Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Ανέστης, το ρομπότ που σώζει ζωές, στο ΜΙΤ

Ο Ανέστης, το ρομπότ που σώζει ζωές, στο ΜΙΤ

Eκπαιδεύει τον άνθρωπο στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση συμβάλλοντας στην εκμάθηση της ανάνηψης για τη σωτηρία ανθρώπων που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο - Oι μαθητές που έβαλαν πλώρη να κατακτήσουν τον κόσμο της ρομποτικής

Τα μεσημέρια, μετά το μάθημα στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων που βρίσκεται μέσα στο καταπράσινο Κτήμα Συγγρού, απέναντι από το Μαρούσι, οι λεγόμενοι «όμιλοι αριστείας» έχουν την τιμητική τους.

Κάθε βδομάδα οι μαθητές για δύο ώρες εκπαιδεύονται σε αντικείμενα της αρεσκείας τους, όπως Διαπραγματεύσεις, Θέατρο, Ρητορική, Ψυχολογία, Φυσική, Βιολογία, προσθέτοντας στη φαρέτρα των δεξιοτήτων τους γνώσεις που θα τους φανούν πολύ χρήσιμες στο μέλλον. Από έναν τέτοιον όμιλο ρομποτικής γεννήθηκε σαν ιδέα ο Ανέστης, ένα ρομπότ που εκπαιδεύει τον άνθρωπο με φωνητικές εντολές στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εκμάθηση της ανάνηψης για τη σωτηρία ζωών που μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο ανά πάσα στιγμή.

Μέσω βιντεοκλήσης, καταφέραμε για λίγα λεπτά να γίνουμε μέρος της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το συγκεκριμένο πρότζεκτ, του Μιχάλη Πουλάκη και Μιχάλη Πετρούτσου, των δύο 16χρονων μαθητών της Α’ Λυκείου, οι οποίοι μαζί με τον απόντα λόγω κορωνοϊού συμμαθητή τους από τη Γ’ Γυμνασίου Στέλιο Φωτάκη και τον καθηγητή Πληροφορικής και Τεχνολογίας Αγγελο Καραφωτιά σε ρόλο συμβουλευτικό – υποστηρικτικό έχουν βάλει πλώρη να κατακτήσουν τον κόσμο της ρομποτικής και να διαπρέψουν στο… ελληνικό ΜΙΤ, όπως αποκαλούν το Μετσόβιο Institute of Technology.

«Το 2019, μας επισκέφτηκε μια οργάνωση για ένα σεμινάριο σχετικό με την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Χρησιμοποιούσαν κούκλες για μοντέλα, όμως οι κούκλες ήταν λίγες και εμείς πολλοί. Επίσης, δεν έμοιαζαν στο ανθρώπινο σώμα και δεν ήταν διαδραστικές. Οταν τα είδαμε αυτά, είπαμε ότι εμείς μπορούμε να το κάνουμε πολύ καλύτερα. Πέρασαν δύο χρόνια και εμφανίστηκε ένας διαγωνισμός στον οποίο θέλαμε να πάρουμε μέρος, οπότε τραβήξαμε από το συρτάρι την ιδέα να φτιάξουμε μια κούκλα που θα μαθαίνει στους ανθρώπους καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Μαζευτήκαμε μια ομάδα, βλέπαμε ότι πηγαίνει καλά, εντείναμε τις προσπάθειες και καταλήξαμε να φτιάξουμε κάτι πολύ καλό που ενδιαφέρει τον κόσμο.»

»Το κατασκευαστικό κομμάτι το είχα εγώ, τις λύσεις όμως τις είχαν τα παιδιά με πολύ ωραίες ιδέες. Τα παιδιά επίσης έφτιαξαν μόνα τους ένα ηλεκτρονικό σάιτ – κατάστημα, το https://el.nvision-dynamics.com/cpr, για την προώθηση του εγχειρήματος κι ένα προγραμματάκι Bluetooth με το οποίο ο Ανέστης στέλνει τα δεδομένα σε εφαρμογή κινητού. Τελικά, τα παιδιά με τον Ανέστη, το Σάββατο, τερμάτισαν πρώτοι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο που ήταν μια επίσκεψη στο αμερικανικό ΜΙΤ στη Βοστώνη! Η χαρά τους δεν περιγράφεται», σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής.

Οδηγίες στα ελληνικά και όχι μόνο

Με μια ματιά στο σάιτ, που μοιάζει με έργο από χέρι επαγγελματία, μαθαίνει κανείς ότι ο Ανέστης κοστίζει 170 ευρώ, έχει διαστάσεις ανθρώπου (από τη μέση και πάνω γιατί δεν έχει πόδια), ο κορμός και το κεφάλι είναι φτιαγμένα από κούκλες βιτρίνας, ενώ οι λειτουργίες του – εκμάθηση, επαλήθευση για σωστή εφαρμογή και λειτουργία απινιδωτή – βασίζονται σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό που βρίσκει κανείς στο εμπόριο. Οσο για τις φωνητικές οδηγίες που δίνει στα ελληνικά, τα παιδιά μάς ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τις δικές τους φωνές.

Οταν το ρομπότ αποκτήσει και γνώσεις αγγλικής, τότε θα χρειαστούν τη συμβολή μιας συμμαθήτριας. «Ο Ανέστης μπορεί να φανεί χρήσιμος σε όλους, ειδικότερα όμως σε παιδιά σχολείου, αθλητικούς συλλόγους, εργαζομένους σε αεροπορικές εταιρείες», εξηγεί ο καθηγητής.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ατόμων που είναι εξοικειωμένα με την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και μπορούν να χρησιμοποιούν απινιδωτή. Ετσι, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, κάποιος θα μπορεί να βοηθήσει και ίσως να σώσει τη ζωή κάποιου. Είδαμε τι έγινε στο Euro 2021 με τον Κρίστιαν Ερικσεν. Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για τέτοιες περιπτώσεις», αναφέρουν οι έφηβοι μαθητές στο σάιτ, όπου και αποκαλύπτονται οι ιδιότητές τους: υπεύθυνος λειτουργίας και συντήρησης συστήματος είναι ο Μιχάλης Πουλάκης, τεχνικός διευθυντής ο Μιχάλης Πετρούτσος και διευθυντής μάρκετινγκ ο Στέλιος Φωτάκης.

Οι δύο συνονόματοι συμμαθητές από παιδιά είχαν κλίση στις θετικές επιστήμες, όμως μέσα από τον Ανέστη ανακάλυψαν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους και αποφάσισαν να σπουδάσουν Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί. «Ανέβασα ένα μικρό promote στο Instagram για να δει ο κόσμος τι κάνουμε και δεν πίστευα πόσα μηνύματα έλαβα μετά! Υπάρχει πολύ ενδιαφέρον και αυτό είναι ωραίο. Μελλοντικά ίσως ασχοληθώ με τις εξελίξεις στον τομέα των drones που με ενδιαφέρει πολύ», αναφέρει ο βραβευμένος πλέον Μιχάλης Πετρούτσος, ενώ η συζήτησή μας κλείνει με τον έτερο βραβευμένο, τον Μιχάλη Πουλάκη, που θεωρεί πιθανό πλέον να στραφεί επαγγελματικά στον τομέα κατασκευής πυραύλων και αεροπλάνων. «Χάρηκα που ως ομάδα ξεκινήσαμε από το μηδέν και φτιάξαμε κάτι δικό μας. Εζησα το πώς λύνεις προβλήματα, πώς παίρνεις αποφάσεις και παρά την πίεση των σχολικών διαγωνισμάτων της Α’ Λυκείου πιστεύω ότι όσο χρόνο και να αφιέρωσα, άξιζε».

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024