Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΟΤ FORUM – Ηλίας Λεκκός (Πειραιώς): Ανάπτυξη το 2022 ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου

ΟΤ FORUM – Ηλίας Λεκκός (Πειραιώς): Ανάπτυξη το 2022 ανάλογα με τη διάρκεια του πολέμου

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε στο ΟΤ FORUM

Την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό περί το 3% το 2022 έναντι αρχικής πρόβλεψης της Τράπεζας Πειραιώς για ανάπτυξη 5,50%, διατύπωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του συστημικού ομίλου Ηλίας Λεκκός, μίλωνας στο OT Forum.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον τουρισμό.

Όπως εξήγησε ο Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς, εάν δεν είχε γίνει η ρωσική εισβολή, οι τουριστικές εισπράξεις θα μπορούσαν να πιάσουν ακόμη και τα 18 δισ. ευρώ και θα συνέβαλαν στο ΑΕΠ κατά 7 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πλέον ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 11 δισ. ευρώ του 2021, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Λεκκό, είναι εφικτό.

Σημαντικό χαρακτήρισε επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ κινείται προς την κατεύθυνση αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε τα υψηλά και αντιαναπτυξιακά πρωτογενή πλεονάσματα που προέβλεπαν οι συμφωνίες της χώρας το 2014 και το 2015, να αναπροσαρμοστούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε σχέση με την ακρίβεια, το στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς είπε πως ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί την εφετινή χρονιά στα επίπεδα του 6,5%, ενώ τους επόμενους 2-3 μήνες δεν αποκλείεται να αυξηθεί ακόμη έως και το 8%-9%.

Σημείωσε όμως ότι ένας από τους λόγους για τα υψηλά αυτά ποσοστά, είναι η χαμηλή βάση σύγκρισης με το 2021, όταν ο πληθωρισμός ήταν ακόμη και αρνητικός σε κάποιους μήνες, καθώς η οικονομία ήταν κλειστή λόγω πανδημίας.

Στο βασικό σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Λεκκό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα υποχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά, όχι μόνο λόγω της προαναφερθείσας τεχνικής παραμέτρου, αλλά επειδή εκτιμάται ότι η γεωπολιτική ένταση θα μειωθεί και θα διορθώσουν οι ενεργειακές τιμές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024