Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
OT FORUM - Καρακούσης - Μαντέλας: Η «αποπαγκοσμιοποίηση», η «νέα 11η Σεπτεμβρίου» και η Ελλάδα

OT FORUM – Καρακούσης – Μαντέλας: Η «αποπαγκοσμιοποίηση», η «νέα 11η Σεπτεμβρίου» και η Ελλάδα

Όλα όσα γνωρίζαμε για τον κόσμο άλλαξαν από τον πόλεμο. Πως εισέρχεται στη νέα κρίση η Ελλάδα. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αισιόδοξες και απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την εμβάθυνση της ΕΕ. Εκλογές και λαϊκισμός

«Από την έναρξη της ρωσικης εισβολής στην Ουκρανία όλα όσα γνωρίζαμε για τον κόσμο άλλαξαν» εκτίμησε ο Αντώνης Καρακούσης διευθυντής του Βήματος. Μιλώντας μαζί με τον Γιώργο Μαντέλα στο πρώτο πάνελ του OT FORUM ο κ. Καρακούσης τόνισε ότι βιώνουμε μια «τεράστια διαταραχή» με πολλές παράλληλες κρίσεις που «σπάνια συμβαίνει στην ιστορία αυτός ο συνδυασμός».

Σπασμένος οικονομικός κόσμος και μπλοκ συναλλαγών

Σύμφωνα με τον κ. Καρακούση η επαναφορά του θα πάρει πολύ χρόνο και σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι πλέον θα πάμε σε έναν οικονομικό κόσμο που «θα είναι σπασμένος» καθώς «θα πάμε σε μπλοκ συναλλαγών» σε άλλα σχήματα, από όσα μέχρι σήμερα γνωρίζαμε.

Σημείωσε δε ότι σήμερα αποκλείονται από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα τρεις χώρες που δεν είναι αμελητέες ποσότητες (Ρωσία Λευκορωσία και Ουκρανία). Εκτίμησε ότι ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι ικανός να απορροφήσει τον αποκλεισμό των συναλλαγών της Ρωσίας με τη δυτική οικονομίας, λέγοντας ότι ενδεχομένως η Ρωσία να χάσει σε ένα χρόνο το 30% του ΑΕΠ της και αυτό το κενό -όπως είπε- είναι δυσαναπλήρωτο. Ινδία και άλλες χώρες της Ανατολής «δεν μπορούν να το απορροφήσουν».

Ως μια «νέα 11η Σεπτεμβρίου» χαρακτήρισε το τέλος της ημέρας αυτού του πολέμου στην Ουκρανία ο διευθυντής των Νέων Γιώργος Μαντέλας ο οποίος εκτίμησε ότι «πάμε εν μέρει σε αποπαγκοσμιοποίηση», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να περιμένουμε για να δούμε το ακριβές μέγεθος των αλλαγών που θα επέλθουν στο παγκόσμιο σύστημα ισορροπιών.

Όλοι θα βγουν χαμένοι

Μάλιστα ο κ. Μαντέλας υπογράμμισε ότι «όλοι θα βγουν χαμένοι από αυτή την κρίση» επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα έχει χάσει τον καλύτερο πελάτη της, που είναι η Ευρώπη, ιδίως στον ενεργειακό τομέα. Σημπλήρωσε δε ότι αυτή τη στιγμή Κίνα και Ινδία «παίρνουν μαθήματα για το πώς μπορείς να σπάσεις τις κυρώσεις» και παρακολουθούν τους Ρώσους σε περίπτωση που αυτές οι δύο δυνάμεις υποστούν κυρώσεις από τους Αμερικανούς.

Διαβάστε επίσης Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Κιέβου και Μόσχας στην Τουρκία

Πως εισέρχεται η Ελλάδα στην κρίση αυτή

Σε ότι αφορά το πως εισέρχεται η Ελλάδα σε αυτή την κρίση ο Αντώνης Καρακούσης εκτίμησε ότι θα πληγούν κυρίως οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και άλλες κεντροευρωπαϊκές χώρες που κινδυνεύουν τα χάσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Ως εκ τούτου υποστήριξε την άποψη η Ελλάδα ως χώρα που στηρίζεται σε υπηρεσίες δεν θα δεχτεί τέτοιες πιέσεις και εντάσεις αντίστοιχες με τις βιομηχανικές χώρες και ενδεχομένως «τα πράγματα θα είναι σχετικά πιο άνετα αν δεν μας προδώσει ο τουρισμός».

Συγκριτικά με άλλες χώρες μικρότερες οι επιδράσεις οι αρνητικές για την Ελλάδα θα είναι μικρότερες τόνισε λέγοντας ότι «ίσως δεν πέσουμε στην ύφεση» ενώ σε ότι αφορά την επισιτιστική κρίση σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν συμμετέχει στις προμήθειες της Ελλάδας και κατά συνέπεια «δεν ξέρω αν θα πεινάσουμε, επειδή το ακούμε και αυτό».

Ο Γιώργος Μαντέλας υπογράμμισε ότι η κατάσταση σήμερα του θυμίζει το κραχ του 2007-2008 λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση στην Ελλάδα σημειώνοντας: «Αυτό που φοβάμαι κάποια στιγμή είναι μήπως κάποιος φαν μανατζερ ανοίξει το κομπιούτερ και δει ότι η Ελλάδα έχει 206% χρέος του ΑΕΠ και ξεκινήσει το σπεκουλάρισμα κατά της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ωστόσο ότι το δημόσιο χρέος μοιάζει με τη διάρθρωση του ιαπωνικού χρέους και λέγοντας ότι η βόηθεια της ΕΚΤ είναι απαραίτητη για να μην ξαναπεράσει η χώρα αυτό που πέρασε μετά το 2007-2008.

Από την δική του πλευρά ο κ. Καρακούσης επεσήμανε ότι «το χρέος είναι ρυθμισμένο σε μεγάλο βαθμό» και από την άποψη αυτή «είμαστε ασφαλισμένοι όση σπέκουλα και να γίνει». «Αυτό που πρέπει να ξοδέψουμε (σ.σ. δαπάνες για την αποπληρωμή του χρέους) δεν θα διαλύσει τη χώρα».

Διαβάστε επίσης ΟΤ FORUM: Ο Κόσμος που Αλλάζει – Limit up στη Σοφοκλέους, λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Σχετικά αισιόδοξος εμφανίστηκε ο διευθυντής των Νέων και σε ότι αφορά τη συνολική κατάσταση της χώρας λέγοντας ότι ο πληθωρισμός έρχεται ενώ έχει προηγηθεί η εσωτερική υποτίμηση μακράς διαρκείας της προηγούμενης δεκαετίας που κατέβασε το κόστος σε πολλά επίπεδα.

Ταυτόχρονα ο κ. Καρακούσης αναφέρθηκε και στην αλλαγή των συνειδήσεων που επήλθε από αυτή τη δεκατή και πλέον περιπέτεια της χώρας (συν της πανδημίας). «Οι άνθρωποι ένιωσαν και κατάλαβαν ότι δεν μπορεί να βασίζεται στο κράτος και σε δυνάμεις που θα τον σώζουν κάθε φορά» ανέφερε και μίλησε για μοντέρνες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα και μεγάλες διαρθρωτικού περιεχομένου αλλαγές.

«Η κρίση ανέβασε ένα σκαλοπάτι παραπάνω τις δυσκολίες» σημείωσε από την δική του πλευρά ο κ. Μαντέλας αναφερόμενος στο γεγονός ότι η σημερινή κρίση με αιχμή τον πληθωρισμό βρίσκει την κοινωνία με καθηλωμένους μισθούς και αμοιβές εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Το απαράδεκτο είναι ότι δεν έχουμε συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται ένα σημείο ισορροπίας» συμπλήρωσε ο κ. Καρακούσης λέγοντας ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα φέρουν μια «αποκατάσταση».

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Έχουν χαθεί εισοδήματα και πρέπει να υπάρξει μια εξισορρόπηση. Είναι βασική αρχή ενός φιλελεύθερου συστήματος. Δεν μπορεί το ένα μέρος να μην διαπραγματεύεται τίποτα» υπογράμμισε και επέμεινε πως δεν είναι σωστό να υφίστανται όλη την πίεση οι εργαζόμενοι.

Διαβάστε επίσης Επάρκεια σε… πανάκριβα τρόφιμα: Το κυβερνητικό σχέδιο για ελλείψεις στην αγορά – Νέος κύκλος ανατιμήσεων από Απρίλιο

Το στοίχημα της εμβάθυνσης της ΕΕ

Απαισιόδοξες εκτιμήσεις κατέθεσε ο κ. Μαντέλας σε ότι αφορά την παραπέρα εμβάθυνση και αλληλεγγύη εντός της ΕΕ εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να δούμε ένα μόνιμο Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι οι Βόρειες χώρες της ΕΕ έχουν συγκρικριμένη αντίληψη για όλα αυτά τα ζητήματα που ξεπερνούν την κα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε ως πρόσωπα.

Από την δική του πλευρά ο κ. Καρακούσης εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρχουν μεγάλες αλλαγές προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ΕΕ και αναφέρθηκε σε βήματα που αποτελεί η κοινή προμήθεια ενέργειας, η συζήτηση για την Άμυνα κλπ.

«Πολύ φοβάμαι ότι οι χώρες θα κινούνται μόνες τους σε πολύ μικρά μπλοκ» αντέτεινε ο κ. Μαντέλας και σημείωσε ότι ο «δεν υπάρχουν οργανωμένες συμμαχίες στην ΕΕ. Ο Νότος δεν είναι οργανωμένος όπως είναι ο Βορράς». Έφερε δε ως παράδειγμα τις αποστάσεις του Ντράγκι από ηγέτες όπως ο Μητσοτάκης και ο Μακρόν ή την διαφοροποίηση της Ισπανίας έναντι της Τουρκίας καθώς η ισπανική στάση αντίκειται στις αποφάσεις συνόδων του Ευρωπαϊκού Νότου κατά των απειλών της Άγκυρας σε βάρος της Αθήνας

«Είναι τέτοια η πίεση και τα γεγονότα που θα αναγκάσουν τους Ευρωπαίους να συντονιστούν. Αλλιώς θα το κλείσουν το μαγαζί» ανέφερε με νόημα ο κ. Καρακούσης εκφράζοντας εκ νέου πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία εμβάθυνσης της ΕΕ.

Η πτώση του Τείχους και  οι Δίδυμοι Πύργοι

Σε ότι αφορά κοσμοϊστορικά γεγονότα του παρελθόντος ο Αντώνης Καρακούσης μίλησε για την Πτώση του Τείχους το 1989 λέγοντας ότι σήμερα ο Πούτιν προσπαθεί να ανασκευάσει τις τότε συνέπειες. Συμπλήρωσε ως κοσμοϊστορικά γεγονότα την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους καθώς και οι δύο πόλεμοι του Ιράκ, αλλά και η κατάρρευση της Leaman Brothers.

«Η «αφίσα» με τους δίδυμους πύργους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις 12 Σεπτεμβρίου είναι από τα πιο σημαντικά, συμπλήρωσε ο Γιώργος Μαντέλας.

Εκλογές προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησης

Σε ότι αφορά την πολιτική διαχείριση των κρίσεων και των προκλήσεων της επόμενης μέρας σε αυτό το νέο διεθνές τοπίο ο Αντώνης Καρακούσης εκτίμησε ότι δεν υφίσταται τα σενάρια των πρόωρων εκλογών καθώς «καταρρίφθηκαν από τον πόλεμο».

Μάλιστα εκτίμησε ότι ούτε και η αντιπολίτευση που ζητούσε εκλογές έχει τώρα ιδιαίτερη διάθεση να διεκδικήσει εκλογές καθώς το περιβάλλον είναι δύσκολο και άγνωστο χωρίς να υπάρχουν προφανείς λύσεις. «Όλοι θέλουν χρόνο για να προετοιμαστούν. Το πιθανότερο σενάριο είναι να πάνε οι εκλογές προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησης. Οτιδήποτε άλλο θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και θα πριμοδοτήσει το λαϊκισμό. Δεν είανι υπάρχουν μαγικές λύσεις σε τέτοιο περιβάλλον» υπογράμμισε ο διευθυντής του Βήματος Αντώνης Καρακούσης.

Ο λαϊκισμός και το σενάριο που απειλεί τον Μακρόν

«Όλα δείχνουν ότι πάμε για εκλογές του χρόνου το Μάρτιο» ανέφερε ο διευθυντής των Νέων Γιώργος Μαντέλας εκφράζοντας την θέση ότι είναι «πολύ μεγάλο πρόβλημα του λαϊκισμού» και αναφέρθηκε μάλιστα στις επικείμενες προεδρικές στη Γαλλία όπου εκτίμησε ότι μια δεύτερη θέση του αριστερού υποψηφίου Ζαν Λυκ Μελανσόν στον πρώτο γύρο των εκλογών θα μπορούσε να αμφισβητήσει την εξουσία Μακρόν.

Μάλιστα χαρακτήρισε «επικίνδυνο» τον Μελανσόν γαιτί όπως είπε μπορούν να συνταχθούν πιο εύκολα πίσω του άλλες ακραίες φωνές από τα δεξιά όπως ο Ζε Μουρ και η Λεπέν. «Αν αυτοί όλοι μαζί συγχρωριστού, αυτό είναι το σενάριο που απειλεί τον Μακρόν…».

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024