Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Το ΝΑΤΟ στο στόχαστρο του κινεζικού δράκου - Το Πεκίνο προειδοποιεί για την επέκταση στα ανατολικά

Κίνα: Το ΝΑΤΟ στο στόχαστρο του κινεζικού δράκου – Το Πεκίνο προειδοποιεί για την επέκταση στα ανατολικά

Η Κίνα θα συνεχίσει συχνά να στέκεται, έστω και έμμεσα, στο πλευρό της Ρωσίας καθώς βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολή ως απειλή και για αυτήν, όχι μόνο για τη Ρωσία, επισημαίνουν αναλυτές.

Φαίνεται ότι οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Κίνας για την ουκρανική κρίση παραμένουν, παρά τη διαδικτυακή συνομιλία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε διαλυθεί

«Εάν το ΝΑΤΟ επεκταθεί περαιτέρω, θα προσεγγίσει τα περίχωρα της Μόσχας, όπου ένας πύραυλος μπορεί να χτυπήσει το Κρεμλίνο μέσα σε 7 ή 8 λεπτά», προειδοποίησε ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λε Γιουσένγκ.

«Το να στριμώξουμε μια μεγάλη χώρα, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, (Ρωσία) σε μια γωνία, θα είχε τόσο φρικτό αντίκτυπο που είναι αδιανόητο», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε διαλυθεί και «να εγγραφεί στην ιστορία παράλληλα με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας».

Ομως, αντί να διαλυθεί, το ΝΑΤΟ συνέχισε να ενισχύει και να επεκτείνει τις δυνάμεις του και επενέβη στρατιωτικά σε χώρες όπως η Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, η Συρία και το Αφγανιστάν, και μπορεί κανείς να αναμένει τις συνέπειες της μετάβασης σε αυτό το μονοπάτι, σημειώνει σε ανάλυσή του το skynewsarabia.com.

Με αυτές τις αιχμηρές δηλώσεις, οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Κίνα εμμένει στο όραμά της που θεωρεί την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ υπεύθυνα για το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης , παρά τις πιέσεις της Δύσης, ιδιαίτερα της αμερικανικής πίεσης σε αυτήν, η οποία έχει φτάσει στο σημείο να την απειλεί με επιβολή κυρώσεων εάν συνεχίσει να ευνοεί τη Μόσχα και να τη βοηθήσει να ξεπεράσει τις συνέπειες των δυτικών οικονομικών κυρώσεων.

Καχύποπτη η επέκταση στα ανατολικά

Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη, ο Αλί Γιαχούα, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia:

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα θεμέλια της κινεζικής θέσης σχετικά με την οξεία διεθνή κρίση επηρεάζονται από πολλά γεγονότα. Συνδέεται με τη στρατηγική συμμαχία και τον συντονισμό υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία, η οποία ανέβαλε την εισβολή της στην Ουκρανία μέχρι το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, και από την άλλη, η κινεζική οικονομία και ανάπτυξη εξαρτώνται κυρίως από τη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού και τη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών».

Ωστόσο, η Κίνα κοιτάζει με καχυποψία την επέκταση του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) κατά τις τρεις φάσεις του προς τα ρωσικά σύνορα, όπως εξηγεί ο Γιαχούα, συνεχίζοντας:

«Βλέπει, επίσης, τις συμμαχίες Aukus μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Αυστραλίας και Quad μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, της Ινδίας, της Αυστραλίας που επιχειρούν να την περικυκλώσουν στρατιωτικά και να την στριμώξουν μέσω δέσμης μέτρων και ζητημάτων, από το Θιβέτ μέχρι την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Σιντζιάνγκ και άλλα, παράλληλα με την κατάταξή της από την Ουάσιγκτον ως κεντρική απειλή».

Από την πλευρά του, ο Ταρίκ Σαράμι, συγγραφέας και πολιτικός ερευνητής, δήλωσε σε συνέντευξή του: «Οι δηλώσεις του Πεκίνου κατά του ΝΑΤΟ έχουν κλιμακωθεί εντυπωσιακά τις τελευταίες ημέρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, και είναι σχεδόν η πιο αυστηρή κατά της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης».

Το Πεκίνο τείνει προς τις θέσεις της Μόσχας

Ο πολιτικός ερευνητής προσθέτει: «Είναι απολύτως σαφές σε οποιονδήποτε παρατηρητή ότι το Πεκίνο τείνει προς τη Μόσχα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης παρά τη δήλωση της ουδετερότητάς του σε αυτήν, αλλά φαίνεται από αυτές τις δηλώσεις ότι δεν πρόκειται για αρνητική ουδετερότητα χωρίς θέση, και αυτό είναι ξεκάθαρο.

»Υπό το φως αυτών των κινεζικών θέσεων, το Πεκίνο βρίσκεται πιο κοντά στην αφήγηση της Μόσχας και το όραμά της. Και κατανοεί τις αιτίες ή τα προσχήματα που παρουσιάζει, ονομάστε το όπως θέλετε, για την έναρξη αυτού του πολέμου».

Και για το τι αναμένεται υπό το πρίσμα της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου από τις επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης, ο ίδιος εξηγεί:

«Η Κίνα θα συνεχίσει συχνά να στέκεται, έστω και έμμεσα, στο πλευρό της Ρωσίας καθώς βλέπει την επέκταση του ΝΑΤΟ στην ανατολή ως απειλή και για αυτήν, όχι μόνο για τη Ρωσία.

»Και στην υποστήριξή της για τη ρωσική θέση βασίζεται σε ένα σύνολο αρχών και ρεαλιστικών εκτιμήσεων, που σχετίζονται με το γεγονός ότι είναι δύο μεγάλες γειτονικές δυνάμεις που έχουν κοινούς παρονομαστές και ένα ατελείωτο δίκτυο αμοιβαίων συμφερόντων, και ως εκ τούτου δεν βρίσκονται στη διαδικασία να συμμορφωθούν με τις επιταγές της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ και να επιτρέψουν την εισβολή του στο ζωτικό τους χώρο».

Πηγή: skynewsarabia.com, echedoros-a.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024