Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Μετά την πληρωμή σε ρούβλια έρχεται εμπάργκο; - Η απόφαση Πούτιν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Φυσικό αέριο: Μετά την πληρωμή σε ρούβλια έρχεται εμπάργκο; – Η απόφαση Πούτιν στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Οι προειδοποιήσεις των Γερμανών βιομηχάνων κατά του εμπάργκο αυτή τη στιγμή. Που αποσκοπεί η κίνηση Πούτιν. Στη σκιά αυτής της απόφασης του Κρεμλίνου συνεδριάζει αύριο η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή Μπάιντεν

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συζητήσουν το αίτημα της Ρωσίας ότι οι «μη φιλικές χώρες» θα πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο, κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής που θα ξεκινήσει αύριο στις Βρυξέλλες, όπως είπε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Αυτό μπορεί να συζητηθεί», είπε η πηγή αυτή στο ΑΠΕ. Πρόσθεσε ότι οι ηγέτες ενδέχεται επίσης να εξετάσουν αν το αίτημα της Μόσχας θα μπορούσε να απειλήσει την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται δε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Διαβάστε επίσης ΕΕ: Ετοιμάζεται για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου

Αιφνιδιασμός της Δύσης

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η χώρα του δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έδωσε μία εβδομάδα στις ρωσικές αρχές προκειμένου να επεξεργαστούν το νέο σύστημα σε ρούβλια.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με άλλα νομίσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η απόφαση του προέδρου της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια το φυσικό αέριο από τις «μη φιλικές χώρες», δηλαδή τις χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Μεγάλη Βρετανία, φαίνεται πως αιφνιδίασε τη Δύση.

Διαβάστε επίσης Πόλεμος στην Ουκρανία: Τέρμα οι πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για την αγορά φυσικού αερίου – Θα δεχόμαστε μόνο ρούβλια λέει ο Πούτιν

Στήριξη στο ρούβλι

Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή Ραλφ Ρούντε, είναι ένα πολιτικό μήνυμα της Μόσχας τονίζοντας ότι ο Πούτιν υποστηρίζει το εθνικό του νόμισμα, το ρούβλι, το οποίο «έχει δεχθεί σοβαρές πιέσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας και τις δυτικές κυρώσεις, υποχωρώντας σε ιστορικά χαμηλά».

Μάλιστα το ρούβλι ενισχύθηκε προσωρινά κατά 5,5% έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου. «Αν ο λογαριασμός του φυσικού αερίου δεν πληρώνεται πλέον σε δολάρια ή ευρώ στο μέλλον, αυτό φυσικά θα στηρίξει το ρούβλι επειδή είναι σε ζήτηση», τονίζει ο Γερμανός αναλυτής.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι σε ποιο βαθμό υπάρχει ρευστότητα σε ρούβλι ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση του Κρεμλίνου. Ένα ακόμα ερώτημα που προκύπτει είναι πως θα απαντήσει η Δύση στην κίνηση του Πούτιν. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Γενς Σούντεκουμ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ, δεν αποκλείεται η επιδίωξη του Πούτιν να είναι η διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη Δύση.

«Ο Πούτιν κάνει την ρωσική κεντρική τράπεζα «παίκτη-κλειδί ξανά»» υποστηρίζει προσθέτοντας ότι «αυτό πιέζει έμμεσα τη Δύση να παρακάμψει τις δικές της κυρώσεις. Η Δύση δεν πρόκειται να το δεχτεί. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σούντεκουμ προειδοποιεί ότι «το σενάριο ενός καθολικού εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο έχει γίνει πιο πιθανό σήμερα, είτε το θέλουμε είτε όχι».

Διαβάστε επίσης ΟΗΕ: «Ετοιμαστείτε για κόλαση» – Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει επισιτιστική και νέα μεταναστευτική κρίση

Διχάζει το εμπάργκο – Τι λένε οι Γερμανοί βιομήχανοι

Επισήμως πάντως και μέχρι στιγμής, ο Ρώσος πρόεδρος έχει διαβεβαιώσει ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα συνεχιστούν, αλλά με τη νέα μορφή συναλλαγών. Για τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες  που εξαρτώνται  από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ένα εμπάργκο θα συνιστούσε σοβαρή ζημιά στην οικονομία.

Ωστόσο δεν λείπουν οι φωνές στη Δύση και την Ευρώπη ζητούν διακοπή των ρωσικών εισαγωγών και σε φυσικό αέριο προοκειμένου να διακοπεί η προσφορά χρήματος προς τη Ρωσία με το επιχείρημα ότι χάρη σ’ αυτά τα χρήματα η ρωσική ηγεσία χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ενδεχόμενο ενός εμπάργκο διχάζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Είναι χαρακτηριστική δημοσκόπηση του  ARD-DeutschlandTrend , όπου το 44% των Γερμανών θα υποστήριζε την επιβολή ένος άμεσου εμπάργκο στο ρωτικό φυσικό αέριο ενώ το 45% αντιτίθεται σε αυτή την προοπτική.

Το βέβαιο είναι αυτή τη στιγμή ότι η διακοπή στην προμήθεια ρωσικού αερίου θα επηρέαζε εξαιρετικά αρνητικά τη βιομηχανία στη Δύση και δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εκπρόσωποι επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα εναντίον οποιασδήποτε σκέψης για εμπάργκο στο ρωτικό φυσικό αέριο.

«Η παραγωγή και η παροχή ρεύματος για τις εταιρείες δεν μπορούν να εξασφαλιστούν με άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή», τονίζουν οι Γερμανοί βιομήχανοι (BDI).

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024