορίστηκε εξοπλισμός ατομικής προστασίας (κράνος, αδιάβροχη προστασία, γάντια, ανακλαστικό γιλέκο κτλ), ο οποίος χορηγείται υποχρεωτικά με ευθύνη του εργοδότη».

Μάλιστα ο κ. Ηλιόπουλος χαρακτηρίζει απατεώνα τον πρωθυπουργό καταλήγοντας στην δήλωσή του: «Μια τελευταία απορία, με ποια Επιθεώρηση Εργασίας θα γίνουν οι έλεγχοι; Με αυτή που διαλύσατε κ. Μητσοτάκη; Μια ζωή απατεώνας!»

Να απολογηθεί στους διανομείς

«Με έκπληξη διαβάσαμε σήμερα τη δήλωση του κ.Μητσοτάκη ότι στο εξής, οι ψηφιακές πλατφόρμες οφείλουν να παρέχουν στους διανομείς τη μοτοσικλέτα και το προστατευτικό κράνος για τις μετακινήσεις τους», αναφέρει από τη δική της πλευρά η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αντίθετα «ο κ.Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του οφείλουν να απολογηθούν στους διανομείς, καθώς με το άρθρο 69 του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) θεσπίζεται τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, δηλαδή  ότι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους». Τονίζει ότι αυτή η ρύθμιση είναι «προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες, διότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία». Παράλληλα «ενημερώνει» τον πρωθυπουργό ότι «η κυβέρνηση του και ο ίδιος είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι, καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τις πλατφόρμες προβλέπει στο άρθρο 4 νομικό τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, αντίθετα από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη».

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τονίζει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (με το ν.4611/2019,  άρθρο 56  «Διατάξεις για την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων») ρύθμισε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων. «Προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι οικονομικά, ορίσθηκε ρητά ότι ο εξοπλισμός προστασίας σε κάθε περίπτωση χορηγείται με ευθύνη του εργοδότη και τα μέτρα ορθής συντήρησης λαμβάνονται με επιμέλεια, ευθύνη και δαπάνη του εργοδότη όταν το όχημα που χρησιμοποιείται του ανήκει. Όταν το όχημα που χρησιμοποιείται ανήκει στους εργαζόμενους καθιερώθηκε η υποχρέωση καταβολής εκ μέρους των εργοδοτών μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης», αναφέρει ειδικότερα.

Καταληκτικά τονίζει ότι «το ζητούμενο είναι η συνολική κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, η πλήρης κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων των διανομέων ως εξαρτημένης εργασίας και η ένταξη τους στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως προτείναμε με την τροπολογία που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στη Βουλή και όπως δεσμευόμαστε να θεσπίσουμε ως κυβέρνηση μετά τις εκλογές».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024