Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Πράσινο φως για φορολογία των κερδών εταιρειών ενέργειας ετοιμάζεται να δώσει η ΕΕ

Bloomberg: Πράσινο φως για φορολογία των κερδών εταιρειών ενέργειας ετοιμάζεται να δώσει η ΕΕ

«Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα σύνολο λύσεων που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών»

Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο οι ηγέτες της ΕΕ να δώσουν το «πράσινο φως» στην πρόταση της Κομισιόν για να εξεταστεί η επιβολή προσωρινού φόρου στα έκτακτα κέρδη ορισμένων εταιρειών ενέργειας, τα οποία συνδέονται με την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ετοιμάζονται να συζητήσουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής που ξεκινά αύριο Πέμπτη για το πώς θα ξαλαφρώσουν το βάρος των πλέον ευάλωτων καταναλωτών και θα στηρίξουν τις εταιρείες του μπλοκ μεσούσης μιας άνευ προηγουμένου ενεργειακής κρίσης, που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται το προσχέδιο της απόφασης που κατατέθηκε ενόψει της Συνόδου Κορυφής, θα δοθεί το πράσινο φως στα κράτη – μέλη να φορολογήσουν προσωρινά τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των εταιρειών στη χονδρεμπορική αγορά.

«Οι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα σύνολο λύσεων που δίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μετριαστεί ο αντίκτυπος της εκτίναξης των τιμών, υποστηρίζοντας πιθανώς ένα νέο πλαίσιο σε ό,τι αφορά τις «κρατικές ενισχύσεις.

»»Όπως προτείνει η Επιτροπή, η προσωρινή φορολόγηση των έκτακτων κερδών μπορεί να είναι μια χρήσιμη πηγή χρηματοδότησης», αναφέρει η δήλωση, η οποία, όμως, μπορεί να αλλάξει πριν εγκριθεί, αναφέρει το Bloomberg.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ένωσης πιθανότατα δεν θα εγκρίνουν παρέμβαση στη χονδρική αγορά ενέργειας, αναφέρει το Bloomberg, ζητώντας αντιθέτως από τους αρμόδιους υπουργούς να αναλύσουν επειγόντως διάφορες βραχυπρόθεσμες επιλογές, ιδιαίτερα την αποσύνδεση των τιμών της ενέργειας και του φυσικού αερίου.

Oι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερβολικά κέρδη έως και 200 ​δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για φυσικό αέριο, άνθρακα, πυρηνική ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2022, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, τόνισε ότι οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών υπερκερδών τους. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μάλιστα την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας με 90%.

«Εάν υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη είναι τόσα σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ερώτημα δεν είναι αν θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί και έχω σοβαρές αμφιβολίες γιατί δεν προσμετράτε την έκπτωση που δίνουν οι πάροχοι. Αν όμως έχει σημαντικά κέρδη, τότε αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την κυβέρνηση. Αρμόδιοι να το κρίνουν θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές. Καμία κυβέρνηση δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από την φορολόγηση υπερκερδών γιατί δεν έχουν υπολογιστεί ακόμα».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση είπε ότι η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα, οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης.

Σημείωσε μάλιστα πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024