Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναγιωτόπουλος: «Είχαμε χάσει έδαφος» στα εξοπλιστικά και «τρέχουμε να το καλύψουμε»

Παναγιωτόπουλος: «Είχαμε χάσει έδαφος» στα εξοπλιστικά και «τρέχουμε να το καλύψουμε»

Η χώρα προσπαθεί να κάνει αυτά που πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει «τινάξει στον αέρα» την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. Εκδηλώνονται σύνθετες απειλές ασφαλείας και σε αυτό το πλαίσιο, αποκτά ακόμη περισσότερο νόημα η προσπάθεια ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτογραφία αρχείου, επάνω, Eurokinissi).

«Συντήρηση υπαρχόντων»

Για τα εξοπλιστικά, πρόσθεσε ότι εκτός από την υπογραφή των συμβάσεων για την απόκτηση των φρεγατών Belharra και των έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Μαρτίου, γίνονται παράλληλα και «λιγότερο ορατές προσπάθειες για τη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων» των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είχαμε χάσει έδαφος», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, και συμπλήρωσε: «Τρέχουμε να το καλύψουμε».

«Γίνεται», ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «προσπάθεια ώστε η χώρα να κάνει αυτά που πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Αλλά και να σταθεί επάξια ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Για τις κινήσεις του ΝΑΤΟ, υπογράμμισε ότι η Συμμαχία «ενισχύει τη θωράκιση της νότιας πτέρυγας» ενώ επισήμανε ότι παρατηρείται «μεγαλύτερη παρουσία αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», αλλά επίσης γαλλικών και βρετανικών.

Ευρύτατη αναταραχή

Ξεκαθάρισε, δε, ότι το ΝΑΤΟ «είναι μια συμμαχία με αμυντικό προσανατολισμό».

«Βιώνουμε», είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «τις συνέπειες μιας ευρύτατης γεωπολιτικής αναταραχής στην αγορά ενέργειας και τροφίμων» και συνέχισε: «Ενδεχόμενο διάχυσης της κρίσης θα έχει εντονότερες συνέπειες».

Για τις υβριδικές επιθέσεις και την κυβερνο-ασφάλεια τόνισε ότι υπάρχει «ειδικό κεφάλαιο και στη Στρατηγική Πυξίδα της Ε.Ε.» και πρόσθεσε: «Οι υβριδικές επιθέσεις στοχεύουν στις υποδομές και κάθε χώρα πρέπει να είναι προετοιμασμένη να τις αντιμετωπίσει».

Με Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι μετά την παραγωγική συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «θα μπορούσε η παρούσα συγκυρία να αποτελέσει μια αρχή προσέγγισης για κάποιου είδους συνεννόηση για τις διμερείς μας διαφορές».

«Απαιτείται», ξεκαθάρισε, ωστόσο, «ειλικρίνεια και απτά δείγματα συμπεριφοράς». Με «εκτόνωση κάθε έντασης και πιο ήρεμο κλίμα στο Αιγαίο». «Πάνω από όλα, τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτά» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024