Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το blame game στη Ρωσία για τα «λάθη» έχει ξεκινήσει

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το blame game στη Ρωσία για τα «λάθη» έχει ξεκινήσει

Οι στρατιωτικές απώλειες έχουν αυξηθεί, η πρόοδος έχει επιβραδυνθεί και ένα παιχνίδι ευθυνών έχει ξεκινήσει μεταξύ ορισμένων ρώσων υποστηρικτών του πολέμου

Ήταν Ιανουάριος, όταν ο επικεφαλής μιας ομάδας εν ενεργεία και συνταξιούχων ρώσων στρατιωτικών αξιωματικών δήλωσε ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα ήταν «άσκοπη και εξαιρετικά επικίνδυνη».

Θα έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο χιλιάδων, θα έκανε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς ισόβιους εχθρούς, θα διακινδύνευε έναν πόλεμο με το ΝΑΤΟ και θα απειλούσε την ύπαρξη της ίδιας της Ρωσίας ως κράτους, είχε υποστηρίξει.

Για πολλούς, τότε, αυτό φαινόταν τραβηγμένο σενάριο, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία φάνταζε δυνατή σε λίγους. Ωστόσο, δύο μήνες αργότερα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε εξέλιξη. Βέβαια, οι Ρώσοι εισβολείς δεν προελαύνουν, βρίσκουν εμπόδια και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα.

Όπως επισημαίνουν οι New York Times, οι αποτυχίες της εκστρατείας του Πούτιν είναι εμφανείς στον αριθμό των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών που εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στις μάχες. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκότωσε τουλάχιστον έξι ρώσους στρατηγούς, ενώ η Ρωσία αναγνωρίζει έναν από τους θανάτους τους, μαζί με αυτόν του υποδιοικητή του στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τονίζουν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών ρωσικών στρατιωτών, αλλά ότι το σχέδιο εισβολής της Ρωσίας φαίνεται να παρεμποδίστηκε από κακές πληροφορίες.

Blame game

Η έλλειψη προόδου είναι τόσο προφανής που έχει ξεκινήσει ένα «blame game» (δηλαδή «παιχνίδι ευθυνών») μεταξύ ορισμένων Ρώσων υποστηρικτών του πολέμου.

Ο Ιγκόρ Γκίργκιν, πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών FSB και πρώην «υπουργός Άμυνας» των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, παρουσιάζεται να λέει ότι η Ρωσία έκανε μια «καταστροφικά εσφαλμένη εκτίμηση» των δυνάμεων της Ουκρανίας.

«Ο εχθρός υποτιμήθηκε από κάθε άποψη» υποστήριξε.

Η κακή απόδοση των ρωσικών δυνάμεων εξέπληξε, επίσης, τους αναλυτές, οι οποίοι προέβλεψαν στην αρχή του πολέμου ότι ο τεράστιος, τεχνολογικά προηγμένος στρατός της Ρωσίας, θα έκανε σύντομη δουλειά στην Ουκρανία.

Ο ίδιος ο Πούτιν φαίνεται να υπολογίζει ότι τα στρατεύματά του θα καταλάβουν γρήγορα μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, αποκεφαλίζοντας την κυβέρνηση και εγκαθιστώντας ένα καθεστώς ανδρείκελου υπό τον έλεγχο του Κρεμλίνου. «Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας» προέτρεψε ο Πούτιν τους Ουκρανούς στρατιώτες τη δεύτερη ημέρα της εισβολής, ελπίζοντας προφανώς η Ουκρανία να καταρρεύσει χωρίς μάχη.

Αντίθετα, η Ουκρανία αντέδρασε. Έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας και τα ρωσικά στρατεύματα φαίνονται να έχουν βαλτώσει μπροστά στις ανελέητες επιθέσεις από έναν πολύ πιο αδύναμο, αν και πολύ πιο ευέλικτο, ουκρανικό στρατό.

«Υπήρχε πιθανώς η ελπίδα ότι δεν θα αντιστέκονταν τόσο έντονα» είπε ο Yevgeny Buzhinsky, απόστρατος αντιστράτηγος και τακτικός σχολιαστής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, για τις δυνάμεις της Ουκρανίας. «Αναμενόταν να είναι πιο λογικοί».

«Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως τίποτα δεν πάει βάσει σχεδίου. Έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που ο σοβιετικός και ο ρωσικός στρατός είδαν τα τελευταία φορά τόσο μεγάλες απώλειες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», σχολιάζει ο Ρώσος αμυντικός αναλυτής Πάβελ Λουζίν.

Ρωγμές στη ρωσική ηγεσία

Από την πλευρά του, ο συγγραφέας Αντρέι Σολντάτοφ, ο οποίος θεωρείται ειδικός στα της Ρωσίας, υποστηρίζει ότι υπάρχουν επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν ήδη βρεθεί στο στόχαστρο της οργής του Πούτιν, επειδή η κατάσταση στην Ουκρανία δεν κύλησε όπως του είχαν πει. Οι αποτυχίες στην Ουκρανία άρχισαν να δημιουργούν ρωγμές στη ρωσική ηγεσία, σύμφωνα με τον Σολντάτοφ.

Ο ανώτατος αξιωματούχος των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη της στρατολόγησης κατασκόπων και των επιχειρήσεων εκτροπής στην Ουκρανία τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με τον αναπληρωτή του, υποστηρίζει ο Σολντάτοφ. Ακόμη και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο οποίος κάνει διακοπές με τον  Πούτιν και θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του προέδρου, έχει χάσει το κύρος του.

Στο σημείο αυτό, σημειώνεται πως τις τελευταίες ώρες υπάρχει πέπλο μυστηρίου σχετικά με τον Σοϊγκού, καθώς είναι «εξαφανισμένος». Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, τελευταία φορά που ο Σοϊγκού εμφανίστηκε δημοσίως να βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον Πούτιν ήταν στις 27 Φεβρουαρίου.

Οι NYTimes δεν παραλείπουν να αναφερθούν στις απώλειες Ρώσων αξιωματούχων στο πεδίο της μάχης. Οι θάνατοι αντανακλούν τις επιχειρησιακές αποτυχίες ασφάλειας καθώς και τις προκλήσεις της κορυφαίας δομής διοίκησης του ρωσικού στρατού απέναντι σε μια πολύ πιο ευκίνητη ουκρανική μαχητική δύναμη.

«Στον σύγχρονο πόλεμο, δεν έχεις πολλούς στρατηγούς να χτυπηθούν» λέει ο υποστράτηγος Μπεν Χότζες, ο πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη. «Αλλά αυτό είναι ένα πολύ θανατηφόρο πεδίο μάχης».

Από την πλευρά του, ο στρατηγός Τζόζεφ Λ. Βότελ, πρώην διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, τονίζει: «Το να συνεχίζεις να χάνεις ανώτερους ηγέτες δεν είναι καλό. Τελικά, η απώλεια ηγεσίας επηρεάζει το ηθικό, την αγωνιστική ικανότητα και την αποτελεσματικότητα».

Συμβιβασμός;

Το ερώτημα είναι εάν οι βαριές απώλειες και ο «πόνος» των δυτικών κυρώσεων θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον Πούτιν να αποδεχθεί κάποιου είδους συμβιβασμό για τον τερματισμό του πολέμου και εάν ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα ήταν έτοιμος να προσφέρει παραχωρήσεις για να τον ικανοποιήσει.

Την Τρίτη, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποβάθμισε κάθε ελπίδα για επικείμενη κατάπαυση του πυρός, περιγράφοντας τη «διαδικασία διαπραγματεύσεων, η οποία ήδη διεξάγεται με αργούς ρυθμούς και με λιγότερο ουσιαστικό τρόπο από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

«Η ρωσική ηγεσία δεν μπορεί να χάσει» δήλωσε ο Αντρέι Κορτούνοφ, γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, ενός ερευνητικού οργανισμού κοντά στη ρωσική κυβέρνηση. «Ό,τι κι αν γίνει, θα χρειαστεί να τελειώσει όλη αυτή η ιστορία με κάποιου είδους νίκη».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024