Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οκτώ υψηλής διατροφικής ποιότητας ψάρια και θαλασσινά και πώς θα τα απολαύσετε οικονομικά

Οκτώ υψηλής διατροφικής ποιότητας ψάρια και θαλασσινά και πώς θα τα απολαύσετε οικονομικά

Πεντανόστιμα, θρεπτικά και ιδανικά για κάθε περίσταση, τα ψάρια αξίζουν περίοπτη θέση στη διατροφή μας

Πόσες φορές την εβδομάδα μαγειρεύετε ψάρια ή θαλασσινά; Το πιθανότερο είναι πως δεν είναι αρκετές. Τα υγιεινά δώρα των ελληνικών θαλασσών είναι πολύτιμα για τον οργανισμό μας, ενώ παράλληλα ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι ιδιαιτέρως εύκολα στο μαγείρεμά τους. Επομένως, είναι καιρός να αρχίσετε να πειραματίζεστε περισσότερο με τα είδη και τις συνταγές τους.

Κι αν θεωρείτε εμπόδιο την τιμή τους, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχετε εξερευνήσει το σύνολο των επιλογών σας. Το είδος που θα επιλέξετε για το τηγάνι, τον φούρνο ή την κατσαρόλα σας, αλλά και το κατάστημα από το οποίο θα το προμηθευτείτε, θα κρίνουν τελικά και το ποσό που θα κληθείτε να καταβάλετε, και το οποίο μπορεί να είναι πολύ χαμηλό.

Η δική μας επιλογή…

Για παράδειγμα, στο ιχθυοπωλέιο των σουπερμάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρούμε φρέσκα ψάρια, ολόκληρα ή φιλεταρισμένα, σε οικονομικές τιμές και με εγγυημένη υψηλή ποιότητα.

Έχοντας περάσει και από την αδιάσπαστη αλυσίδα αυστηρού ελέγχου ποιότητας της ΑΒ, τα προϊόντα που βρίσκουμε στα ιχθυοπωλεία της προέρχονται από προμηθευτές που ακολουθούν υψηλά standards ποιότητας. Από τις τεχνικές και τις πρακτικές αλίευσης μέχρι τη μεταφορά, τη συντήρηση και τη διάθεσή τους στα καταστήματα ΑΒ. Επιπλέον, αυστηρά συστήματα εφαρμόζονται και στους χώρους συσκευασίας των ψαριών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να είμαστε  σίγουροι για τη βιωσιμότητα, την ασφάλεια και τη διατροφική αξία των προϊόντων που μπαίνουν στο πιάτο μας.

Και το προσωπικό μας αγαπημένο: στο self service των ιχθυοπωλείων μπορούμε ανά πάσα στιγμή να βρούμε καθαρισμένα ψάρια, έτοιμα για μαγείρεμα, γλιτώνοντας τόσο τον χρόνο της αναμονής, όσο και τον κόπο του καθαρίσματος και της προετοιμασίας.

…και η επιλογή της ΑΒ

Για εσάς που δεν συμβιβάζεστε με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, η σειρά ΑΒ Επιλογή διασφαλίζει ότι θα το έχετε πάντα. Έτσι τα ψάρια της σειράς αποτελούν ό,τι καλύτερο για το οικογενειακό σας τραπέζι, ικανοποιώντας μικρούς και μεγάλους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ άλλων, τρία ψάρια της σειράς ΑΒ Επιλογή βραβεύτηκαν στον διεθνή διαγωνισμό του International Taste Institute για το 2022, κατακτώντας συνολικά 6 αστέρια Ανώτερης Γεύσης (Superior Taste Awards). Και για να μη σας κρατάμε σε αγωνία, πρόκειται για τα προϊόντα ΑΒ Επιλογή τσιπούρα, ΑΒ Επιλογή λαβράκι και ΑΒ Επιλογή φαγκρί που κατέκτησαν από δύο αστέρια το καθένα.

Τι ψάρια πιάνουν τα… ψάρια και τα θαλασσινά

Ας μπούμε, όμως, και στο ψητό (και στο βραστό, και στο τηγανητό) και ας δούμε με ποιους τρόπους μας κάνουν καλό οκτώ ελληνικά ψάρια και θαλασσινά και πώς μπορούμε να τα απολαύσουμε.

Τσιπούρα, η αριστοκρατική

Παγκοσμίου φήμης και μεσογειακών καταβολών, η τσιπούρα είναι ιδιαίτερα αγαπητή για την υπέροχη γεύση της και τη συμπαγή σάρκα της. Ταυτόχρονα, είναι γεμάτη από Ω3 καλά λιπαρά, πρωτεΐνες, σελήνιο, βιταμίνη Β12, νιασίνη, φώσφορο και βιταμίνη Β6, αλλά και πολύ ευπαρουσίαστη σε καθεμιά από τις αμέτρητες συνταγές που μπορεί να πρωταγωνιστήσει. Η τσιπούρα της σειράς ΑΒ Επιλογή έχει βραβευτεί συνολικά τρεις φορές από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης, κατακτώντας τις υψηλότερες διακρίσεις.

Πώς θα την απολαύσετε: Δύσκολα θα βρείτε συνταγή που δεν ταιριάζει στην τσιπούρα. Ψητή, συνοδεία λίγων βραστών χόρτων ή λαδολέμονου, τηγανητή στον ατμό, φιλεταρισμένη ή ολόκληρη ή μαγειρευτή, πάντα θα καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Λαβράκι, ο βασιλιάς της Μεσογείου

Η φράση «πιάσαμε λαβράκι» δεν είναι καθόλου τυχαία. Το ασημένιο, υδροδυναμικό ψάρι είναι γεμάτο γεύση και θρεπτικά συστατικά. Πέρα από Ω3 καλά λιπαρά και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, το λαβράκι παρέχει μεγαλύτερη ποσότητα μετάλλων και βιταμινών σε σχέση με άλλα ψάρια. Τι άλλο να του ζητήσουμε; Αν πάντως ψάχνουμε για περγαμηνές, το λαβράκι της σειράς ΑΒ Επιλογή έχει και από αυτές, αφού έχει βραβευτεί δυο φορές από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης.

Πώς θα το απολαύσετε: Φυσικά ψητό, εννοείται στον ατμό, αλλά και τηγανητό. Κι αν ακόμη δεν το έχετε δοκιμάσει σε ψαρόσουπα, εμπιστευτείτε μας: ήρθε η ώρα να το κάνετε.

Φαγκρί, το λαχταριστό

Ανήκει στα πιο νόστιμα ψάρια της Μεσογείου, μπορεί να φτάσει ακόμη και τα εννέα κιλά, ενώ η υφή του, αν και σταθερή, παραμένει ζουμερή και γλυκιά μετά το μαγείρεμα. Ταυτόχρονα, έχει υψηλή διατροφική αξία, καθώς αποτελεί πηγή Ω3 και πρωτεϊνών, αλλά και ενός πλήθους βιταμινών και μετάλλων. Όσο για το Φαγκρί ΑΒ Επιλογή πέραν των πολλαπλών διεθνών του βραβεύσεων, μπορεί να υπερηφανεύεται, όπως και όλα τα υπόλοιπα ψάρια της σειράς, ότι προέρχεται από τις καθαρές ελληνικές θάλασσες και έχει ανατραφεί με αρχές, αξίες και πιστοποιημένες ιχθυοτροφές.

Πώς θα το απολαύσετε: Ψητό, στον ατμό, μπάρμπεκιου, τηγανητό ή σε σούπα, κάθε πειραματισμός σας με το φαγκρί είναι… καταδικασμένος να πετύχει.

Θράψαλο, το υποτιμημένο

Εξίσου λαχταριστό με το διάσημο ξαδερφάκι του, το καλαμάρι, μπορεί να κάνει πολλά για εμάς, αν το υποδεχτούμε στο πιάτο μας. Γεμάτο πρωτεΐνες, Β12, φώσφορο και με χαμηλές θερμίδες. Ανάλογα και με τον τρόπο που θα το μαγειρέψουμε, μπορεί να κάνει οποιαδήποτε μέρα στο κέντρο της Αθήνας να θυμίζει καλοκαίρι σε νησί.

Πώς θα το απολαύσετε: Τηγανητό ή ψητό στη σχάρα κομμένο σε ροδέλες, αλλά και γεμιστό με ρύζι, σταφίδες, μυρωδικά και ντομάτα, το θράψαλο μπορεί να παίξει οποιονδήποτε γαστρονομικό ρόλο, από εκείνον του μεζέ, μέχρι αυτόν του κυρίως πιάτου.

Γαύρος, ο μικρός αλλά ισχυρός

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας; Check. Ασβέστιο; Check. Ειδικά αν τον απολαύσετε παραδοσιακά, δηλαδή με τα κοκαλάκια του. Φώσφορος, σίδηρος και ψευδάργυρος, εννοείται check, σελήνιο, νιασίνη και βιταμίνη 12 επίσης, Ω3 καλά λιπαρά, σαφώς. Ό,τι κι αν αναζητάτε σε ένα ψάρι, θα το βρείτε στον μικροσκοπικό γαύρο που χάρη στο πλούσιο θρεπτικό προφίλ του είναι ιδανικός για εγκύους, θηλάζουσες και παιδιά.

Πώς θα τον απολαύσετε: Αρκούν πέντε λεπτά στο τηγάνι ή δέκα στον φούρνο για να έχετε στα χέρια σας ένα λαχταριστό ψαρομεζεδάκι. Όμως, αν θέλετε να αναβαθμίσετε ακόμη περισσότερο τη γεύση του, μπορείτε να αναζητήσετε συνταγές για γαύρο μαρινάτο ή και για τις μαγειρευτές εκδοχές του.

Σαρδέλα, η πολύτιμη

Χαμηλή τιμή δεν σημαίνει και χαμηλή διατροφική αξία. Η «λαϊκή» σαρδέλα, για παράδειγμα, είναι μια από τις καλύτερες πηγές Ω3 καλών λιπαρών, αλλά και μια από τις ελάχιστες διατροφικές πηγές βιταμίνης D. Άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει σε αφθονία; Βιταμίνη Β12, σελήνιο και σίδηρο. Και αν την καταναλώσετε με τα κοκαλάκια (και πώς αλλιώς;), αποτελεί και εξαιρετική πηγή ασβεστίου και φωσφόρου. Καθόλου άσχημα, έτσι δεν είναι;

Πώς θα την απολαύσετε: Στα κάρβουνα, στον φούρνο, αλλά και παντρεμένη με κάππαρη, μαϊντανό και σκόρδο. Κι αν ψάχνετε μια ακόμη πιο τρυφερή εκδοχή της, μην παραλείψετε να αναζητήσετε τη συνταγή της παστής σαρδέλας που λατρεύουν – δικαίως – στη Λέσβο.

Γοπαρέλα, η επόμενη λατρεία σας

Αν δεν την ξέρατε, ώρα να τη γνωρίσετε. Πέρα από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η γοπαρέλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, κάλιο και σίδηρο.

Πώς θα την απολαύσετε: Αν ψάχνετε για κάτι που θα γίνει τραγανό και χρυσαφένιο στο τηγάνι σας, δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πιο μακριά. Αλλά και ψητή, η γοπαρέλα θα σας ενθουσιάσει.

Μύδια, γεμάτα μυστικά

Και πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά. Και βιταμίνη Β12 και σίδηρος, αλλά και Ω3 καλά λιπαρά. Μέσα στο σκληρό τους κέλυφος, τα μύδια κρύβουν αμέτρητα υγιεινά μυστικά.

Πώς θα τα απολαύσετε: Αχνιστά ή σαγανάκι ως μεζέ, αλλά και σε ριζότο θαλασσινών για υπέροχη γεύση αλά ιταλικά. Και φυσικά σε πλήθος ακόμη ελληνικών και διεθνών συνταγών.

 

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024