Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Θριάμβευσε το SPD στις εκλογές του Ζάαρλαντ - Συνετρίβησαν CDU και Αριστερά

Γερμανία: Θριάμβευσε το SPD στις εκλογές του Ζάαρλαντ – Συνετρίβησαν CDU και Αριστερά

Θριαμβευτική νίκη πέτυχε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις κρατιδιακές εκλογές του Ζάαρλαντ, στη Γερμανία, ενώ αντιθέτως καταποντίστηκαν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), έπειτα από κυριαρχία 23 χρόνων και η Αριστερά που μένει εκτός Κοινοβουλίου.

Την απόλυτη πλειοψηφία, ποσοστό 43,5% (+13,9 από τις εκλογές του 2017) και 29 από τις 51 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου κερδίζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) στις κρατιδιακές εκλογές του Ζάαρλαντ, στη Γερμανία (φωτογραφία του Reuters/Wolfgang Rattay).

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Εκλογική συντριβή υπέστησαν αντιθέτως, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), έπειτα από κυριαρχία 23 χρόνων, και η Αριστερά, η οποία μένει εκτός κοινοβουλίου.

Η υποψήφια του SPD Ανκε Ρέλινγκερ (φωτογραφία του Reuters/Harald Tittel), πρώην υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» υπό το CDU και τον πρωθυπουργό Τομπίας Χαν, είναι η θριαμβεύτρια των χθεσινών εκλογών.

Θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του κρατιδίου. Παρότι δεν χρειάζεται κυβερνητικό εταίρο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με το CDU, το οποίο συγκέντρωσε 28,5% (-12,2).

«Για μένα ο αποφασιστικός παράγοντας για τον σχηματισμό κυβέρνησης είναι η σταθερότητα», δήλωσε η κυρία Ρέλινγκερ.

Στην τοπική βουλή κερδίζει την είσοδό της η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 5,7% (-0,5), ενώ εκτός μένουν πιθανότατα οι Πράσινοι που συγκεντρώνουν ποσοστό 4,99% (+1) και υπολείπονται 23 ψήφων, όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 4,8% (+1,5), παρότι ενίσχυσαν τα ποσοστά τους.

Πλήρωσε την αποχώρηση Λαφοντέν

Η Αριστερά, με απώλειες 10,3 μονάδων, περιορίζεται στο 2,6%, «πληρώνοντας» το κόστος της αποχώρησης του πρώην επικεφαλής και ιδρυτή της, Οσκαρ Λαφοντέν, ο οποίος πριν δέκα ημέρες ανακοίνωσε την απόφασή του, δηλώνοντας ότι το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος το 2005 «έχει παραιτηθεί από την αξίωση να παρουσιάσει αριστερή εναλλακτική στην πολιτική κοινωνικής ανασφάλειας και ανισότητας».

Το Ζάαρλαντ μπορεί να είναι κρατίδιο μόλις ενός εκατομμυρίου κατοίκων, ο θρίαμβος ωστόσο του SPD στις πρώτες από σειρά κρατιδιακών εκλογών του 2022, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Τον Μάιο ακολουθούν οι εκλογές στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία (το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας), ενώ τον Οκτώβριο θα στηθούν κάλπες στην Κάτω Σαξονία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024